KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Lauri Viita elää!

Kirjailija Lauri Viita oli sekä nerokas kielenkäyttäjä että yhteiskuntaa ja sen kipukohtia analysoiva visionääri.

Kirjailija Lauri Viita oli sekä nerokas kielenkäyttäjä että yhteiskuntaa ja sen kipukohtia analysoiva visionääri. Kuva: Kansan Uutisten arkisto

Kielellinen nerous ja yhteiskuntakriittisyys kestävät aikaa.

Siskotuulikki Toijonen
25.12.2016 15.00

”Lauri Viita (1916–1965) oli kirjailijanakin rakentaja – sanojen ja lauseiden kirvesmies”, määrittelee Olli Löytty toimittamansa Luojan palikkaleikki -esseekokoelman (Teos, 2016) esipuheessa.

– Näinkin voi sanoa. Hänhän työskenteli rakennusmiehenä ennen kirjailijan uralle heittäytymistään. On totta, että Viita oli kielellisesti erittäin taitava sanojen rakentaja ja nerokas kirjoittaja, Tampereen yliopiston Suomen kirjallisuuden emeritusprofessori Yrjö Varpio toteaa.

– Kaksi erilaista Lauri Viitaa ikään kuin kilpailee keskenään. Toinen on nerokas kielenkäyttäjä ja kielipelien taitaja, toinen yhteiskuntaa ja sen kipukohtia esittelevä ja analysoiva visionääri. Itse rakastan jälkimmäistä, yhteiskuntakriittistä puolta Viidassa, sillä kirjailijan teokset eivät koskaan synny irrallaan siitä yhteiskunnallisesta todellisuudesta, missä hän elää. Viidan yhteiskuntakritiikki on kieleen sidottua, hänelle kieli oli yhteiskunnallista, Viidan tuotannosta väitellyt Varpio korostaa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Vasemmistolainen ajattelu kahmaisi lisätilaa sodanjälkeisessä kirjallisessa elämässä, jossa vähäväkisten ihmisarvo tunnustettiin ja Suomen lähihistoriaa tarkasteltiin uudesta näkökulmasta.

Tästä asiasta hänellä on hieno aforismi Suutarikin suuri viisas -kokoelmassa: ”Taide on mielen vapauttamista merkitysyhteyksistä”. Toisin sanoen taiteilijat pystyvät purkamaan jokapäiväisen kielemme kliseet ja tuottamaan jotain aidompaa ja alkuperäisempää. Viita oli semiootikko jo ennen semiotiikkaa.

Kaikki uusiksi

Viita kuului sukupolveen, joka tuli uusine ihanteineen kirjallisuuden kentälle sodan satuttamana.

”Varhaisia merkkejä muutoksesta oli Tampereella syntynyt kirjallinen Mäkelän piiri, jonka ensimmäinen nimekäs kirjailija Viita oli. Pian piiriin liittyi muiden työläistaustaisten kirjailijoiden ohella lahjakas, mutta suurelle yleisölle vielä tuntematon Väinö Linna. Tässä joukossa Tampere, Suomi ja maailma rakennettiin uudestaan, kapitalismi sortui ja porvarit saivat selkäänsä, kuten piirin henkinen isä Mikko Mäkelä hymy suupielessään muisteli”, Varpio kirjoittaa esseessään Lauri Viidan sata vuotta.

– Vanhentunut osa kansakunnan aatteellisesta perinnöstä hylättiin. Vasemmistolainen ajattelu kahmaisi lisätilaa sodanjälkeisessä kirjallisessa elämässä, jossa vähäväkisten ihmisarvo tunnustettiin ja Suomen lähihistoriaa tarkasteltiin uudesta näkökulmasta. Viidan alkuajan tuotannossa tämä on verhottu allegorian, satiirin ja myyttisen symboliikan taakse, mutta samasta asiasta on kyse kuin Linnallakin.

Varpio korostaa, että Viidan vuonna 1950 kirjoittama Moreeni on yhä ajankohtainen ja terävä markkinatalousyhteiskunnan analyysi.

– Hänhän kirjoittaa, mitä uusia hienoja kulutusmenetelmiä ihmeellinen tuotantokoneisto tuottaa. Myös Viidan runokokoelmassa Suutarikin suuri viisas on aforismeja, jotka kuvaavat terävästi miten Suomen ystävällisiä äidinkasvoja veistetään. ”Ainoastaan taiteen elävä herkkyys voi nyt ratkaista, kasvaako täällä myös omatunto, vaiko vain maa murenee ja vesi sakenee.” Näin hyvä kirjailija näki kauas tulevaisuuteen sen, mihin suuntaan yhteiskunta on menossa.

Sota on valtava tragedia

Myös sisällissodan kuvaaminen oli Viidalle tärkeää.

Moreeni on yhä ajankohtainen ja terävä markkinatalousyhteiskunnan analyysi.

– Se perustui siihen, että niin sanotun ”vapaussodan” kuva oli ollut keskeinen osa siihenastisen Suomen aatemaailmaa. Viita korostaa tuotannossaan lähitasolta, että sisällissota ei ollut mitään sillanpääläistä paraatimarssia, kritisoiden voimakkaasti silloista historiankuvaa. Viita halusi pasifistina korostaa, että sota ei ole ylevää ja ihanteellista, vaan valtava tragedia.

Viita ei ollut mikään painosten kuningas toisin kuin Linna. Viidan tuotanto on kuitenkin elänyt kautta aikojen erityisesti tamperelaisten ja muidenkin ihmisten muistamina sitaatteina ja rakastettujen runojen myötä.

– Se on ihmeellisin asia, että hän elää edelleen selvästikin! Ei vain hänen juhlavuotensa, vaan tämä aika on nostanut Viidan tuotannon esiin.

Se jäi varsin suppeaksi kirjailijan menehdyttyä auto-onnettomuudessa vuonna 1965.

Viitaa ja Linnaa vierastettiin

Oliko Lauri Viita siis parempi runoilijana kuin prosaistina? Siihen Varpion on vaikea ottaa kantaa, sillä Moreeni on hänen mielestään huipputeos. Alex Matson totesi esitellessään sitä, että Suomessa ei ole julkaistu näin hyvää romaania sitten Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen.

Moreeni törmäsi samanlaisiin asenteisiin kuin Linnan Tuntematon sotilas.

– Heidän historian kritiikkinsä, erityisesti toisen maailmansodan kritiikki, ei miellyttänyt valtaeliittiä. Sitä pidettiin vaarallisena. Esimerkiksi kansatieteilijä Matti Kuusi kirjoitti nimimerkillä, että Viidan Moreeni edusti sellaista metsäsuomalaisuutta, jota pitäisi ehdottomasti torjua. Mutta, Moreenihan ei ole alkeellisuuden ylistys, vaan edustaa suomalaisessa romaanitaiteessa erittäin tärkeää käännettä. Siihen asti suomalaisuus oli kirjallisuudessa haettu lähinnä maaseudulta. Viita osoitti, että aikaisemmin ankeaksi kuvattu työläisympäristö oli myös isänmaata ja että se voi olla onnellinen ympäristö elää.

Viita kävi teoksissaan poleemista keskustelua aikaisempien kirjailijoiden kanssa. Hän muun muassa halusi osoittaa, että Sillanpään Marssilaulu ei ole sodan koko kuva. Betonimyllärissä on sitaatteja Otto Mannisen teoksista, ja lainaukset kääntyvät kritiikiksi Mannisen ylevää ihmiskuvaa vastaan.

Viita korosti erityisesti kirjallisuuden merkitystä kysellessään, mitä kieltä me puhuisimme, ellei suomea olisi kirjoitettu, ja minkä maan kansalaisia olisimme, ellei Suomea olisi kirjoitettu. Hän uskoi vahvasti siihen, että kirjallisuus ja taide ovat tärkeitä yhteiskunnan rakentajina.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Minja Koskela.

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään