SAK esittää palkkatuen maksamista etukäteen pitkäaikaistyöttömän palkkaavalle työnantajalle. Tällä hetkellä palkkatuki maksetaan jälkikäteen erillisen hakemuksen perusteella. SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan muun muassa järjestöistä löytyy paljon työpaikkoja, jotka jäävät nyt täyttämättä rahoituksen puuttumisen vuoksi.
– Yrityksiä, järjestöjä ja kuntia voidaan kannustaa palkkaamaan pitkään työttömänä olleita ihmisiä räätälöimällä heille palvelukokonaisuus, jossa työkokeilua jatketaan palkkatuetulla työllä. Työnantajalle tuki maksettaisiin etukäteen puoleksi vuodeksi kerrallaan, mikä vähentäisi työllistämiseen liittyviä riskejä ja turhaa byrokratiaa.
Työttömyyden kasvu on viime kuukausina tasaantunut, mutta pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa edelleen rajusti. Yli vuoden työttömänä olleiden määrä on noussut jo yli 126 000:een.
Pitkäaikaistyöttömät harjoittelupalkalle?
Eloranta hämmästelee esityksiä pitkäaikaistyöttömien toimeentulon ja palvelujen karsimisesta.
– Uusia työpaikkoja ei synny pitkään työttöminä olleiden toimeentuloa entisestään kurjistamalla. Sen sijaan heille olisi tarjottava nykyistä parempaa ja henkilökohtaisempaa palvelua.
Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että hallituksen budjettiriihessä käsiteltävään työllisyyspakettiin on tulossa uusia heikennyksiä työttömyysturvaan. Pakettia valmistelevan työryhmän listalla on ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen sen tasoa porrastamalla esimerkiksi 150 päivän jälkeen sekä työehtosopimuksen alittava palkkataso pitkäaikaistyöttömälle. Tämä tarkoittaisi työllistämistä harjoittelijapalkalla, joka olisi 60–80 prosenttia tes-palkkatasosta. Loppuosa paikattaisiin palkkatuella. Myös eläkeputken katkaisu voi olla edessä.
Suuri osa keinoista vaatii kolmikannan hyväksyntää.
SAK: Yksilöllisempää palvelua
SAK ehdottaa, että työ- ja elinkeinotoimistot velvoitettaisiin tekemään kymmenen kuukautta työttömänä olleille työ- ja toimintakyvyn arviointi. Sen perusteella te-toimistot voisivat selvittää työttömän tarvitseman palvelun tarpeen.
– Pitkäaikaistyöttömien työllistyminen vaatii lähes aina yksilöllistä palvelua. Siksi te-toimistoihin olisi leikkausten sijaan palkattava lisää väkeä, Eloranta sanoo.
SAK esittää lisäksi työkykynsä menettäneille ikääntyneille pitkäaikaistyöttömille mahdollisuutta siirtyä eläkkeelle ennen lakisääteistä eläkeikää. Eläketuen myöntäminen vapauttaisi sekä te-toimistojen että kuntien resursseja niiden henkilöiden työllistymisen edistämiseen, joilla on aidosti edellytyksiä sijoittua työmarkkinoille.
Pitkäaikaistyöttömistä vain noin kahdeksan prosenttia sai työllistymispalveluita viime vuonna. SAK vaatii pitkäaikaistyöttömien palveluiden vähintään kaksinkertaistamista nykyisestä, jotta pitkäaikaistyöttömyys ei muuttuisi rakennetyöttömyydeksi.