Suojelupoliisi saattaa tarvita uusia tiedustelullisia toimivaltuuksia, koska sen toimintaympäristössä on tapahtunut merkittäviä muutoksia, esittää sen asemaa selvittänyt työryhmä. Työryhmä luovutti raporttinsa keskiviikkona sisäministeri Päivi Räsäselle. Tiedustelulliset toimivaltuudet koskisivat tietojen hankkimista tietolähteiltä valtakunnan turvallisuutta vaarantavien hankkeiden torjumiseksi, vaikka hankkeet eivät olisi edenneet estettävän, paljastettavan tai selvitettävän rikoksen asteelle. Tällaisessa tietolähdetoiminnassa tietoja tulisi voida hankkia myös ulkomailta.
Jos Suojelupoliisin tiedustelullisia toimivaltuuksia lisätään, tulisi sen esitutkintatehtäviä ja -toimivaltuuksia samalla rajoittaa, työryhmä katsoo. Sen mukaan Suojelupoliisin tehtäviin ei ole tarpeen tehdä muutoksia eikä Suomeen ole ainakaan tällä hetkellä tarpeen muodostaa varsinaista siviilitiedusteluviranomaista.
Sisäministeri Päivi Räsänen ei ainakaan vielä vie Suojelupoliisin tiedustelullisia toimivaltuuksia eteenpäin, vaikka hänen mielestään niille on perusteltu tarve.
– Puolustusministeriön johdolla selvitetään turvallisuusviranomaisten tiedonhankintaa koskevan lainsäädännön kehittämistä. Tässä selvitystyössä tulee ottaa huomioon myös Suojelupoliisin lakisääteisiin tehtäviin liittyvät tiedonsaantitarpeet. Asiaan palataan, kun tämän työryhmän työ on valmis, ministeri linjasi.
Suojelupoliisin tehtävät poikkeavat muusta poliisitoiminnasta. Tästä syystä työryhmä ehdottaa, että Suojelupoliisin toimintamenot eriytettäisiin poliisitoimen muista toimintamenoista. Talousarvioon tulisi kirjata ministeriön alustavat tulostavoitteet Suojelupoliisille.
Eduskunnan informointia lisättäisiin
Suojelupoliisin keskeinen tehtävä on tuottaa strategista ilmiö- ja toimintaympäristötietoa turvallisuuspoliittiseen päätöksentekoon. Tämän vuoksi ryhmä esittää mekanismia, jolla määritellään sen tiedonhankinnan vuosittaiset prioriteetit. Tämä tapahtuisi ministeriön johdolla ja ne tulisi käsitellä esimerkiksi valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Lisäksi prioriteeteista informoitaisiin eduskunnan perustuslaki-, ulkoasiain- ja hallintovaliokuntia. Tämä tehostaisi Suojelupoliisin parlamentaarista valvontaa.
Nyt Suojelupoliisi on Poliisihallituksen alainen poliisiyksikkö. Turvallisuuspoliisimallissa siitä tulisi suoraan sisäministeriön alainen poliisin toimivaltuuksin varustettu poliisiyksikkö. Sisäministeri Päivi Räsänen käynnistää lainsäädäntöhankkeen, jossa Suojelupoliisi siirrettäisiin sisäministeriön alaisuuteen.
Työryhmän mukaan Suojelupoliisin toimintaympäristö on muuttunut ja monimutkaistunut. Valtakunnan sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden sekä kansallisen ja kansainvälisen toimintaympäristön väliset rajat ovat hämärtyneet. Kehityksen ennakoidaan jatkuvan. Merkittävää on myös toimintaympäristön tietoteknistyminen. Turvallisuusuhkien taustalla olevat tahot hyödyntävät tietoverkkoja niin viestintään kuin turvallisuutta vaarantavien tekojen toteuttamiseen.