Hallituksen leikkauspolitiikka on talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan välttämätöntä, mutta neuvosto moittii hallituksen finanssipolitiikan tavoitteita.
Leikkauslinjan toteuttaminen niin, että veroastetta ei koroteta, saa raportissa moitteet. Neuvoston laskelmien mukaan Suomen ansiotuloverotuksen korkein rajaveroaste jää edelleen alle suurimmat verotulot tuottavan veroasteen.
Viimeaikaisen tieteellisen tutkimuksen mukaan tuloverot vähentävät taloudellista toimeliaisuutta melko vähän. Siksi veronalennusten perusteleminen vetoamalla taloudelliseen tehokkuuteen on neuvoston mukaan ongelmallista.
Korkeatasoiset julkiset palvelut vähentävät verotuksen kielteisiä vaikutuksia työllisyyteen.
Arviointineuvosto suosittaa välttämään koulutuksen laatuun ja tutkimukseen sekä julkiseen infrastruktuuriin kohdistuvia leikkauksia, koska ne puolestaan leikkaavat tuottavuutta ja tulevaa talouskasvua. Lisäksi se muistuttaa erikseen siitä, että verovaroin järjestetyt korkeatasoiset julkiset palvelut vähentävät verotuksen kielteisiä vaikutuksia työllisyyteen.
Neuvosto pitää hallituksen laskelmia kilpailukykypaketin työllisyysvaikutuksista liian optimistisina ja sen rahoitusta epävarmana. Se huomauttaa, että pitkällä tähtäimellä palkat sopeutuvat, kun työntekijät pyrkivät saamaan korvauksen menettämistään eduista, ja vaikka lyhyellä tähtäimellä tuloksia voisi tullakin, niin työmarkkinoilla kasvaneet jännitteet voivat vesittää hallituksen suunnitelmat.
Yksi mahdollisuus kilpailukykypaketin rahoitukseen olisi neuvoston mukaan ollut toteuttaa fiskaalinen devalvaatio rahoittamalla työnantajien sosiaaliturvamaksujen alennus korottamalla arvonlisäveroa merkittävästi.
Riippumaton talouspolitiikan arviointineuvosto perustettiin 2014 arvioimaan hallituksen talouspolitiikkaa. Siihen kuuluu viisi yliopistojen taloustieteen yksiköiden ja Suomen Akatemian esitysten perusteella nimitettyä jäsentä ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen yhteydessä toimiva sihteeristö.
Neuvoston englanninkielinen raportti julkaistiin tiistaina.
Aiheesta muualla verkossa
Talouspolitiikan arviointineuvoston raportti