Työsuojeluvaltuutetulla on erityinen asema työyhteisön riskien tunnistamisessa.
– Hänen tehtäviinsä kuuluu perehtyä työtehtävien kuormittavuuteen ja niihin liittyviin vaaroihin, Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija Päivi Rauramo kertoo.
Työpaikalla olisi hyvä olla varhaisen välittämisen malli, jossa on määritelty esimerkiksi työsuojeluvaltuutetun ja esimiehen vastuut. Mallissa luetellaan työntekijän tai työyhteisön pahoinvoinnista kertovat merkit, joiden perusteella työn kuormittavuus voidaan ottaa puheeksi työntekijän ja esimiehen kanssa. Työterveyshuolto ja esimiehet laativat mallin.
– Työterveyshuoltolain mukaan kuka tahansa voi perustellusta syystä pyytää työterveyshuollosta arvion kuormittumisestaan. Pätevä syy pyyntöön on epäily, että työ kuormittaa haitallisesti, Rauramo muistuttaa.
Työterveyshuolto antaa asiantuntevaa ja kokonaisvaltaista apua, jos on huolissaan omasta tai työtoverin tilanteesta. Keskustelu työterveyshoitajan tai -lääkärin luona on luottamuksellista.
Merkit ovat näkyvissä
Työuupumuksen voi laukaista liiallinen kuormittuminen työssä, mutta usein taustalla on työntekijän vaikea elämäntilanne. Läheisen kuolema tai avioero voi viedä voimat.
Jos työtoverin tai esimiehen käyttäytyminen muuttuu ratkaisevasti tai hänen suoriutumisensa työtehtävistä vaikeutuu, silloin Rauramo kehottaa ottamaan asian puheeksi.
– Myös työhön käytettävä aika paljastaa muutoksen. Jos 7,5 tuntia päivässä ei riitä ja työntekijältä tulee sähköpostia mitä kummallisimpina ajankohtina ja viikonloputkin menevät työskennellessä, nekin ovat merkkejä kuormittumisesta.
Rauramo toteaa, että merkkejä työntekijän haitallisesta kuormittumisesta ja uupumisen riskeistä on nähtävissä, jos vain halutaan nähdä.
– Monesti työyhteisössä käännetään pää pois, jos työpaikan kulttuuri ei ole aidosti välittävää, Rauramo summaa.