Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.) yllättyi, että suomalaisyritykset osallistuvat Panama-paperien mukaan veronkiertojärjestelyihin.
Keskeisessä asemassa olevan pääministeripuolueen kansanedustajan kommentti kuvaa osuvasti Sipilän hallituksen välinpitämätöntä suhtautumista veroparatiiseihin, veronkiertoon ja harmaan talouden torjuntaan.
Tiedossa on, että onnistuneella harmaan talouden torjunnalla saataisiin veroja valtion kassaan satoja miljoonia. Jopa 400 miljoonaa eli saman suuruinen summa, jonka leikkaamisesta hallituspuolueet ovat riidelleet budjettiraamiteatterissa.
Sipilän hallitukselle harmaan talouden torjunta ei ole ollut mikään sydämen asia, vaan päinvastoin se on toiminut veronkierron eteen.
Merkittävintä harmaata taloutta tukevaa hanketta ajoi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.). Laajasti vastustettu lakihanke hallintarekistereistä kariutui ministerin jäätyä kiinni virheellisen tiedon levittämisestä. Laki olisi avannut tien kotimaisten yritysten omistusten piilottamiselle hallintarekistereihin.
Hallitus aikoi leikata myös talousrikosten tutkinnan määrärahoja. Viimeisimmät luvut kertovat talousrikosten määrän kasvaneen. Määrärahojen leikkaus peruttiin kovan painostuksen jälkeen. Tosin poliisi joutui tinkimään muusta toiminnasta tämän hyväksi.
Hallitus esitti myös veroarmahdusta veronkiertäjille, jos veroparatiiseihin varojaan sijoittaneet ilmoittautuvat vapaaehtoisesti. Onneksi tämä torpattiin.
Myös pitkään jatkunut harmaan talouden torjuntaohjelma oli katkolla. Pakon edessä hallitus kuitenkin lupasi tuoda talouspoliittiselle ministerivaliokunnalle maaliskuussa tänä vuonna harmaan talouden torjunnan strategian. Hallitus tiedottanee tästä pikapikaa?
Sipilän yrittäjäystävällisen hallituksen ei voi sanoa olevan täysillä rehellisten yrittäjien asialla. Perussuomalaisten puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini arvostelee moraalisesta rappiosta osoittaen sanansa Nordealle.
Aivan oikein, mutta hallituspuolueiden poliitikoilla on vastuu esitysten tuomisesta. Moralisointi ei riitä.
Panama-paperien vuoto antaa toivoa, että kovakorvaisimmat ja sinisilmäisimmätkin suomalaiset poliitikot heräisivät vihdoin. Oikeistopuolueet ovat vuosien ajan kampittaneet harmaan talouden torjuntaa aktiivisesti.
Etenkin kokoomukselle ja RKP:lle on harmaan talouden torjunta on ollut myrkkyä. Hallituspuolueiden ministereistä Lenita Toivakka (kok.) on harjoittanut aktiivista verosuunnittelua, ja Anne Berner (kesk.) on ollut veroparatiisiyhtiön hallituksen jäsen.
Vasemmistoliitto on ainoa puolue, joka on johdonmukaisesti jo 90-luvulta lähtien ajanut harmaan talouden torjuntaa.Tuolloin etenkin kansanedustaja Kari Uotila teki aktiivisesti työtä harmaa taloutta vastaan.
Vasemmistoliitto julkaisi oman 12 keinon listansa veronkierron ehkäisemiseksi Panama-paperien paljastuttua. Vasemmistoliitto on nostanut vahvasti tiedonsaannin ja avoimuuden merkitystä.
Eduskunta on teettänyt perinpohjaisia selvityksiä muun muassa harmaan talouden asiantuntijan Markku Hirvosen johdolla. Lainsäädännöllä voi vaikuttaa kansallisesti, vaikka veronkierto muuttaa muotoaan ja vahva kansainvälinen yhteistyö on tärkeää.
Panama-paperien paljastukset osoittavat konkreettisesti kansainvälisen yhteistyön tarpeen. Satoja toimittajia tarvittiin laajan veronkierron paljastamiseen.
Islantilaiset ovat esimerkillisiä vaatiessaan Islannin pääministerin Sigmundur David Gunnlaugssonin eroa sen jälkeen, kun paljastui hänellä olleen yritys yhdessä vaimonsa kanssa Brittiläisillä Neitsytsaarilla.
Suomalaiselle politiikalle tekisi hyvää, jos mielenosoittajat vaatisivat hallitukselta toimia pistää veronkiertoa, veroparatiiseja ja harmaata taloutta kuriin.