Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä saisi laistaa työsuojelusta, jos EU-komission esitys toteutetaan.
SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Katja Lehto-Komulainen kehuu aluksi nykyisen EU-komission hyvää tatsia.
– Uusi komissio on työelämäasioissa liikkeellä sosiaalisella ulottuvuudella. Silti sen työohjelmassa ei edes viitata työsuojeluun, Lehto-Komulainen kummastelee.
Suomalaisten palkansaajajärjestöjen Brysselin toimiston johtajan Pekka Ristelän mukaan työelämän sääntelyn purusta innostunut komissio on esittänyt, että pienet ja keskisuuret yritykset pitäisi jättää kokonaan työsuojelulainsäädännön ulkopuolelle.
– Valtaosa eurooppalaista on töissä tällaisissa yrityksissä. Jos komission esitys menee läpi, suurin osa ihmisistä putoaa eurooppalaisen turvaverkon ulkopuolelle.
Lehto-Komulainen muistuttaa, että jo EU:n perussopimukseen on kirjattu sosiaalinen edistys, jolla yritetään helpottaa ihmisten elämää.
– EU-sääntely tarjoaa minimitasoa. Jäsenmaat voivat säännellä enemmänkin, mutta Suomen hallituksen ohjelmassa esitetään sääntelyn poistamista.
Hienolta näyttävä julistus
Akavan kansainvälisten asioiden päällikön Markus Penttisen mielestä komissiolla on drive päällä.
– Edellisen komission parina viime vuotena ei saatu aikaan mitään työelämään liittyvää.
Penttisen mielestä työelämäluku nykyisen komission esityksessä ”näyttää hienolta”.
– Siinä on mukana yhteiskuntavastuu ja vaikka mitä. Huono puoli on, että toimeenpano puuttuu.
Penttinen pelkää, että komission esittämää yhteiskuntavastuuta on vaikea muuttaa todeksi.
– Jos toimeenpanoa ei saada aikaan, esityksestä tulee pelkkä julistus: ”kannatamme hienoja asioita”.
Penttinen seuraa palkansaajanäkökulmasta aktiivisesti myös EU:n ja Yhdysvaltojen yritystä rakentaa TTIP-vapaakauppasopimusta. Kahden maailman talousmahdin talouksia yritetään Penttisen mukaan muuttaa samanlaisiksi.
– Palkansaajajärjestöt hyväksyvät TTIP:in, jos julkisen sektorin asiat jätetään pois sopimuksesta, Penttinen kertoo.
Pakansaajia huolestuttaa hänen mukaansa myös se, ovatko vapaakaupan kiistoja ratkovat tuomarit puolueettomia ja menettely avointa.
Alipalkkausta yritetään kitkeä
Suomalaisten palkansaajakeskusjärjestöjen yhteinen Brysselin lobbaus- ja tiedotustoimisto FinUnions seuraa EU:ssa syntyvää työelämän lainsäädäntöä, työelämään liittyvä talouspolitiikkaa ja kauppapolitiikkaa.
Sen tehtävänä on myös huolehtia palkansaajien edunvalvonnasta Brysselissä ja välittää Suomeen tietoa EU-päätöksenteosta työelämään liittyvissä asioissa.
– Tällä hetkellä lobbaamme muun muassa lähetettyjen työntekijöiden tulotasosta. Vaadimme alipalkkauksen kitkemistä ja lähetettyjen sosiaaliturvan päivittämistä, toimiston johtaja Pekka Ristelä kertoo.