– Hallituksen työttömyysturvaan esittämistä muutoksista huolestuttavin pitkäaikaistyöttömien näkökulmasta on kolmannen sektorin palkkatuen leikkaukset, sanoo Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön TVY:n toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.
Pitempään työttömänä olleet jäävät Haapakosken mukaan jatkossa entistä enemmän TE-palvelujen ulkopuolelle samalla kun työllistämisen painopistettä siirretään lyhyemmän aikaa työttömänä olleisiin.
Kolmannen sektorin palkkatukileikkauksen suuruutta ei hallitusneuvos Päivi Kerminen maanantaisessa tiedotustilaisuudessa vielä kertonut. Tulossa niitä kuitenkin on, mikä Haapakosken mukaan tarkoittaa sitä, että jatkossa pitkäaikaistyöttömät siirtyvät entistä enemmän kuntien vastuulle.
Mielivalta saattaa kyllä nyt lisääntyä.
– Kunnat ovat aktiivisia, kun 300 päivää työmarkkinatukea tulee täyteen. Ne käyttävät enimmäkseen kuntouttavaa työtoimintaa, Haapakoski sanoo.
Yleishyödyllistä työtä viskataan pois
Sakkomaksut välttääkseen kunnat turvautuvat kuntouttavaan työtoimintaan, joka ei tässä kohdin Haapakosken mukaan ole tarkoituksenmukaista.
– Tai jollekin se saattaa olla hyväkin asia, mutta massatoimenpiteenä se ei ole järkevää.
Kun palkkatuki vähenee kolmannelta sektorilta, se uhkaa monen työpajan, kierrätyskeskuksen ja ruokalan toimintaa.
– Tällainen yleishyödyllinen palvelutoiminta uhkaa loppua, koska näitä paikkoja pyörittämään tarvitaan työsuhteisia ihmisiä, Haapakoski muistuttaa.
Kolmannen sektorin palkkatukityöllistämistä pidetään kalliina ja huonosti työelämään johtavana.
– Mutta täytyy muistaa, että kolmannelle sektorille päätyy sellaisia ihmisiä, jotka muutenkin ovat kauimpana avoimista työmarkkinoista eli yli kaksi vuotta työttömänä olleet. Ja he ovat saattaneet tulla sinne suoraan kuntouttavasta työtoiminnasta. Tämä on ihan erilainen ryhmä kuin se, joka menee palkkatukityöhön suoraan johonkin yritykseen, Haapakoski sanoo.
Pienipalkkainenkin työ otettava vastaan
Ministeri Lindström vakuutti aiemmin päivällä että ammattisuoja ei poistu.
– Jos ammattisuoja on tapauskohtaista, niin kyllähän se silloin poistuu, Haapakoski sanoo.
Toisaalta hänestä kolmen kuukauden mittainen ammattisuoja on ollut turhan lyhyt.
– Sillä ei ole ollut hirveän suuri merkitys. Mutta mielivalta saattaa kyllä nyt lisääntyä, hän sanoo.
Selvä heikennys hallituksen työttömyysturvan muutospaketissa on Haapakosken mukaan siinä, että jatkossa työ on otettava vastaan, vaikka työttömyysetuudet olisivat isommat kuin kokoaikaisen työn palkka.
– Mutta kannustavuusongelma on ehkä sittenkin pienempi ongelma. Suurempi on se, että työpaikkoja on vähän niille, jotka olleet työttömänä pitempään.