KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Nuiva pakolaispolitiikka etenee: kolme kriisimaata julistettiin turvallisiksi

Autopommit murjovat Maahanmuuttoviraston turvalliseksi julistamaa Irakia kiihtyvään tahtiin. Tiistaina Bagdadissa tapettiin kymmeniä ihmisiä, tämä kuva on viime viikon pommi-iskusta.

Autopommit murjovat Maahanmuuttoviraston turvalliseksi julistamaa Irakia kiihtyvään tahtiin. Tiistaina Bagdadissa tapettiin kymmeniä ihmisiä, tämä kuva on viime viikon pommi-iskusta. Kuva: Lehtikuva/Ahmad Al-Rubaye

SDP arvostelee yleensä hallitusta, mutta myötäilee turvapaikkalinjaa.

Kai Hirvasnoro
17.5.2016 14.44

Perussuomalaiset ovat omasta näkökulmastaan perustellusti ylpeilleet puolueensa nuivan maahanmuuttopolitiikan muuttuneen valtavirraksi.

Tuorein esimerkki tästä saatiin tiistaina, kun Maahanmuuttovirasto päivitti Afganistanin, Irakin ja Somalian turvallisuustilanteeseen perustuvat maalinjaukset. Viraston mukaan ”turvallisuustilanne on viime kuukausina hiljalleen parantunut kaikissa kolmessa maassa, vaikka tietyillä yksittäisillä alueilla tilanne on paikallisesti saattanut välillä huonontuakin. Turvallisuustilanteen paraneminen merkitsee, että myös toissijaisen suojelun perusteella on entistä vaikeampi saada oleskelulupaa”.

Linjaus tarkoittaa sitä, että ”Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan voi tällä hetkellä palata kaikille alueille ilman, että siellä esiintyvät aseelliset selkkaukset sinänsä aiheuttavat vaaraa henkilölle, hänen pelkän läsnäolonsa takia”.

UM varoittaa suomalaisia

Maahanmuuttoviraston näkemys on täydessä ristiriidassa ulkoministeriön suomalaisille antamien matkustussuositusten kanssa.

UM päivitti Afganistanin turvallisuustilanteen 2.5. muun muassa näin: ”Maan sisäinen konfliktitilanne jatkuu, ja terrori-iskujen ja väkivallan uhka on korkea. Pitkään jatkuneiden konfliktien takia Afganistan on yksi maailman miinoitetuimmista maista. Miina- ja muu räjähdevaara on kaikkialla maassa, myös Kabulissa.”

”Turvallisuustilanne Irakissa on hyvin huono varsinkin Niniven, Salaheddinin, Anbarin, Kirkukin ja Diyalan lääneissä, joissa käydään taisteluja ääriryhmien ja turvallisuusjoukkojen välillä. Kansainvälinen liittouma tekee ilmaiskuja ISIL-äärijärjestöä vastaan”, UM varoitti matkustajia 21.4.

Tänään tiistaina Bagdadissa tehtiin kaksi autopommi-iskua. Kuolleita on yli 40 ja haavoittuneita yli 70, poliisi ja sairaalalähteet kertovat.

Myös Somalian turvallisuustilanne on UM:n mukaan huono ja arvaamaton.

”Poliittinen kehitys Somaliassa on haurasta toistakymmentä vuotta jatkuneen sisällissodan ja levottomuuksien jälkeen. Afrikan Unionin rauhanturvaoperaatio käy taisteluita Al-Shabaabia vastaan. Myös Somalian klaanien väliset yhteenotot ovat mahdollisia ja vaikeasti ennakoitavia. Poliisi ja oikeuslaitos toimivat heikosti. Merkittävä osa maan keski- ja eteläosista elää humanitaarisen avun varassa. Länsimaisten avustusjärjestöjen työtä on vaikeutettu ja järjestöjen työntekijät ovat vaarassa.”

”Race to the bottom”

Eilen maanantaina ulkomaalaislaista poistui säädös, jonka mukaan turvapaikanhakijalle on voitu myöntää oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella. Maahanmuuttovirasto on myöntänyt vuosittain muutamia satoja oleskelulupia humanitaarisen suojelun perusteella lähinnä Irakista ja Somaliasta tulleille.

Eduskunta päätti asiasta huhtikuussa hallituspuolueiden ja SDP:n äänillä.

Humanitaarinen suojelu oli eiliseen asti oleskeluluvan perusteena, jos turvapaikan tai toissijaisen suojelun edellytykset eivät ole täyttyneet, mutta hakija ei ole voinut palata kotimaahansa sen huonon turvallisuustilanteen tai ympäristökatastrofin vuoksi.

Professori Tuomas Ojanen totesi helmikuussa perustuslakivaliokunnalle antamassaan lausunnossa hallituksen esityksen olevan ”tuore esimerkki nykyään käynnissä olevasta ´race to the bottom` –kisasta, jossa Suomi pyrkii tietoisesti EU- ja kv. velvoitteiden edellyttämälle suojan vähimmäistasolle.”

”Tavoitteenasettelusta ei voi olla ainakaan mitään valtiosääntöoikeudellisesti ylistävää sanottavana vuoden 1995 perusoikeusuudistuksen lähtökohtien valossa. Näihin lähtökohtiin kuitenkin kuului pyrkimys kv. velvoitteita ja EU:n vähimmäisdirektiivejä parempaan suojaan, mistä juuri humanitaarisen suojelun kategorian omaksuminen oli aikoinaan konkreettinen esimerkki.”

Perussuomalaiset vievät

Mielenkiintoista on, että muuten hallituksen esityksiin äärikriittisesti suhtautuva SDP tukee hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa. Vasemmistoliitossa ja vihreissä kaikki äänestykseen osallistuneet vastustivat esitystä, SDP:stä sitä kannatti 23 ja vastusti 4.

3. toukokuuta perussuomalaisten aloitteesta käydyssä turvapaikka- ja kotouttamispolitiikkaa koskevassa keskustelussa kansanedustaja Juho Eerola julisti, että konkreettinen esimerkki suunnanmuutoksesta on joulukuussa laadittu hallituksen turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma.

– Se toteuttaa käytännössä kaikki ne toimenpiteet, joita olemme aikaisemmin vaatineet. Perheenyhdistämisen edellytykset tiukentuvat, humanitäärisen suojelun mahdollisuus poistuu, ja turvapaikan saaneiden sosiaaliturvasta on tulossa vastikkeellista. Perussuomalaisten turvapaikka- ja kotouttamispolitiikasta on tullut Suomen turvapaikka- ja kotouttamispolitiikkaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

SDP:stä tuen hallituksen linjalle antoivat puheenjohtaja Antti Rinne ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

SDP:n täyskäännöksen kiteytti perussuomalaisten Simon Elo:

– Kyllä silti täytyy ihmetellä sitä linjaa, mikä sosialidemokraateilla oli vielä Urpilaisen kaudella liittyen turvapaikkapolitiikkaan, maahanmuuttoon, ja mikä nyt sitten on Rinteen kaudella. Aivan, kuten edustaja Eerola puheessaan totesi, edustajat Rinne ja Lindtman ovat tulleet perussuomalaisten linjoille. Hyvä niin, mutta ihmettelen sitä suhtautumista, mikä muulla demariryhmällä on hallituksen turvapaikkapolitiikkaa kohtaan. Tytti Tuppurainen on kutsunut Suomen linjaa ”sulkeutuvaksi pimeyden tyyssijaksi”. Edustaja Nasima Razmyar on pitänyt täysin vääränä linjana perheenyhdistämistä, mitä nyt hallitus esittää — täysin ristiriidassa ryhmäpuheenjohtaja Antti Lindtmanin kanssa. Mikä on demareiden maahanmuuttopoliittinen linja? Tämä on jäänyt ihmisiltä ymmärtämättä. Sen voisitte meille kertoa. Onko tässä tällainen toveri tuuliviiri, joka menee kulloistenkin tuulien mukaan, kääntyy, mihin suuntaan sattuu nyt tuuli viemään? Onko demareilla maahanmuuttopoliittista linjaa?

Niin, onko? Perussuomalaisista on käynnissä voimakas paluumuutto sosialidemokraattien riveihin. Nuivan maahanmuuttopolitiikan myötäilyllä SDP osoittaa heille olevansa myös peruspuolue muutaman naiskansanedustajan pitäessä varovasti humanismin lippua esillä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään