SAK:laisen Palvelualojen ammattiliiton (PAM) tiistaina ja keskiviikkona kokoontuva edustajisto korvataan jatkossa liittokokouksella. Monessa muussa liitossa, esimerkiksi STTK:laisessa Tehyssä, on kuljettu toiseen suuntaan ja siirrytty liittokokouksista edustajistoihin.
PAM:ssa toimintatavan muutoksella pyritään viestintäjohtaja Timo Piiroisen mukaan lisäämään jäsenistön aktiivisuutta.
– Aloitimme puolitoista vuotta sitten tulevaisuustyön, jossa on pohdittu, miten ihmisten osallistumista lisätään ja toiminnasta saadaan kansalaisjärjestömäisempää.
Päättäjiä myös pienemmistä ammattiryhmistä
120-jäsenisen edustajiston vaaleihin on viime vuosina ollut vaikea saada ehdokkaita, jotka olisivat olleet valmiita sitoutumaan neljäksi vuodeksi. Myös edustajistovaalien äänestysprosentit ovat olleet alhaisia.
– Ajattelimme, että se tie on nyt kuljettu loppuun ja otamme käyttöön uudenaikaisesti vanhanaikaisen mallin, jossa valitaan vaaleilla liittokokoukseen 400 ihmistä.
PAM:n tavoite aktiivisuuden lisäämisestä näyttää toteutuvan.
– Tällä hetkellä ehdokkaita on ilmoittautunut jo yli tuhat. Edellisten edustajistovaalien ehdokasmäärä on yli kaksinkertaistunut.
Piiroinen pitää liittokokouksen etuna myös sitä, että nyt kokoukseen on mahdollista päästä myös pienemmistä ammattiryhmistä.
– Ihmisten on helpompi lähteä ehdokkaaksi, kun he tietävät, että sitoutuvat vain siihen yhteen kokoukseen.
Varapuheenjohtajista luovutaan
Piiroisen mukaan liittokokouksessa entistä suurempi joukko pääsee osallistumaan keskusteluun PAM:n linjasta.
– Sääntömääräisten asioiden pyörittäminen jää pienemmälle ja tehokkaammalle joukolle.
Tähän joukkoon kuuluu 50-jäseninen valtuusto, jonka ensi kesäkuussa kokoontuva liittokokous valitsee. Valtuusto kokoontuu edustajiston tavoin kahdesti vuodessa.
Myös liiton hallitusta karsitaan. Nykyisten 20:n sijaan hallitukseen valitaan jatkossa 15 jäsentä. Myöskään nykyisen kaltaisia varapuheenjohtajia ei enää tulevaisuudessa valita vaan, hallitus valitsee toiminnanjohtajan.
– Päätöksenteosta haluttiin nopeampaa ja tehokkaampaa. Myös kokoustyöskentelystä halutaan keskustelevampaa.