Kansan Uutiset kertoi 5. marraskuuta yliopistoilla kerättävän nimiä lakkolistaan. Lakolla halutaan vastustaa koulutusleikkauksia, ei yliopistoja. Lista nimineen tuli julki torstaina 12. marraskuuta.
Julkilausuman allekirjoittajat kuuluvat opetus- ja tutkimushenkilökuntaan. Heidän joukossaan on yli sata professoria ja yli sata lehtoria. Allekirjoittajia on 12 eri yliopistosta. Nimet kerättiin kahdessa viikossa.
Marraskuun 11. päivä julkaistiin myös toinen, radikaalimpi lista, jossa verkkoadressin allekirjoittaneet noin 1800 (marraskuun 13. päivä) yliopistolaista kertovat olevansa valmiita yleislakkoon. He kertovat vastustavansa muitakin kuin yliopistoon kohdistuvia leikkauksia.
Tutkimuksen ja koulutuksen tulevaisuus vaarassa
Yliopistolaisten mukaan hallituksen leikkaukset vaarantavat tutkimuksen ja koulutuksen tulevaisuuden Suomessa ennennäkemättömällä tavalla.
”Suomen hallitusohjelmaan on kirjattu 300 miljoonan euron leikkaukset korkeakouluihin hallituskauden aikana. Jo vuoden 2016 budjettiesityksissä esitetään 75 miljoonan leikkauksia korkeakoulujen rahoitukseen. Esimerkiksi Helsingin yliopistossa on tämän seurauksena käynnissä YT-neuvottelut, jotka uhkaavat vähentää 15 prosenttia henkilökunnasta. Myös muut yliopistot ovat ilmoittaneet leikkausohjelmistaan”, lausumassa perustellaan.
”Koemme olevamme pakotettuja poliittiseen lakkoon”
Lakkoa esittävien tiedotteen mukaan leikkausesitykset on tehty vastoin vaalilupauksia. Allekirjoittajat korostavat, että toteutuessaan lakko ei kohdistuisi työnantajiin eli yliopistoihin, vaan nimenomaan hallituksen leikkaustoimiin.
”Koska tilanne ei ole parantunut neuvotteluteitse, koemme olevamme pakotettuja esittämään työtaistelutoimia eli poliittista lakkoa hallituksen koulutusleikkausten kumoamiseksi. Olemme tulleet siihen pisteeseen, että uskomme koulutuksen ja tutkimuksen tulevaisuuden pelastuvan vain poikkeuksellisia keinoja käyttämällä.”
”Emme tee mielellämme, koska opiskelijat kärsivät”
”Emme tee esitystä mielellämme, koska tiedämme opiskelijoidemme kärsivän mahdollisesta lakosta. Toivomme kuitenkin ymmärrystä opiskelijoilta, sillä nimenomaan opetuksen ja ohjauksen laatu kärsivät merkittävästi, jos leikkaukset toteutetaan”, allekirjoittaneet perustelevat.
”Siksi esitämme ammattiliitoillemme (Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto, YLL sekä alakohtaiset liitot) ja kollegoillemme, että koulutuksen ja tutkimuksen turvaamiseksi yliopistojen henkilökunnan tulisi alkaa suunnitella lakkotoimenpiteitä.”
Mahdollisista erilaisista lakoista mainitaan esimerkkeinä pääsykoelakko, tenttilakko ja niin sanottu täysipainoinen lakko.
”Kehotamme myös yliopistojemme hallintohenkilökuntia ja tukipalvelujen henkilöstöjä samaan. Samalla saatamme näkemyksemme maan hallituksen ja opetusministerin tietoon sekä ilmaisemme oman valmiutemme poliittiseen lakkoon.”
Koko julkilausuma ja sen allekirjoittaneiden nimet.