Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) lupasi mittavan työtulovähennyksen ensi vuodelle esitellessään valtiovarainministeriön esitystä valtion ensi vuoden talousarvioksi keskiviikkona Helsingissä.
– Tässä budjetissa panostetaan työhön ja siihen, että työnteko olisi Suomessa kannattavaa, Stubb sanoi.
– Olemme etupainotteisesti päättäneet 450 miljoonan euron työtulovähennyksen ensi vuodelle. Näin teon verotus konkreettisesti kevenee pieni- ja keskituloisilta.
Palkkaverotus kiristyy noin 50 000 euron vuosituloista ylöspäin noin 0,25 prosentilla.
Stubb sanoi verotuksen painopistettä ylipäätään siirrettävän työn verottamisesta haittaveroihin ja välilliseen verotukseen. Hän mainitsi tässä yhteydessä tupakan, ajoneuvojen, jätteiden, lämmityksen ja voimalaitokset, joiden verotusta kiristetään yhteensä 200 miljoonaa euroa.
Kehitysyhteistyöstä leikataan, puolustukseen lisää
Valtiovarainministeriön esityksessä säästetään kehitysyhteistyörahoista 200 miljoonaa euroa, opetuksesta ja korkeakouluista 210 miljoonaa euroa, sairaanhoitokorvauksista 78 miljoonaa euroa ja valtion hallinnosta 40 miljoonaa euroa.
Nämä neljä säästökohdetta Stubb paljasti jo keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan.
Hän totesi säästöjen perustuvan hallitusneuvotteluissa tehtyihin päätöksiin.
Stubbin mukaan ensi vuoden budjettiesityksessä on 900 miljoonan euron nettomääräinen säästö verrattuna kuluvaan vuoteen.
Budjettiesityksen loppusumma on 53,9 miljoonaa euroa. Summassa on alijäämää 5,3 miljardia, eli yhtä paljon kuin tänä vuonna, mikä nostaa Suomen valtion velan 106 miljardiin euroon. Alijäämä ei pienene, koska verotus kevenee, työttömyysmenot kasvavat ja talous heikkenee.
Stubb lupasi myös panostuksia:
Takuueläkkeitä nostetaan ensi vuonna yhteensä 30 miljoonan euron verran eli 23 euroa kuukaudessa eläkeläistä kohti, sisäiseen turvallisuuteen panostetaan 50 miljoonaa euroa lisää, samoin puolustukseen. Lisäksi valtiovarainministeriö osoittaa ehdotuksessaan omais- ja perhehoitoon 85 miljoonaa euroa lisää.
Stubbin mukaan talousarvioehdotus on yllätyksettömän tiukka. Se perustuu hallituksen näkemykseen, että Suomen talousongelmat ovat rakenteellisia eikä kyse ole suhdanteesta. Julkinen talous on alijäämäinen jo seitsemättä vuotta peräkkäin.
Budjettia käsitellään hallituksen budjettiriihessä 9.-10. syyskuuta.