Aalto-yliopiston kansainvälisen kaupan professorin Pertti Haaparannan mukaan Kreikka on oikeassa väittäessään, että sen Troikan (EKP, EU:n komissio, IMF) kanssa sopima ohjelma on ongelma, ei ratkaisu. Haaparanta kirjoittaa torstaina Akateemisessa talousblogissaohjelman kasvattaneen Kreikan ahdinkoa, jolloin se tarvitsi “lisätukea”. Ohjelmaehtojen kiristäminen edelleen pahensi Kreikan tilannetta.
Kreikkaa on vaadittu noudattamaan edellisen hallituksen sopimusta, koska talouskriisistä kärsineet Portugali ja Irlantikin ovat toipumassa. Haaparannan mukaan Kreikalta vaaditut sopeutustoimet ovat kuitenkin olleet täysin suhteettomat, kun niitä verrataan muilta kriisimailta vaadittuihin toimiin ja suhteutetaan maan julkiseen velkaan.
”Kreikalta on vaadittu kohtuuttomia, suorastaan taloutta tuhoavia toimia muihin kriisimaihin verrattuna, ei siis vain Irlantiin nähden. Toiseksi suurimpaan uhraajaan, Portugaliin nähden Kreikan leikkaukset ovat olleet lähes kolminkertaiset, eivät siis missään suhteessa velkaan. Menojen leikkausten sosiaaliset seuraukset ovat olleet Kreikassa kammottavat. Tätäkään tosiasiaa Suomessa ei tunnusteta”, hän kirjoittaa.
Urpilaisen omituinen väite
Haaparanta kirjoittaa edellisen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen väittäneen Pressiklubi-ohjelmassa pari viikkoa sitten, että leikkausten osuminen huono-osaisimpiin ei olisi ollut välttämätöntä vaan vain seurausta Kreikan omista valinnoista.
”Mitään omituisempaa ei Kreikasta ole väitetty. Jos Suomelta vaadittaisiin 22 prosentin leikkausta julkisiin menoihin, niin millähän tavalla Suomessa voitaisiin välttää toistamasta Kreikan ´virheet`, eikö kansanedustaja tiedä, että suurin osa Suomenkin valtion menoista suurin osa menee sosiaali- ja terveyssektorille ja koulutukseen? Miten Kreikan kaltainen menojen leikkaus voitaisiin toteuttaa ilman että perussosiaaliturvaa, perusterveydenhoitoa ja peruskoulutusta heikennettäisiin?”
Haaparannan mukaan Kreikasta on koko ajan levitetty mielikuvia samaan tapaan kuin Venäjä on levittänyt omaa propagandaansa Ukrainasta.
Kreikan lainaohjelma erääntyy helmikuun viimeisenä päivänä. Torstaina Kreikka jätti hakemuksen sen jatkamisesta kuudella kuukaudella uusin ehdoin.