”Pallo on nyt järjestöillä”.
Hallituksen ovi on edelleen avoin työmarkkinajärjestöjen sopimukselle, joka korvaisi hallituksen kaavailemat kilpailukykylait, vakuutti pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n edustajistolle keskiviikkona.
– Toivon sydämestäni, että järjestöt löytävät vaihtoehtoisen tien. Pallo on nyt teillä ja työnantajajärjestöillä, Sipilä vetosi puhuessaan keskusjärjestön edustajiston kokouksessa.
Sipilä korosti, etteivät kilpailukykypaketin yksityiskohdat ole arvovaltakysymys hallitukselle. Pääministeri myötäili edustajiston jäsenten kritiikkiä, jonka mukaan ns. pakkolait painottuisivat epäoikeudenmukaisesti naisvaltaisille aloille, etenkin julkiselle sektorille.
Sipilän mukaan hallituksella on käytössään lainsäädäntöteitse kilpailukyvyn kohentamiseen karkeampia keinoja kuin työmarkkinajärjestöillä.
STTK:n laskelmien mukaan pakkolait merkitsisivät 8 prosentin leikkauksia julkisen sektorin palkoihin. Sipilän mielestä se on kokonaisuuden kannalta pieni, mutta tärkeä osanen, jos kilpailukykylainsäädäntöön joudutaan menemään.
Sillä rahoitetaan pääministerin mukaan yksityisen sektorin työnantajamaksujen kevennystä.
”Pikaisesti neuvottelupöytään”
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola myötäili pääministerin toiveita vetoamalla työmarkkinaneuvottelujen pikaisen jatkamisen puolesta.
– Työmarkkinaosapuolten olisi viipymättä palattava neuvottelupöytään ja jatkettava neuvotteluja työmarkkinaratkaisusta.
Palolan mielestä neuvotteluissa oli hyvä jännite, kunnes ne hieman yllättäen katkesivat viime viikolla.
Neuvottelujen dynamiikan kannalta olisi Palolan mukaan eduksi että ne saataisiin uudestaan pystyyn mitä pikimmin. Mikäli neuvottelujen jatko venyy joulun, uudenvuoden ja loppiaisen jälkeiseen aikaan, jännite menetetään ja se pitäisi rakentaa uudelleen.
Kaksi koria
Työmarkkinaneuvottelujen ratkaisu löytyy Palolan mielestä kahden korin mallista. Ensimmäiseen koriin kuuluvat vuoden 2017 sopimuskierroksen maltillinen palkkalinja ja vuoden 2018 uuden suomalaisen työmarkkinamallin kehittäminen. Siinä palkankorotukset ovat suuressa määrin riippuvaisia kansainväliselle kilpailulle alttiista vientisektorista.
Toinen, hankalampi kori, edellyttää Palolan mukaan kaikilta tinkimistä. Muuten ratkaisua ei synny. Palolan mukaan pitää löytää uskottava vaihtoehto hallituksen kilpailukykytoimille.
Hänen mukaansa tyydyttävän ratkaisun täytyy sisältää myös rakenteellista uudistumista ja joustoelementtejä.
Palola ei luota siihen, että hallituksen pakkolait kaatuisivat perustuslakivaliokuntaan tai kansainvälisiin sopimuksiin.
– Niitä saatetaan joutua hieman justeeraamaan, mutta kyllä ne varmaankin toteutuisivat ainakin osittain.