Työelämässä esiintyvä ikäsyrjintä on ristiriidassa työurien pidentämisen kanssa, kertoo Niina Viitasalon Tampereen yliopistolle tekemä väitöstutkimus. Ikäsyrjintää kokeneilla oli jopa kaksinkertainen pitkien sairauspoissaolojen riski kolmen vuoden seuranta-aikana.
Varttuneen ihmisen torjunta rekrytointitilanteessa tai painostaminen eläkkeelle siirtymiseen voivat vaikeuttaa hänen työelämään osallistumistaan tai estää sen kokonaan.
Eniten ikäsyrjintäkokemuksia on yli 55-vuotiailla naisilla. Heistä lähes kahdeksan prosenttia on kokenut työssään ikäsyrjintää. Merkittävimmin naispalkansaajien ikäsyrjintäkokemuksia ennustaa tyytymättömyys johtamiseen.
Myös muutostilanteet työpaikalla lisäävät tutkimuksen mukaan ikäsyrjintäkokemuksia.
Vähättelyä ja eristämistä
Työpaikkojen arjessa ikäsyrjintä näkyy varttuneiden työntekijöiden torjuntana, painostamisena, vähättelynä tai eristämisenä.
Syrjintä saattaa estää varttuneen työpaikan vaihdon tai työllistymisen.
Viitasalon mielestä ikääntyneen taitojen ja osaamisen vähättely tai työpaikan keskeisistä toiminnoista eristäminen haavoittaa ja on epäoikeudenmukaista.
– Ikäsyrjintä voi johtaa täysivaltaisen työntekijän aseman menettämiseen osittain tai kokonaan, Viitasalo sanoo.
– Työpaikoilla tulee kiinnittää huomiota ikäsyrjinnän ehkäisemiseen, jotta pitkän työuran toteuttaminen on mahdollista entistä useammalle, hän vetoaa tutkimuksessaan.
Viitasalo tutki ikäsyrjintää sekä yleisellä että yksilötasolla. Yleisen tason tulokset pohjautuvat Tilastokeskuksen työolotutkimuksiin ja niihin liitettyihin rekisteriseuranta-aineistoihin. Yksilötason tulokset tutkija keräsi syrjintää kokeneiden kirjoituksista, joita hän pyysi lehti-ilmoituksilla.