Yhden ison päätöksen hallitus syksyllä sai aikaan: se sopi sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksesta eli sotesta. Tosin pääministerin täytyi uhata hallituksen hajottamisella, jotta sai läpi 18 sote- ja itsehallintoalueeseen perustuvan mallinsa. Soten perustuslaillisuus on kuitenkin herättänyt epäilyksiä erityisesti kansalaisten yhdenvertaisuuden osalta.
Lisäksi rähinä on odotettavissa, kun selvitetään, mitkä asiat loppujen lopuksi kuuluvat uusien itsehallintoalueiden päätettäväksi. Edelleen on täysin levällään on myös soteratkaisun edellyttämä rahoitus.
Pienimuotoinen sanaharkka syntynee lisäksi siitä, milloin järjestetään sotevaalit.
Pakkolakien rinnalla valmisteltava paikallisen sopimisen malli aiheuttaa vielä oman myrskynsä. Nyt työpaikoilla halutaan sopia työehtosopimuksen tasoa paremmista työehdoista, kun taas työnantajapuolen tavoitteena on päästä alle työehtosopimustason.
Oma lukunsa on sosiaaliturvan yhdenvertaisuus, joka rapautuu, jos sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps.) valmistelema turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvan heikentäminen menee läpi. Sisäministeriön (SM) maahanmuutto-osaston vastaanottorahaa koskevassa selvityksessä todetaan vastaanottorahan olevan jo nyt 30 – 40 prosenttia toimeentulotukea alempi.
Tätä alempi tuki ei riittäisi takamaan hakijoiden ihmisarvoisen elämän edellyttämää vähimmäisturvaa. SM:n selvityksessä todetaan, että mitä todennäköisemmin perustuslakivaliokunta ei hyväksyisi vastaanottorahan laskemista.
Myös oikeusoppineet ovat kyseenalaistaneet rinnakkaisen sosiaaliturvan valmistelun. Tämäkin hanke on nähty perustuslain ja yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisena.
Yksi Sipilän hallituksen kärkihankkeita on normien purku. Jos se jatkuu syksyn malliin, pienituloisille on odotettavissa lisää lipun ja lapun täyttämistä.
Tähän mennessä se on poikinut hiukan lisää byrokratiaa, kun subjektiivinen päivähoito romutettiin ja eikä koske esimerkiksi työttömien lapsia. Uusi laki edellyttää valvontaa eikä rajaus ole ehdoton. Niinpä työttömyyden kohtaamat perheet jatkossa todistavat tarvitsevansa kokopäiväistä päivähoitoa.
Lisäksi valtion tukemiin vuokra-asuntoihin kaavaillaan tulorajoja, joiden tarkistaminen edellyttää oman byrokratiansa.