KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Hyvä paha superfood

Teff saattaa olla pian liian kallista ruokaa köyhimmille etiopialaisille.

Teff saattaa olla pian liian kallista ruokaa köyhimmille etiopialaisille. Kuva: All Over Press

Länsimaiset ruokavillitykset pahentavat piilonälkää kehitysmaissa. Terveys-intoilijoiden suosimista kvinoasta ja teffista on tullut liian kallista ruokaa viljelijöiden omaan pöytään.

Anna-Maija Alarto
27.6.2015 8.00

Tarjoilija kantoi illallisseurueellemme kymmeniä injeralättyjä etiopialaisessa ravintolassa Tukholman Södermalmilla. Injera on aitoa teffiä, Hollywoodin tähtien ylistämää superruokaa.

Injera on erittäin in. Pöytä ravintolaan on varattava viikkoja aikaisemmin. Etiopian diasporan lisäksi ravintolassa istui muita kaltaisiamme äänekkäitä seurueita. Ruokakrapula iski seuraavana päivänä.

Dagens Nyheter kertoo, että teff injera -buumi lisää aliravitsemusta Etiopiassa, joka on juuri toipunut satojen tuhansien ihmisten hengen vaatineesta nälänhädästä. Samaan syntisäkkiin lehti lajittelee myös kvinoan, länsimaissa löydetyn superfoodin.

Kvinoasta saatava hyvä hinta voi kuitenkin yksipuolistaa viljelyä ja heikentää näin ympäristöä.

Viime vuonna brittiläinen The Guardian ja yhdysvalloissa ilmestyvä Huffington Post povasivat teff-viljasta seuraavaa Yhdysvaltain ja Euroopan ruoan megatrendiä heti kvinoan perään. Kvinoa ja teff ovatkin esimerkkejä maailman ruokajärjestelmien monimutkaisuudesta.

Länsimaissa gluteeni on noussut vältettäväksi ravintoaineeksi. Niinpä gluteenittomasti trendiruokaileva tarvitsee lautaselleen gluteenitonta ja ravitsevaa, kaloritonta ja samalla ravitsemuksellisesti rikasta. Terveiden ihmisten ei ole todistettu hyötyvän gluteenin välttämisestä.

Teff on Etiopian toinen kulta

Etiopian toinen kulta kahvin rinnalla on teff. Se on gluteenitonta ja erittäin kuitu-, rauta- ja kalsiumpitoista viljaa, jota on viljelty Etiopiassa tuhansien vuosien ajan. Sen hinta on noussut viime vuosina muita elintarvikkeita nopeammin. Teff on tätä nykyä lähinnä keskituloisten ja yläluokan herkkua.

Pienituloisille se on luksustuote, joka korvataan halvemmilla ja ravintoarvoltaan huomattavasti heikommilla raaka-aineilla. Maaseudun pienituloiset teffin viljelijät hyötyvät hinnan noususta. He myyvät teffinsä sen sijaan, että söisivät sitä.

Etiopian ja Suomen hallitusten välisessä kehitysyhteistyöhanke Agro-BIGissa työskentelevä Laura Kihlström tuntee paikallisen maatalouden ongelmat. Teff ei ole niistä ainoa.

– Etiopian ruokaturvan suurimpia ongelmia ovat alhaiset sadot, maanomistusolot, huonolaatuiset siemenet ja puutteellinen infrastruktuuri. Myös yksipuolinen ruokavalio aiheuttaa ongelmia, sillä monet ihmiset asuvat kymmenien kilometrien päässä vihannestoreista. Tuoreet hedelmät ja vihannekset eivät ole heidän saatavillaan, kiteyttää Kihlström.

Noin vuosi sitten alkaneen teff-trendin merkitystä etiopialaisten ruokaturvaan ei voi vielä arvioida kokonaan. Länsimainen kysyntä kuitenkin nostaa teff-viljan hintaa, ja se voi pian olla liian kallista ruokaa köyhimmille etiopialaisille.

Piilonälkä vaikeuttaa oppimista

– Maaseudulla elävien ihmisten pääasiallinen ruoka koostuu injerasta, joka tehdään varallisuudesta riippuen joko teffista tai korvaavista aineista ja shirosta, joka on kikhernejauhosta ja chilistä tehty kastike. Ne eivät välttämättä täytä päivittäisiä ravintoainetarpeita, mikä on kohtalokasta erityisesti lapsille, Kihlström kertoo.

Kihströmin mukaan piilonälkä eli riittävien ravintoaineiden puute aiheuttaa oppimisvaikeuksia. Kehittyvässä Etiopiassa voi näin ollen olla tulevaisuudessa pulaa kognitiivisesti kyvykkäästä työvoimasta.

Etiopian hallitus on kieltänyt teff-viljan viennin vuonna 2006. Kieltoa perusteltiin hinnan nousulla. Kansainvälisen ruokapolitiikan tutkimuslaitoksen IFPRI:n mukaan vientikiellot voivat tosin pahentaa ruuan hinnan nousua. Jatkojalosteita saa kuitenkin viedä maasta.

Etiopian kenties menestynein injera-yritys Mama Fresh valmistaakin päivittäin yli 10 000 injeraa. Näistä 80 prosenttia lennätetään tuoreeltaan Washingtoniin, Lontooseen, Berliiniin ja myös Helsinkiin. Samaan aikaan noin 10 prosenttia etiopialaisista elää länsimaisen ruoka-avun varassa. Teffistä kehitellään injeran lisäksi myös hampurilaissämpylöitä ja pitsapohjia.

– Ruoan eettisyyttä on mietittävä maailmassa, jossa noin 800 miljoonaa ihmistä näkee nälkää ja toisaalta yli miljardi kärsii erilaisista liikalihavuuden aiheuttamista sairauksista. Lännessä ollaan hieman pakkomielteisiä erilaisten superfoodien ja dieettien kanssa, toteaa Kihlström.

Globaalin maailman monimutkaisesta ruokakuviosta löytyy toinen esimerkki quinoa eli kotoisasti kvinoa. Länsimaiset villitykset nostavat ruuan hintaa ja superfoodien kuljettaminen aiheuttaa piilonälkää ja ravinnon köyhtymistä tuotantomaissa.

Kvinoa oli inkojen tärkeimpiä viljelykasveja ja soturien perusruokaa. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on arvioinut kvinoan soveltuvan myös astronauttien ravinnoksi avaruuslennolla.

Andien vuoriston alkuperäiskasvi kvinoa onkin todellinen terveyspommi. Se on ainoa tunnettu kasvi, joka sisältää kaikki ihmiskehon tarvitsemat aminohapot. Putkilokasvi kvinoan jyväsissä on myös tyydyttymättömiä rasvahappoja, ravintokuituja, foolihappoa, b- ja c-vitamiineja, rautaa, sinkkiä, kaliumia ja kalsiumia. Lisäksi se on gluteeniton ja vähäkalorinen.

Ruokatrendit köyhdyttävät köyhimpiä

Teff ja kvinoa kulkevat länsimaisten markettien hyllyille lukuisten välikäsien kautta. Niiden hinnan nousu ei automaattisesti tukevoita pienviljelijäperheen palkkapussia. Erityisesti hinnan nousu kurittaa ostoruuan varassa olevia köyhiä talouksia, joiden ulottuvilta kotoperäinen ravinteikas raaka-aine karkaa niiden lautasille, joilla on varaa valita ja rahaa maksaa.

Molinan agrikulttuuripuolen professori Waldemar Mercado Universidad Nacional Agraria La Molina -yliopistosta kertoo, ettei Perussa ole tehty tutkimusta viljelyn sosioekonomisista vaikutuksista eikä näin ollen ole myöskään selvitetty tuotetun raaka-aineen todellisia viljelijähintoja. Hänen mukaansa kyse on muutamasta prosentista tuotetun kvinoan kuluttajahinnasta. Tämä on siis arvio.

YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO:ssa asiantuntijana työskentelevä Kaisa Karttunen on seurannut kansainvälistä kvinoa-kirjoittelua. Hänen mukaansa kvinoan tarina osoittaa, miten ruoasta on tullut globaalihyödyke muiden tavaroiden rinnalle ja sitä kuljetetaan maailman laidalta toiselle.

– Kysyntä kannustaa tuottamaan lisää, ja kysynnän kasvaessa raaka-aineen hinta nousee kunnes se on liian kallista heille, joiden ruokapöytään se on perinteisesti kuulunut. Kvinoa kertoo myös kehittyvien maiden roolista globaaleilla ruokamarkkinoilla. Ne ovat edelleen raaka-aineen tuottajia, kun jatkojalostuksesta kertyvä hyöty lähes poikkeuksetta kasautuu rikkaimmille maille, Karttunen kertoo.

Merkittävimmät kvinoantuottajat Bolivia ja Peru vievät kvinoaa Yhdysvaltain, Australian ja Euroopan markkinoille sekä yhä enemmän myös Kiinaan. Viljelijäperheet korvaavat aiemmin ravitsemuksen perustan muodostaneen kvinoan halvemmilla raaka-aineilla, kuten vehnällä ja riisillä. Heikomman ruoan ravitsemustason seurauksena on liikalihavuutta, kakkostyypin diabetesta ja piilonälkää. Kasvanut kysyntä onkin tuplannut kvinoan hinnan esimerkiksi Perussa.

– Viljelijöiden tulotaso on noussut, mikä on nostanut perheitä äärimmäisestä köyhyydestä. Kehittyville maille vientitulot ovat tärkeitä. Kvinoasta saatava hyvä hinta voi kuitenkin yksipuolistaa viljelyä ja heikentää näin ympäristöä, kertoo Karttunen.

Kvinoan tuottaja Bolivia kärsii vakavasta ruokakriisistä. Se joutuu tuomaan elintarvikkeita samaan aikaan kun se vie niitä maata-lousbisneksen tarpeisiin. Väestöstä yli 20 prosenttia elää edelleen aliravittuna.

– Ostoruuan varassa oleviin kotitalouksiin hinnannousu on iskenyt pahiten, koska perheillä ei ole enää ollut varaa ostaa kvinoaa vaan se on korvattu halvemmilla tuotteilla. Kyse voi osittain olla myös ruokavalioiden globalisoitumisesta. Ranskanperunat ja hampurilaiset ovat levinneet maailman joka kolkkaan, toteaa Karttunen.

Kvinoan tehoviljely köyhdyttää maaperää

Tuotantoalueilla on syntynyt kiistaa maasta ja vesivaroista viljelijöiden ja laamankasvattajien välillä viljelijöiden haaliessa lisää peltoalaa kvinoalle. Perinteiset vuoroviljelyyn ja yhteiseen maankäytön jakoon nojaavat yhteisöt ovat riitaantuneet. Eroosio uhkaa ja maaperä on köyhtynyt vuoroviljelystä luopumisen myötä.

– Tällä hetkellä arviolta 130 000 viljelijäperhettä tuottaa kvinoaa Boliviassa ja Perussa. Tähän asti tuotanto on ollut pienen mittakaavan viljelyä, mutta on viitteitä sen siirtymisestä muihin maihin. Tähän saattaa jatkossa liittyä ongelmia, jos suuret tuottajat sysäävät pienet pois markkinoilta, spekuloi Karttunen.

Bolivialaiset haluaisivatkin pitää alkuperäiskasvin siemenet kansallisomaisuutenaan. Tällöin kvinoaa ei uhkaisi geenimuuntelu eikä mikään suuryhtiö voisi patentoida siemeniä. Maassa on noussut huoli myös ruokaturvasta ja ruokasuvereniteetista.

Ruoan hintakehityksestä on tullut arvaamatonta. Kehitysmaiden köyhille kuluttajille hintojen nousu aiheuttaa välittömän ruokakriisin. Hintavaihtelu vaikeuttaa myös pienviljelijöiden asemaa, koska heidän ei ole helppo sopeuttaa tuotantoaan hintaodotusten mukaisesti.

Erilaiset ruokabuumit saattavat olla kohtalokkaita. Kvinoa on nyt aarre, ja se on parantanut tuhansien köyhien viljelijöiden asemaa vaikkapa Boliviassa. Etiopian teffin viljelyn lisääntyminen voi niin ikään yksipuolistaa maan ruokatuotantoa. Todennäköisesti paraikaa kehittyy jo uusia trendejä, jotka syrjäyttävät aiemmat superruuat.

– En pidä superfood-villityksiä asiallisena. Esimerkiksi Välimeren tai Itämeren dieetti, jotka perustuvat pääasiassa lähialueilla tuotettuun ruokaan, takaavat alueen ihmisille hyvän ja monipuolisen ravintoaineiden saannin. Silloin myös superfoodit tulevat omalta alueelta, kuten Suomessa metsämarjat ja ruis, Karttunen toteaa.

Myös Etiopian Bahir Darissa työskentelevä Kihlström muistuttaa, että Suomessa kasvaa kotoperäistä gluteenitonta viljaa, kuten hirssiä ja tattaria.

– Lisäksi marjat ja luonnon kasvit ovat todellisia superruokia. Meidän kannattaa siirtyä kasvispainotteiseen ruokavalioon ja vähentää ruokahävikkiä. Siinä olisi yksinkertaista ravitsemusetiikkaa jokaiselle asiasta kiinnostuneelle, summaa Kihlström.

Lähteet muun muassa:

Nälkä ja yltäkylläisyys. Ruokaturva maailmassa, Karttunen, Kihlström ja Taivalmaa 2014.

Laura Kihlströmin blogi

ILMOITUS
ILMOITUS

The Guardianin artikkeli

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Aasiassa ja Tyynenmeren alueella on 200 000 kätilön vajaus. Kuvituskuvassa pakistanilainen terveydenhoitajanainen vauvansa kanssa.

Aasiaa rasittaa ankara kätilöpula

Maanviljelijä kaataa biomädättäjään lehmänlantaa.

Biomädättäjä muuttaa jätteen toivoksi

Ilmastotekniikkayhtiö Teran työntekijät tarkastavat maapalstoja, jonne on kylvetty biohiileen sekoitettua lannoitetta. Biohiili kohentaa maaperän kuntoa ja pitää hiilidioksidin maassa pitkiä aikoja.

Keniassa tehdään sokeriruokojätteestä biohiiltä

Meksikolainen Oliva Ramírez agavekasvien keskellä. Hän oppi agaven perinteen isoisältään ja mezcaliin liittyvät taidot veljeltään.

Mezcal-buumi räjähti – agavea viljellään ennätysmäärä, mutta tuottajat kärsivät ja metsät katoavat

Uusimmat

Veronika Honkasalo.

Kauppaa käydään ilman avointa keskustelua: ”Aseita Israelilta kohta yli miljardilla eurolla”

Global Sumud Flotilal -saattueen Family-alukseen kerrotaan olleen drooni-iskujen kohde.

Myös suomalaisia aktivisteja mukana iskuja saaneessa laivueessa: ”Olen ollut syvästi vaikuttunut rohkeudesta”

Puolan pääministeri Donald Tusk järjesti tänään hätäkokouksen droonien vuoksi.

Putin ei ole kiinnostunut rauhasta, Li Andersson kommentoi Puolaan osuneita drooneja

Palestiinalaisia pakenemassa Gazan kaupungista Israelin hyökkäyksen alta.

Vasemmistomepit vaativat Suomea osallistumaan Israelin painostamiseen

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Näin perussuomalaiset lietsovat somesotaa – Toimittaja Pekka Mykkänen uppoutui loanheittoon yli vuodeksi

 
02

Keskustan Lohi näpäyttää Orpoa vaihtoehtoisista faktoista

 
03

Hukkaan heitettyä rahaa, Teollisuusliiton pääekonomisti sanoo suurituloisten veronkevennyksistä

 
04

Suomen ainoa sivistysporvari on Cheek – näin helppoa on näyttäytyä selkärankaisempana kuin koko valtiojohto

 
05

Tutkija löysi lisää kikkailuja hallituksen budjettiriihestä, säästöjä neljäsosa luvatusta

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Kivelän mukaan hallituksen tulee vaatia Global Sumud Flotilla -laivueeseen kohdistuneiden drooni-iskujen tutkintaa

10.09.2025

Koskela vaatii Suomea tukemaan ensimmäisten joukossa Israelin vastaisia EU-pakotteita

10.09.2025

Tutkija löysi lisää kikkailuja hallituksen budjettiriihestä, säästöjä neljäsosa luvatusta

10.09.2025

Suursota tuli juuri lähemmäksi, kun Venäjä ja Israel käyttävät Trumpin heikkoutta hyväksi

10.09.2025

Korkeasti koulutetut maahanmuuttajanaiset kokevat Suomen ilmapiirin kiristyneen

10.09.2025

Anna Kontula: ”Sivistyneitä ihmisiä ei kasvateta niin, että tarjotaan heille vain oikeita oppeja”

10.09.2025

Velkajarru pakottaisi leikkaamaan lisää taantumassa, varoittaa STTK:n pääekonomisti

09.09.2025

Työnantajilta kylmä suihku Orpon puheille: työllistämisaikeet loppuvuodelle heikentyneet

09.09.2025

Aasiaa rasittaa ankara kätilöpula

09.09.2025

Vastakkainasettelu oli eduskunnassa huipussaan 1970-luvulla, nyt tilanne ei ole poikkeuksellinen

09.09.2025

Jean-Luc Mélenchon on ranskalaisen vasemmiston keulakuva – Uudessa kirjassaan hän luonnostelee askelia kohti kansan vallankumousta ja uutta järjestystä

08.09.2025

Biomädättäjä muuttaa jätteen toivoksi

07.09.2025

Max Seeckin Petetty jää harmillisen persoonattomaksi trilleriksi

07.09.2025

Keniassa tehdään sokeriruokojätteestä biohiiltä

07.09.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Kenen käsissä on Euroopan huoltovarmuus?

09.09.2025

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään