Suomen taloudessa menee hyvin, huonosti tai hyvin huonosti riippuen siitä, kenen näkökulmasta asiaa katsoo. Suuryhtiöillä ja niiden omistajilla menee paremmin kuin vuosiin. Enemmän kuin vuosiin on myös työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä.
SAK kertoi perjantaina, että lähes 38 000 työntekijää joutui heinä–syyskuussa yt-neuvotteluiden piiriin. Määrä on suurin sitten vuoden 2013.
Myös yritysten ilmoittama työntekijöiden vähennystarve on kovassa kasvussa. Alkaneiden yt-neuvottelujen tavoitteena on yli 8 500 henkilön irtisanominen. Näin korkeita lukuja on yhden vuosineljänneksen aikana nähty viimeksi vuonna 2012.
Pörssissä loistava tuloskunto
Samaan aikaan Suomen suuret pörssiyhtiöt tekevät parhaan tuloksensa kymmeneen vuoteen, kertoi Talouselämä eilen torstaina lainaten Nordean blogia.
Nordean mukaan suomalaiset pörssifirmat ovat erinomaisessa tuloskunnossa. Markkina-arvolla mitattuna yli puolet Helsingin pörssin yhtiöistä on yltämässä tänä vuonna parhaimpaan tulokseensa kymmeneen vuoteen, jos tarkastellaan yhtiöiden kertaeristä siivottuja nettotuloksia sekä tämän vuoden konsensusennusteita. Odotuksia hyvästä tuloskunnosta tukevat niin edellisvuoden vastaavalta ajanjaksolta heikentynyt euro kuin raaka-aineiden selvästi laskeneet hinnat.
Keväällä hurjia osinkotuottoja
Kun erinomaisesta tuloskunnosta huolimatta yhtiöt vain kasvattavat työttömien määrää, niin herää kysymys, minne ne rahat sitten menevät. ”Ensi kevät lupaa hurjia osinkotuottoja”, kirjoitti Kauppalehti syyskuussa. Osinkoja kasvattavat varsinkin pankit.
Jo tänä vuonna vietettiin osinkojuhlia. Yhtiöillä ei ole investointisuunnitelmia, joten ne jakoivat 80 prosenttia nettotuloksestaan omistajille, mitä ei aiemmin ole tapahtunut.
Työllisyydestä leikataan
Kasvavan työttömyyden ja osinkojuhlien keskellä hallitus alentaa ensi vuonna työnantajien sairausvakuutusmaksua 847 miljoonalla eurolla ja leikkaa työllisyysmäärärahoja 50 miljoonalla.
– Työllisyysmäärärahojen leikkaaminen on julmaa ja lyhytnäköistä politiikkaa. Määrärahojen avulla työttömien pääsyä takaisin työmarkkinoille voidaan nopeuttaa, sanoi SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen perjantaina.
SAK:n keräämien tietojen mukaan yt-neuvottelut ovat lisääntyneet erityisesti informaatio- ja viestintäalalla sekä koulutuspalveluissa. Koulutusalalla vähennystarve on 1 350 henkilöä, yli kuusi kertaa enemmän kuin keskimäärin aiempina vuosineljänneksinä.
– Oppilaitokset joutuvat nyt varautumaan hallituksen ensi vuonna käynnistämiin koulutusrahojen leikkauksiin. Koulutuksen yt-tilanne ei valitettavasti näytä valoisalta tulevaisuudessakaan, Tukiainen toteaa.
Yli 3 000:lle potkut loppukesällä
Varsinaisten irtisanomisten määrä ei vielä ole noussut. Yhteensä heinä–syyskuussa potkut sai lähes 3 100 työntekijää, mikä on hieman vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.
Eniten väkeään viimeisten kolmen kuukauden aikana irtisanoi Microsoft, joka muun muassa lakkautti Salon yksikön kokonaan ja irtisanoi yhteensä noin 2 300 työntekijää. Seuraavaksi suurimpia potkujen antajia olivat Nokian renkaat (122 irtisanottua) ja Paroc (100).
Matti Tukiaisen mukaan synkkenevät irtisanomisnäkymät korostavat yhteisen työmarkkinaratkaisun merkitystä.
– Yt-tilastojen ennakoimaa irtisanomispainetta pystytään vähentämään tarjoamalla yrityksille vakaa pitkän aikavälin näkymä. SAK:n työmarkkinaesityksen sisältämä kolmen vuoden päähän ulottuva äärimaltillinen palkkaratkaisu olisi juuri tällainen vakauttava toimi, joka lisäisi työnantajien ja työntekijöiden toiveikkuutta tulevaisuuden suhteen.