UP/HEIKKI LEHTINEN
Euroopan yhteisöjen tuomioistuin julkisti torstaina lopullisen kantansa Fujitsu-Siemensin Kilon-tehtaan lopettamista koskevassa kiistassa.
Kilon-tehdas lopetettiin keväällä 2000 japanilaisen Fujitsun ja saksalaisen Siemensin yhdistettyä tietokonetuotantonsa uuteen yhtiöön. Tehtaalta irtisanottiin 450 työntekijää.
Oikeutta asiassa on käyty vuodesta 2000 lähtien, jolloin yhdeksän ammattiliittoa nosti asiasta kanteen vaatien yhteensä 219 jäsenensä puolesta korvauksia yt-lain rikkomisesta. Työntekijöiden mielestä yt-neuvottelut asiasta aloitettiin aivan liian myöhään tilanteessa, jossa tosiasiallinen päätös Kilon-tehtaan lopettamisesta oli emoyhtiössä jo tehty. Korvausvaatimus oli 20 kuukauden palkka eli korkein yt-lain sallima korvaus.
Asiaa käsitellään Suomessa tällä hetkellä korkeimmassa oikeudessa ja se oli pyytänyt Luxemburgin tuomioistuimelta ennakkoratkaisua viiteen kysymykseen. Korkein oikeus ottaa nämä vastaukset huomioon tehdessään asiassa lopullisen päätöksen myöhemmin.
Tytär vastaa emon töppäilyistä
Tuomioistuin määritteli torstain päätöksessään, että neuvotteluvelvoitteet tytäryhtiössä syntyvät, kun konsernin emoyhtiö tekee sellaisia strategisia ratkaisuja tai toiminnan muutoksia, jotka pakottavat työntekijöiden työnantajana toimivan tytäryhtiön harkitsemaan tai suunnittelemaan joukkoirtisanomisia.
Velvollisuus yt-neuvotteluihin syntyy, kun tytäryhtiö on yksilöity. Emoyhtiö voi tehdä varsinaisia päätöksiä vasta kun yt-menettely on käyty loppuun. Työntekijöiden työnantajana oleva tytäryhtiö voi joutua vastaamaan seurauksista, jos emoyhtiö tekee lopullisia päätöksiä ennen aikojaan.
Torstainen päätös on ensimmäinen, jossa EY:n tuomioistuin linjaa yt-neuvotteluvelvoitteita tämänkaltaisessa konsernitilanteessa.
Korkein oikeus antaa lopullisen päätöksen asiassa myöhemmin.