Teollisuuden SAK:laisessa mahtiliitossa Metalliliitossa on menossa sukupolven vaihdos, joka näkyy liittovaalien ehdokasasettelussa. Moni pitkäaikainen liittokokouskävijä ja liiton aktiivi on jäämässä pois.
Heidän tilalleen toivotaan uutta verta, mutta se ei ole aivan helppoa.
– Tänä vuonna ehdokkaiden saaminen on ollut huomattavasti aiempaa vaikeampaa, sanoo Metallin Vaikuttajien vetäjä ja liiton sopimusasiantuntija Turja Lehtonen.
Metallin Vaikuttajat on Metalliliiton vasemmistoliittolaisten ja sitoutumattomien vaaliliitto.
Samanlaista viestiä kuuluu myös liiton enemmistöryhmän Metallin yhteistyön vaaliliitosta, jonka muodostavat sosialidemokraatit ja sitoutumattomat. Vaaliliitto on saanut aiemmin jokaiseen vaaliin täyden määrän ehdokkaita, mutta nyt tekee tiukkaa.
Metallin vaalien ehdokasasettelu on loppusuoralla. Se päättyy ensi maanantaina 1. helmikuuta.
– Nyt on käännettävä kaikki kivet ja kannot ehdokkaiden saamiseksi, Lehtonen kannustaa.
Ylimielinen työnantaja
Hän korostaa, että vaaliaktiivisuudella on iso merkitys paitsi omalle vaaliliitolle myös koko Metalliliitolle. Se on Lehtosen mukaan viesti työnantajien Etelärantaan, jossa seurataan silmä kovana ammattiliiton tapahtumia.
– Työnantajapuoli arvioi olevansa nyt niskan päällä ja se on tullut ylimieliseksi.
Lehtonen epäilee, ettei työnantajien Teknologiateollisuudella ole välttämättä aitoa halua sopia asioista.
– Sieltä tulevat aina samat esitykset. Pekkaspäivät ja lomarahat pois, niin maailma pelastuu. Eihän me tämmöiseen voida suostua.
Lehtosen mukaan Metalliliiton pitää löytää sopimuspolitiikassa oma kehittämisen näköala.
– Nyt asiat menevät niin, että Teknologiateollisuus tuo neuvottelupöytään pitkän liudan heikennyksiä ja me keskitytään niiden torppaamiseen.
Kaksi ryhmää ja muut
Neljä vuotta sitten järjestetyissä vaaleissa sosialidemokraateilla ja sitoutumattomilla oli täydet listat ja yli 700 ehdokasta. Vasemmistoliiton ja sitoutumattomilla ehdokkaita oli 538.
Lisäksi ehdokkaita asettivat perussuomalaiset 12, keskusta 10 ja Suomen kommunistinen puolue SKP 10. Vaaliliittojen ulkopuolisia ehdokkaita asetettiin kaksi.
Yhteistyön vaaliliitto sai vaaleissa äänistä 61,7 prosenttia ja 295 edustajaa liittokokoukseen ja vaikuttajat 36,5 prosenttia äänistä ja 165 paikkaa.
Muiden ääniosuus jäi alle prosentin. Liittokokoukseen tuli valituksi yksi keskustan ja yksi perussuomalaisten edustaja. Lisäksi molemmat vaaliliittojen ulkopuoliset ehdokkaat valittiin liittokokoukseen.
Kilpailu pitää liiton vireänä
Turja Lehtonen pitää kahta kilpailevaa ryhmää Metalliliiton vahvuutena. Kilpailu ei kuitenkaan ole veristä vaan Lehtosen mukaan
”pääsääntöisesti tervettä”.
– Kilpailutilanne pitää liiton hereillä ja vireänä.
Lehtonen muistuttaa edunvalvonnan olevan joukkuelaji ja vasemmistoryhmän olevan vahva osa joukkuetta liiton kaikilla tasoilla liiton johdosta työpaikoille.
Lehtosen mukaan ammattiliitot tarvitsevat poliittisia kytköksiä, koska edunvalvonta edellyttää poliittista vaikuttamista. Poliittinen kytkös tarkoittaa Lehtosen mukaan ennen kaikkea yhteistyötä.
– Vasemmistoliitto on meille yhteistyökumppani niissä asioissa, joissa löytyy yhteinen sävel.
Lehtonen myöntää, että yhteinen sävel on joskus ollut hieman hakusessa. Kaikille vasemmistoliiton poliittisille avauksille ei ole ammattiliitossa jaksettu hurrata, Lehtonen sanoo tarkemmin täsmentämättä.
– Oppositiossa vasemmistoliiton poliittinen linja on ollut terävä, Lehtonen kehuu.
Metallin Vaikuttajat -ryhmään kuuluu Lehtosen mukaan ihmisiä, jotka haluavat toimia vain ammattiyhdistysliikkeessä, eivätkä piittaa puoluepolitiikasta.
– Se sopii hyvin, me emme edellytä puolueen jäsenkirjaa.
Joka neljäs vuosi järjestettävä Metalliliiton liittokokous järjestetään Tampereella 22. – 25. toukokuuta. Kaikkiaan 422 kokousedustajaa valitsee liiton johtajiston ja päättää liiton linjasta seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.