Pakkasten tultua koko Suomeen metsätyökoneet ovat valmiina syöksymään metsään täydentämään syksyn mittaan ehtyneitä metsäteollisuuden puuvarastoja. Se ei kuitenkaan onnistu, ellei metsäkonealan työriitaan löydy ratkaisua ensi maanantaihin mennessä.
Silloin käynnistyy metsäkonealan noin 4 000 työntekijää koskeva lakko, ellei sopua synny. Sitä hierottiin valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla tiistaina iltapäivällä.
– Vaikeata tuntuu olevan, luonnehtii sovittelujen etenemistä Puuliiton puheenjohtaja Jari Nilosaari.
Puuliitto tavoittelee voimassa olevan työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisia palkankorotuksia. Ne toisivat 0,43 prosentin eli keskimäärin 12 sentin suuruiset tuntipalkankorotukset taannehtivasti joulukuun alusta lähtien.
Työnantajia edustavalle Metsäkoneyrittäjien liitolle työllisyys- ja kasvusopimus ei riitä. Työnantaja tavoittelee Nilosaaren mukaan heikennyksiä sopimusehtoihin palkkarakennetta muuttamalla.
Työnantajien ajamia heikennyksiä ovat ammattikokemuslisien myöhentäminen kahdella vuodella sekä harjoittelijapalkkojen heikentäminen.
Työnantaja tiukentaa linjaa
Sovittelut valtakunnansovittelijan toimistossa käynnistyivät joulun alla ja osapuolet pitivät keskusteluyhteyttä myös joulunpyhinä.
Alan työehtosopimus päättyi jo marraskuun lopussa ja joulukuun alussa katkesivat neuvottelut. Puuliitto on valmistautunut työtaistelutoimiin verkkaisesti. Ylityökielto alkoi joulun alla 17. joulukuuta. Maanantaina alkavaksi suunniteltu lakko kestää kunnes sopimus syntyy.
Nilosaaren mukaan alkaa haiskahtaa siltä, että työnantajat ovat kautta linjan tiukentamassa asenteitaan. Aiemminkin riitaan johtaneissa tapauksissa työntekijäpuoli on ollut valmis uusimaan sopimukset työllisyys- ja kasvusopimuksen linjalla. Työnantajat eivät ole tähän tyytyneet, vaan lähteneet neuvotteluihin kovilla vaatimuksilla. Nilosaari viittaa esimerkiksi Postin tiukaksi menneeseen työriitaan.
– Jollakin tavalla voi ymmärtää, että linjan tiukkeneminen on seurausta pitkään jatkuneesta lamasta. Kyse voi olla kuitenkin jostakin muustakin.