KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Palauttaako TTIP-sopimus ammattitautien korvauskäytännön 1960-luvulle?

TTIP:n seuraukset voivat olla ennustamattomia, jos teollisuuskemikaalit, lääkevalmisteet, yhteiskunnalliset palvelut jne. käsitetään vain kaupallisina hyödykkeinä.

TTIP:n seuraukset voivat olla ennustamattomia, jos teollisuuskemikaalit, lääkevalmisteet, yhteiskunnalliset palvelut jne. käsitetään vain kaupallisina hyödykkeinä. Kuva: Jakob Huber

Vapaakaupan näkökulmasta kansalaisten hyvinvointia turvaava lainsäädäntö voidaan tulkita ei-tariffeista johtuvaksi kilpailun esteeksi. Yhdysvaltojen teollisuus ei hyväksy eurooppalaisia normeja, hyväksyykö Eurooppa heikommat?

Pentti Mäkelä
23.12.2015 9.00

Suomen ensimmäinen ammattitautilaki nojasi ”kokemuspohjaisesti määriteltyyn” luetteloon ammattitauteja aiheuttavista kemiallisista ja fysikaalisista tekijöistä. Luettelo laadittiin aikansa olosuhteisiin 1929, jotta vakuutusyhtiöt kykenivät määrittelemään vastuualueen ja tunnetuille riskeille vakuutusmaksut. Tapaturmavakuutus ei kattanut ”tuntemattomia riskejä”, eikä maksuihin sisältynyt niiden varalta merkittävää ”puskuria” eli vararahastoa. 1940–60-luvulla vakuutusmaksutulo ohjasi korvauskäytäntöä ja hidasti ammattitauteja aiheuttavien aineiden luettelon täydentämistä.

Uusien kemikaalien ja tuotantoprosessien aiheuttamien terveyshaittojen korvaaminen edellytti 1930–60-luvulla ”ammattitautiluettelon” täydentämistä lainmuutoksin. Ammattitaudin toteamisessa altistumiselta ja puhjenneilta oireilta edellytettiin ajallisesti välitöntä syy- ja seuraussuhdetta korvauksen ratkaisemiseksi.

Esimerkiksi asbestiperäisen keuhkosyövän lisäys ammattitaudiksi ei muuttanut 1960-luvulla korvauskäytäntöä, jos pölyaltistuksesta oli yli 10 vuotta ja sen jälkeen oli tehnyt muuta työtä. 1950-luvullahan ei tiedetty, että asbestiperäiset syövät puhkeavat 10–25 vuoden kuluttua. Epoksihartsien ja niiden kovetinaineiden sekä ruiskutettavien solumuovien komponenttien aiheuttamaa astmaa tai vaikeaa allergiaa ei korvattu ammattitauteina, koska uusien kemikaalien terveyshaitoista ei ollut ”pitkäaikaista tilastollista näyttöä”.

ILMOITUS
ILMOITUS

Vuoden 1967 asetus muutti tilanteen

Vakuutusehdot ja lainsäädäntö suojasivat vakuuttajia ”uusien kemikaaliriskien” korvauksilta ja työnantajia vakuutusmaksujen korotuksilta. SKDL ja TPSL tekivät 1965 eduskunta-aloitteen vakuutustoiminnan kansallistamisesta lakisääteisten tapaturma- ja työeläkevakuutusten korvausalueen nykyaikaistamiseksi. Vasemmiston vaalivoiton 1966 jälkeen selvitettiin komiteatyönä ammattitautilakia ja sen edellyttämiä luetteloita, vakuutusoikeuden päätöksiä (linjausta) ja vakuutusehtoja, jotka astman, keuhkoahtauman tai epätavallisten syöpien kaltaisissa ammattitaudeissa olivat kohtuuttomia.

Uusi ammattitautiasetus kumosi 1967 määrittelyn ”tilastoperusteisuuden”. Ammattitaudin tai terveyshaitan toteamiseen riitti lääketieteellinen taudin toteaminen ja työssä altistumisen (syy- ja seuraussuhteen) osoittaminen. Vähän tunnettujen kemikaalien tai uusien tuotantoprosessien aiheuttamia terveyshaittoja voitiin määritellä ammattitaudeiksi ilman tilastoa. Sosiaaliministeriö antoi 1968 viralliset ohjeet ammattitautien toteamisesta.

Tuhansia työkykynsä menettäneitä

1960-luvun lopulla Suomessa oli tuhansia työkykynsä menettäneitä, jotka eivät olleet saaneet lakisääteisen vakuutuksen korvausta. 1935–69 todetuista yli 1 100 ”pölykeuhkotapauksesta” oli korvattu joka toinen. Etenevästä keuhkoahtaumasta kärsi moninkertaisesti suurempi joukko, mutta ilman työterveyshuoltoa ja ammattitautirekisteriä tarkkoja määriä ei tiedetty.

Työssä uusiutuvan ”jatkuvan yskän” ja alkavan hengenahdistuksen takia vaihdettiin yleensä työpaikkaa tai siirryttiin kevyempään työhön. Useilla tuhansilla oli työperäisiä kemikaaliallergioita, mutta korvaus- ja uudelleenkoulutustapaukset olivat lähes tuntemattomia. ”Tärinätaudin” oireita ilmeni joka toisella yli 10 vuotta täriseviä koneita tai työkaluja käyttäneistä.

Kevään 1971 metallilakon sovintoehtojen mukaan Työterveyslaitos teki 1972–75 noin 90 rauta-, teräs- ja metallivalimossa noin 5 000 työntekijää koskeneet työterveystutkimukset. Terveystarkastus tehtiin yli 2 800:lle, joista yli 900 oli tehnyt valimotyötä yli viisi vuotta. Valimotyötä tehneistä 16 prosenttia sairasti kroonista keuhkoputkentulehdusta ja 29 prosentilla oli jatkuvia ysköksiä. Pitkä altistuminen kaavaus- ja keernahiekkapölylle (piioksidille), hiekkapuhallus- ja metallipölylle sekä valamiskaasuille (häkä, typpioksidit) tuotti kiistatta keuhkoahtaumataudin ja sydänvikojen riskin.

Työsuojelupiirit vaativat pöly- ja kaasumittausten perusteella yhtiöiltä suuria teknisiä korjauksia kuten ilmavaihdon parantamista, kotelointeja, väliseiniä ja työjärjestelyjä sekä luokiteltuja hengityssuojaimia.

Liikesalaisuudet aiheuttivat myrkytyksiä

Maalin ohenteet, komponenttiliimat ja rasvanpesuaineet aiheuttivat myrkytys- ja ammattitautitapauksia 1970-luvun alussa siksi, että niiden koostumukset olivat valmistajan liikesalaisuuksia. SAK:n kentällä työpaikkatason painostus kuten telakoiden ja konepajojen maalarien ”myrkkymaaliboikotit” pakottivat suuret työnantajat selvittämään kemikaalien koostumuksia ja niiden riskejä. Kemikaalien käyttöturvallisuus normitettiin työsuojeluhallituksen ohjein ja työpaikkakohtaisin päätöksin, jotka koskivat suojavarusteita, tuotemerkkien (kemikaalien) valintoja ja työmääräyksiä.

Asbesti on pahimpia työterveyskatastrofeja, koska valmistajat todistivat sen ”käyttöturvallisuuden”. Pohjoismaat kielsivät ensimmäisinä asbestiruiskutuksen, Suomi 1976, ja rajoittivat asbestia sisältävien eriste- ja rakennusmateriaalien käyttöä. Asbestityö säänneltiin 1987–88 työlainsäädännön uudistuksessa. Kautta maailman päädyttiin 1980-luvulla laajoihin käyttökieltoihin ja purkutyön sääntelyyn.

Yhdysvalloissa asbestin käyttökielto kaatui 1991 vetoomustuomioistuimen päätökseen, jonka perusteluna on yritystason kustannus- ja hyöty –laskelma. Asbesti on sallittua ”vanhoissa käyttötarkoituksissa” teollisuuskartongeissa, koneiden tiivisteissä, jarrupaloissa, kytkinlevyissä, kattolevyissä, lattialaatoissa ja niin edelleen, mutta ei vesivaraajien ja lämpövesiputkien eristeenä. EU päätyi asbestin täyskieltoon; Yhdysvalloissa päädyttiin asbestityön jakamiseen neljään luokkaan suojautumistarpeen mukaan sekä raja-arvoihin juomavedessä ja työilmassa.

Valvonta aiheuttaa ”tehottomuutta”

Uusien kemiallisten yhdisteiden riskien selvittämiseksi vaihtoehtoja ovat lääketieteellinen tutkimus ja ”tilastollinen näyttö”, johon voi kulua 10 tai 30 vuotta. EU:n kemikaalidirektiivi (REACH, 2006) edellyttää tuhansien kemiallisten yhdisteiden rekisteröintiä, niiden riskinmäärittelyä ja työntekijöiden terveydelle ja/tai ympäristölle haitallisten kemikaalien korvaamista muilla yhdisteillä. Ennalta ehkäisy on yleensä halvempaa kuin seurausten hoitaminen ja korvaaminen. Eurooppalainen lainsäädäntö edellyttää siksi uusien kemiallisten yhdisteiden käyttöturvallisuuden selvittämistä ennen käyttöönottoa.

Kustannus–hyöty –analyyseillä voidaan arvioida, että valvonta, nollanormit ja ennakkotestaus aiheuttavat kallista ”byrokratiaa”, lisäkustannuksia ja ”tehottomuutta” yritykselle. Halvan asbestin käyttö vakuutusyhtiön hyväksymin suojalaittein ja -välinein on komponenttien valmistajalle taatusti edullisempaa kuin kalliimpien materiaalien käyttö.

Yhteiskunnan velvollisuus on arvioida, millaisia ovat asbestiyössä ja sivullisina altistuville 20–30 vuoden kuluttua puhkeavien syöpien hoitokulut, ”tuotteiden” käytössä altistuville puhkeavien syöpien ja terveyshaittojen kuten keuhkoplakkiutumien hoito- ja sosiaaliset kulut sekä tuotteen käyttöiän jälkeen syntyvät purkutyön ja jätteenkäsittelyn kustannukset. Yrityksen kustannuslaskelma on tähän kelvoton mittari.

Hyväksyykö EU heikomman normin?

Yhdysvaltain ja EU:n vapaakauppaneuvotteluiden (Transatlantic Trade and Investment Partnership –sopimusneuvotteluiden eli TTIP) pääasia on ei-tariffeista johtuvien kaupan esteiden purkaminen ”harmonisoimalla standardeja ja normeja”. Tullimaksuthan ovat keskimäärin kolmen prosentin tasolla.

Yli 80 prosenttia neuvoteltavista kysymyksistä koskee julkisuuteen saatetun tiedon mukaan ”teknisiä normeja” ja standardeja, joita ovat esimerkiksi auton vilkut ja sähköjohtojen värikoodit. Onko kytkinlevyn asbesti, tuttipullon muovin sisältämä bisfenoli A tai punaisen vaatteen azo-väriaine neuvoteltava tekninen normi?

TTIP:n seuraukset voivat olla ennustamattomia, jos teollisuuskemikaalit, lääkevalmisteet, yhteiskunnalliset palvelut jne. käsitetään vain kaupallisina hyödykkeinä. EU:n komissio on vakuuttanut, että neuvottelut eivät koske julkisen terveydenhuollon toteutusta, elintarviketurvallisuutta kuten EU:n kieltämää kloriittikäsittelyä, kemikaaliturvallisuuden normeja jne.

Obaman hallinto on puolestaan luvannut noin 300:lle etujärjestölle, että TTIP -sopimus ei pakota omaksumaan ”eurooppalaisia normeja” eikä käyttörajoituksia ja -kieltoja. Niin sanottujen riippumattomien tutkimuslaitosten ennusteiden mukaan TTIP –sopimus lisää Atlantin ylittävää kauppavaihtoa ja investointeja niin, että 10 vuodessa syntyy tuhansia uusia työpaikkoja muun muassa kemianteollisuuteen Saksassa ja Yhdysvalloissa. Miten?

Jos yhdysvaltalainen teollisuus ei hyväksy eurooppalaisia normeja, hyväksyykö EU ”heikomman normin” periaatteen tai poikkeavia normeja EU:n normeja vastaaviksi? Heikomman normin periaatteella auton komponentit saavat sisältää asbestia, koska se on sallittu Yhdysvalloissa. Erilaisten ”teknisten standardien” hyväksyminen samanveroisiksi tarkoittaa, että samassa käyttötarkoituksessa asbestia sisältävä ja asbestiton auton komponentti vastaavat toisiaan.

USA ei hyväksy EU:n kemikaaliasetusta

Voidaanko tuotenormeja harmonisoida, ”turhaa byrokratiaa” (työ-, ympäristö- kuluttajasuojelua) minimoida ja yhteiskunnallisia palveluja ”vapauttaa” (yksityistää) vaarantamatta EU-kansalaisten hyvinvointia kompromisseilla? EU on kieltänyt esimerkiksi kosmetiikassa ja kankaissa terveydelle haitallisia ja allergisoivia kemikaaleja työ- ja kuluttaja- ja ympäristösuojelun näkökohdin. Yhdysvaltalaisille tuotteille kiellot luovat ”ei-tariffeista johtuvan kaupan esteen”. Onko EU:n muutettava kemikaalimääräyksiä, koska ne sitovat valmistajia enemmän?

Keskieurooppalaiset kansalaisjärjestöt pelkäävät, että TTIP ”jäädyttää” lainsäädännön ja pakottaa sallimaan EU:ssa kiellettyjä kemikaaleja tuotteissa ja teollisuuskäytössä – ja paljon muuta. Yhdysvallat on ratifioinut vain kaksi YK:n työjärjestön (ILO) kuudesta yleissopimuksesta eikä se hyväksy EU:n kemikaaliasetuksen (REACH) pääperiaatteita: ennakkotestausta, valvontaa, käyttökieltoja ja -rajoituksia.

Yhdysvaltain olosuhteissa vakuutusyhtiöt käyttävät valtaa uusien teollisuusprosessien riskien rajoittamiseksi, mutta ne myös suojautuvat teollisilta katastrofeilta yhtenäisillä vakuutusehdoillaan sekä uusien riskien korvausmenoilta vaatimalla lähes mahdottomia ”näyttöjä” ammattitautitapauksissa.

TTIP:n mahdollisiin uhkakuviin kuuluvat kemikaaliturvallisuuden ja työsuojelun taantuminen sekä lakisääteisiä vakuutuksia myöntävien vakuutusyhtiöiden liukuminen uusien riskien aiheuttamissa ammattitaudeissa korvauskäytäntöön, joka olisi saman kaltainen kuin 1960-luvun Suomessa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään