KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Islamilainen valtio – al-Qaidan uusi tuleminen?

Uutistoimistojen välittämä kuva IS:n propagandavideolta.

Uutistoimistojen välittämä kuva IS:n propagandavideolta. Kuva: Lehtikuva/ -

Peter Lodenius
23.8.2014 16.00

Pintaa syvemmältä

Tänä kesänä Irakin ja Syyrian alueille perustettu Islamilainen valtio (Islamic State, IS) on sekä hämmästyttävän moderni että kauhistuttavan keskiaikainen. Sosiaalista mediaa käytetään suunnitelmallisesti. Ammattimaisesti kuvatuissa mainosvideoissa näytetään raakoja teloituksia – tämän katsotaan ilmeisesti vahvistavan yhteisön moraalia ja yhteenkuuluvuutta. IS:n alueella on oma, toistaiseksi alkeellinen hallinto ja aseellisten taistelujen mukana liikkuvat rajat, mutta ideologia on yhtenäinen ja tiukka.

Ideologia on salafismi, islamin vanhoillisin haara, joka todella pyrkii takaisin keskiaikaan. Sen lähtee profeetta Muhammedin sanoista, joiden mukaan hänen ikäpolvensa oli paras, seuraava ikäpolvi toiseksi paras ja sitä seuraava kolmanneksi paras. Sen vuoksi salafismi pyrkii seuraamaan näiden kolmen perustajasukupolven esimerkkiä; pitää elää ja uskoa kuten nämä esi-isät, salaf. Suuntaus on voimissaan varsinkin Arabian niemimaalla, erityisesti Qatarissa, Emiraateissa ja Saudi-Arabiassa.

Sieltä oli myös Osama bin Laden kotoisin, mutta hän lähti Afganistaniin taistelemaan talebanien edustaman vanhakantaisen ajattelun puolesta. Hän onnistuikin keräämään melko suuren joukon samanhenkisiä nuoria miehiä ympäri islamilaista maailmaa perustamaansa järjestöön al-Qaidaan.

ILMOITUS
ILMOITUS
Abu Bakr al-Baghdadi on nyt kalifi Ibrahim.

Heihin kuului mies, joka oli ottanut nimekseen Abu Bakr al-Baghdadi. Hän ei kuitenkaan ollut Bagdadista, vaan Samarrasta, jossa hän syntyi vuonna 1971. Al-Baghdadin sanotaan kuuluvan profeetta Muhammedin jälkeläisiin. Hän opiskeli Bagdadissa jumaluusoppia.

Afganistanilaisten lähteiden mukaan al-Baghdadi lähti 1990-luvun lopulla Afganistaniin, jossa hän tapasi jordanialaisen Abu Musab al-Zarqawin. Tämä oli raakuudestaan tunnettu pikkurikollinen, joka oli istunut useita vuosia Jordanian vankiloissa. Niissä hän oli radikalisoitunut ja hänestä oli tullut ääri-islamisti.

Al-Zarqawi perusti arabialaisen ryhmän, nimeltä Jund al-Sham (Suur-Syyrian armeija), joka toimi al-Qaidan yhteydessä Kabulissa ja Heratissa. Herat sijaitsee lähellä Iranin rajaa ja on persialaisen kulttuurin vaikutuspiirissä.

Al-Baghdadi ja al-Zarqawi jakoivat talebanien inhon šiialaisuutta ja Irania kohtaan ja voi helposti ajatella, että Heratin valinta toiminnan kohteeksi liittyy tähän. Al-Baghdadi oli paljon tekemisissä varsinkin talebanien opetusministerin kanssa. Nämä tiedot ovat kuitenkin vahvistamattomia, tiedot al-Baghdadista ovat ylipäätään niukkoja.

Al-Zarqawi perusti Irakin al-Qaidan Yhdysvaltain johtaman sotaretken jälkeen vuonna 2003 ja al-Baghdadista tuli hänen lähimpiä miehiään. Al-Baghdadilla oli akateeminen koulutus, hän oli saanut Bagdadin islamilaisesta yliopistosta filosofian tohtorin arvon opiskeltuaan islamilaista kulttuuria, historiaa, šaria-lakia ja juridiikkaa. Ehkä tällä perusteella hän johti šaria-komiteaa JJASJ-vastarintaryhmässä (Sunnikansan armeija), jonka hän ja eräät muut perustivat Yhdysvaltain armeijan tulon jälkeen.

Kun ryhmä liittyi yhteen Irakin al-Qaidan johtaman suuremman ryhmän kanssa, hänestä tuli uuden järjestön neuvotteluelimen jäsen ja vuonna 2010 sen johtaja. Sen nimi oli silloin Irakin islamilainen valtio (ISI).

Tämä voi kuulostaa järjestöjyrän ei ihan poikkeukselliselta uranousulta. Saattaa kuitenkin olla, että al-Baghdadi on poikkeuksellisen määrätietoinen, laaja-alainen ja pystyy käyttämään uusia tilanteita hyväkseen.

ISI:n ensimmäinen tehtävä oli vastustaa Yhdysvaltain miehitystä. Sen toiseksi tehtäväksi tuli puolustaa sunneja Bagdadin šiiahallitusta vastaan.

Mutta kun Syyriassa puhjennut sunnien ja muiden sota maallista mutta šiiataustaista hallitusta vastaan alkoi houkutella jihadisteja eri puolilta maailmaa, al-Baghdadi teki ISI:stä ISIS (myös lyhennettä ISIL käytetään), lisäten sen toimintakenttään Suur-Syyrian, ja alkoi toimia sielläkin.

Al-Nusra-järjestö toimi jo Syyriassa al-Qaidan jäsenjärjestönä, mutta al-Baghdadi ryhtyi sotimaan sitä vastaan ja yritti samalla pakottaa sen alaisuuteensa. Osama Bin Ladenin seuraaja Ayman al-Zawahri ei hyväksynyt tätä. Hän piti al-Baghdadia liian lahkolaisena ja verenhimoisena jopa al-Qaidan mittapuissa.

Al-Baghdadi ei antanut tämän vaikuttaa, vaan julisti islamilaisen valtion ja siihen liittyvän kalifaatin. Nyt hän on siis kalifi Ibrahim ja edellyttää kaikilta muslimeilta hengellistä kuuliaisuutta.

Jotkut ovat ihmetelleet, miksi al-Baghdadin joukot eivät ole taistelleet ”ulkoista” vihollista (kuten Syyrian hallitusta) vastaan yhtä paljon kuin ”sisäistä” vihollista vastaan. Tämä liittyy kuitenkin salafistien käsitykseen siitä, mitä on tärkeintä. Niin kauan kuin muslimien hallitsemilla alueilla esiintyy hengellistä ”epäpuhtautta”, sen poistaminen on kaikkein tärkeintä. Tässä he viittaavat profeetta Muhammedin ensimmäiseen seuraajaan eli kalifiin. Abu Bakr al-Baghdadi katsoi tärkeämmäksi taistella kerettiläisiä vastaan kuin valloittaa uusia maita islamille. Hänen etunimen valintansa ei ollut satunnainen.

Salafistit katsovat laajemminkin tärkeimmäksi tehtäväkseen taistella šiialaisia ja kerettiläisiä vastaan. Heidän hengelliset ”serkkunsa”, Saudi-Arabian wahhabiitit, toimivat suurin piirtein samalla tavoin.

Mutta onhan IS:llä myös taisteluosastonsa. Ne ovat suurelta osin tšetšeenien johtamia.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään