Viime vuonna inflaatio oli 0,2 prosenttia miinuksella. Kuluttajahinnat siis laskivat keskimäärin 0,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Keskimääräisen inflaation perusteella myös monia sosiaalietuuksia alennettiin samassa suhteessa.
Inflaatio ei kuitenkaan ole kaikille sama, huomauttaa Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen pankin blogissa.
”Esimerkiksi tämän vuoden alussa työttömyysturvaetuuksiin tehtiin -0,4 prosentin negatiivinen inflaatiotarkistus, vaikka kyseisellä ajanjaksolla työttömien kotitalouksien keskimääräinen inflaatio oli +0,2 prosenttia”, Kärkkäinen kirjoittaa.
Vuokra-asuminen kalliimpaa
Ekonomistin mukaan yksittäisen ihmisen henkilökohtainen inflaatio riippuu kulutustavoista. Kotitalouksien väliset inflaatioerot voivatkin olla merkittäviä.
Viime vuonna työttömien ja opiskelijoiden inflaatio oli positiivinen, kaikkien muiden kotitaloustyyppien negatiivinen. Tämä johtuu ennen kaikkea asumiskustannuksista. Työttömillä ja etenkin opiskelijoilla vuokra-asumisen kustannukset ovat huomattavasti keskimääräistä suurempi osa kokonaismenoista. Viime vuonna vuokrat nousivat ja samaan aikaan omistusasumisen kustannukset laskivat.
Tulotason kasvaessa inflaatio laskee
Inflaatiota pienensi myös bensiinin hinnan lasku, mutta opiskelijat ja työttömät autoilevat keskimääräistä vähemmän.
Tuloluokittain Kärkkäisen mukaan inflaatio laskee tulotason noustessa, mitä selittävät erilaiset asumismuodot.
Kärkkäinen summaa, että omaa inflaatiota nostaa asuminen vuokra-asunnossa, terveyspalveluiden runsas käyttö, tupakointi, kahvin juonti sekä perunan, riistan ja kuivattujen hedelmien syönti.
Omaa inflaatiota alentaa omistusasunnossa asuminen, autoilu, aikakauslehtien tilaaminen, maidon juonti sekä sokerin, voin, sianlihan ja omenien syönti.