Yli kahta miljoonaa palkansaajaa edustavat SAK, STTK ja Akava muistuttavat imago- ja järjestäytymiskampanjassaan, että kuulumalla ammattiliittoon jokainen voi vaikuttaa tulevaisuuden työ̈elä̈mää̈n.
Järjestöjen tv-mainoksessa pikkutakkimies pysäyttää pyöröovesta tulevan naisen ja väittää, että tästä lähtien minimityöaika on 12 tuntia päivässä
– Mikä fiilis, mies kysyy.
– Tosi hyvä. Enää mun ei tarvitse miettiä, mitä tekisin illalla, nainen tokaisee ja pyörähtää samasta ovesta takaisin työpaikalleen.
Kampanja näkyy tv:n lisäksi elokuvateattereissa ja sosiaalisessa mediassa. Mikä̈ fiilis? kuuluu myö̈s radiossa.
Työelämä kaipaa parannusta
Työ ja työelämä ovat jatkuvassa muutoksessa. Perinteisen työn lisäksi tarjolla on entistä useammin osa-aikaisuutta, määräaikaisuutta, itsensä työllistämistä, tai töitä, joihin kutsutaan tarvittaessa.
Palkansaajajärjestöjen mielestä työelämä kaipaa parannusta, mutta ei vain työtä, vaan muutakin elämää varten. Ovatko uudistukset toimivia, riippuu siitä, onko myös työntekijöitä kuultu niitä tehtäessä.
Järjestöt kehottavat palkansaajia miettimään, mikä fiilis minulla on töissä, onko töitä tarpeeksi vai liikaa, miksi työpäivän pituus on se mikä se on, mihin perustuu lomaoikeus, voiko vanhempi jäädä kotiin hoitamaan lasta ja miten se irtisanominen meneekään.
– Vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin antaa oma ammattiliitto. Liitosi jäsenenä sinäkin voit vaikuttaa tulevaisuuden työelämään, hankkeen toteuttajat vakuuttavat.
Heikennykset pelottavat nuoria
Kampanjan ensimmä̈inen vaihe talvella 2014 nosti esiin palkkatasa-arvon, työ̈paikkakiusaamisen, nollatuntisopimukset ja korvauksettomat ylityöt.
Kakkosvaiheen aiheet on valittu kevää̈llä̈ 2015 toteutetun kohderyhmätutkimuksen tulosten perusteella. 20–35-vuotiaiden jä̈rjestä̈ytymättö̈mien palkansaajien kohderyhmä̈ssä̈ nousi esiin huoli työ̈elä̈mä̈n heikennyksistä̈.
Nuoria palkansaajia mietityttivä̈t muun muassa oikeudenmukainen palkkaus, lomaoikeus, riittävä̈ vapaa-aika, perhevapaat sekä̈ irtisanomissuoja.
Ammattiliitot kä̈yttä̈vä̈t kampanjailmeen mukaisia materiaaleja myös omissa julkaisuissaan ja kanavissaan. TV- ja radiokampanjan päättyessä marraskuun lopussa kampanjan nettisivulla voi tehdä̈ sosiaalisessa mediassa jaettavan leikkimielisen työ̈fiilistestin.