Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) avasi keskustelun maahanmuuttajien palkkaamisesta muita heikommilla työehdoilla. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola torjui välittömästi Ylen Ykkösaamussa (16.1.) ”toisen luokan” työmarkkinoiden synnyn.
Maahanmuuttajien työllistymisestä voi sanoa, ettei keisarilla ole vaatteita ollutkaan. Suomessa on jo ”toisen luokan” työmarkkinat. Maahanmuuttajien työllistäminen Orpon mallilla loisi jo ”kolmannen luokan” työmarkkinat.
Suomessa on paljon töitä, joihin maahanmuuttajat erityisesti työllistyvät ja jopa muita pienemmillä palkoilla. Duuneja löytyy matalapalkka-aloilla kuten siivoojina ja palvelualoilla sekä jonkin verran paremmin palkatuissa töissä raksalla.
Jos maahanmuuttaja siivoaa yksin, kymmenien muiden maahanmuuttajien joukossa, voi kosketuspinta suomalaisuuteen jäädä ohueksi.
Työmarkkinoilla on monen kerroksen maahanmuuttajia työnantajien näkökulmasta. Virolaiset, venäläiset ja länsieurooppalaiset työllistyvät somalialaisia ja muita EU-maiden ulkopuolelta tulevia nopeammin.
Työnantajalle maahanmuuttajat ovat ”helpompaa” työvoimaa, koska he kuuluvat muita harvemmin ammattiliittoon. He ovat helposti myös riiston kohteita. Jos palkkaa maksetaan työehtosopimusten mukaan, palkka löytyy taulukon alalaidasta. Työpaikoilla käydään jatkuvaa taistelua siitä, ettei maahanmuuttajia palkata työehtosopimuksia pienemmillä palkoilla.
Maahanmuuttajat joutuvat helposti myös koulutustaan vastaamattomiin töihin. Kielitaitoa vaaditaan, vaikka vähempikin riittäisi, mikä on kuitenkin hyvä syy jättää työntekijä ottamatta huomioon. Moni voi jäädä hyvästä koulutuksestaan huolimatta loukkuun matalapalkka-alalle.
Monelle maahanmuuttajalle työpaikka on merkittävä porras suomalaiseen yhteiskuntaan sitoutumisessa. Tästä näkökulmasta Orpon esitys olisi perusteltavissa, mutta erittäin lyhytnäköinen. Tämä leikkaisi ennestäänkin matalapalkkaisten alojen palkkoja.
Jos maahanmuuttajille luotaisiin väylä työmarkkinoille leikatuilla palkoilla, he myös jämähtäisivät näihin pienipalkkaisiin töihin. Tästä on jo nyt kokemusta. Pienipalkkaiset pysyvät pienipalkkaisissa töissä. Se ei olekaan aina trampoliini parempipalkkaisiin töihin.
Työpaikka ei läheskään aina edes toimi kotouttamisen väylänä. Jos maahanmuuttaja siivoaa yksin, kymmenien muiden maahanmuuttajien joukossa, voi kosketuspinta suomalaisuuteen jäädä ohueksi.
Työn ohella tarvitaan muitakin kanavia kotoutumiseen. Aivan ensimmäiseksi tehokas tapa oppia kieltä.
Palkkojen ja työehtojen heikentäminen sopii kyllä hyvin Sipilän hallituksen ideologiseen kuvioon Orpon esittämällä tavalla. Hallitushan pyrkii kaikin tavoin järkyttämään työmarkkinoiden rakennetta ”kilpailukyvyn” nimissä.
Työntekijöitä vaaditaan luopumaan ”saavutetuista eduista”, johon tuntuu kuuluvan myös palkka, jolla tulee toimeen. Palkka-alesta seuraisi väistämättä toimeentulo-ongelmia ja sosiaaliluukku olisi edessä niin maahanmuuttajilla kuin valtaväestöllä.