KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Kaikki on helpompaa jos mieli on terve

Kuva: Hannu Lukkarinen

Radikaalia mielenterveyttä -blogi kirjoittaa avoimesti Kelasta ja sosiaalitoimesta, kodittomuudesta, köyhyydestä, yksinäisyydestä, luottotietojen puutteesta, seksuaalisesta väkivallasta, etuoikeuksista, häpeästä, poissaolosta, ahdistuksesta ja masennuksesta.

Tiina Heikkilä
20.8.2017 8.30

Radikaalia mielenterveyttä -blogi

Blogin kirjoittaminen alkoi Facebook-ryhmästä. Blogi täytti kesäkuussa vuoden.

Sitä kirjoittaa eritaustaisista, pääosin nuorista koostuva parinkymmenen ihmisen kollektiivi. Nimimerkillä kirjoittavia tekijöitä yhdistävät eri mielenterveysongelmat.

Blogin taustalla on feminismi ja halu purkaa erilaisia sorron muotoja sekä kiinnittää huomio niihin.

On ihmisiä, jotka eivät ymmärrä, että heidän tuntemansa ihminen saattaa maata kolme viikkoa kotonaan.

Eräs blogikollektiivin tavoitteista on huomion kiinnittäminen ableismiin, joka tarkoittaa syrjintää vajaakykyisyyden perusteella.

Alun perin blogin piti olla pieni sivuhanke ja vertaistukialusta, mutta suosio yllätti tekijät.

Radikaalia mielenterveyttä -blogi kiinnittää huomion sortaviin rakenteisiin, eikä jumitu yksilön selviytymistarinaan. Blogissa talous selittää mielenterveysongelmien lisääntymistä. Sosiaalitoimen tuki on rakennettu sellaiselle oletukselle, ettei kukaan ole työkyvytön tai köyhä pitkiä aikoja tai jopa koko elämäänsä.

Sosiaalitoimi voi pakottaa ihmisen elämään alle 200 eurolla kuussa, ja silti köyhä saa kuulla sosiaalitoimen ihmisiltä, että ”tämä on tarkoitettu vain väliaikaiseksi tueksi”, vaikka sosiaalitoimen asiakkaalle itselleen on selvää, että oman työkyvyttömyyden tai mielenterveysongelmien vuoksi oma köyhyys ei ole väliaikaista”, kirjoittaa nimimerkki Femme Hope Radikaalia mielenterveyttä -blogissa

Nimimerkillä kirjoittavia tekijöitä yhdistävät eri mielenterveysongelmat, joiden seurauksena on syntynyt erilaisuuden ja ulkopuolisuuden kokemuksia. Erilaisuuden kokemukset ovat myös vaikuttaneet mielen sairastumiseen. Kirjoittajat haluavat yhteiskunnan ymmärtävän paremmin mielenterveyskuntoutujien arkea ja elämää. He kutsuvat itseään mielenterveysaktivisteiksi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Blogikollektiivissa mukana olevat Ahti, Sonja ja Inki kertovat törmäävänsä usein tilanteisiin, joissa mielenterveysongelmaisista puhutaan toimenpiteiden kohteina ja poissaolevina.

Suuri osa masentuneista
salaa sairautensa

Joka toinen suomalainen törmää johonkin mielenterveyden häiriöön elämänsä aikana. Työkyvyttömyyseläkkeen saajista 50 prosenttia on mielenterveysperusteisella eläkkeellä. Joka viides suomalainen masentuu elämänsä aikana vähintään kerran, ja 700 000 syö mielialalääkkeitä.

Jopa 70 prosenttia masennuspotilaista salaa tilanteensa. Häpeäleima vaikuttaa siihen, että mielenterveyden ongelmista on vaikea puhua. Radikaalia mielenterveyttä -kollektiivi kirjoittaa nimimerkeillä, koska leimautuminen voisi haitata heidän paranemistaan ja tulevaisuuttaan.

Osa masennusdiagnoosin saaneista ei kuitenkaan sairasta masennusta edes todistuksen kirjoittaneen lääkärin mielestä. Masennusta käytetään koodina esimerkiksi työuupumukselle.

Ahti, Sonja ja Inki kuuluvat blogikollektiiviin. Ahti tekee maisteriopintojaan ja on määräaikaisella eläkkeellä. Seksuaalista väkivaltaa kokenut Sonja kertoo pitävänsä kulisseja pystyssä nykyisessä sihteerin työssään. Inki valmistui lukiosta keväällä ja sai opiskelupaikan. Hän sanoo tilanteensa olevan nyt parempi kuin aikoihin.

Sonja koki, että vaikka hänellä on ystäviä, hän ei todella avaudu riittävästi asioistaan. Hän halusi kirjoittaa suoraan ja porukassa, jossa kokemusta ei vähätellä. Blogi haluaa nostaa mielenterveysongelmaisen arjen mielenterveyskuntoutujakuplan ulkopuolelle.

–On ihmisiä, jotka eivät ymmärrä, että heidän tuntemansa ihminen saattaa maata kolme viikkoa kotonaan, Sonja sanoo.

Taloudellinen epävarmuus
läsnä arjessa

Kirjoittajat ylittävät usein yksilönäkökulman ja kiinnittävät huomion rakenteisiin, erityisesti taloudellisiin rakenteisiin. Toimintakyvyn vajavaisuus tarkoittaa usein pieniä tuloja, koska on elettävä tuilla, osa-aikatöillä tai eläkkeellä.

Ahti, Inki ja Sonja kertovat, että taloudellinen epävarmuus on jatkuvasti läsnä monen mielenterveyskuntoutujan arjessa. Sairasloma alentaa tuloja, ja mielenterveysongelmat voivat heittää moniongelmaisen erittäin vaikeaan pienituloisuuskierteeseen. Köyhyys pahentaa monia mielenterveysongelmia ja mielenterveysongelmat köyhyyttä. Kierteestä pois pääsemisen mahdollisuudet ovat heikommat kuin mieleltään terveillä.

Erityisesti moniongelmaisten, mutta myös opiskelijoiden, nuorten ja eläkeläisten on usein mahdotonta maksaa terapiaa itse. Kela auttaa, mutta terapiaan eivät pääse kaikki ja siihen pääsy kestää usein kauan. Kelan korvaama terapia tähtää työ- ja opiskelukyvyn palauttamiseen. Työkyvyttömyyseläke on automaattinen hylkäys terapiatukihakemukseen.

– Työ- tai opiskelukyvyn palauttamiseen keskittyvä terapiakulttuuri luo paranemiselle haitallisia paineita, Inki sanoo.

Hänellä on ollut mielenterveyshistoriaa alakouluikäisestä alkaen. Pahimmillaan Kelan korvaamaa terapiaa ei saa, jos toivoa työ- ja toimintakykyisyydestä ei ole. Psykoterapian tarve harkitaan tapauskohtaisesti. Julkisella puolella myös mielenterveystoimistot tarjoavat psykoterapiaa, mutta sinne on yhtä lailla jonoja.

Terapiassa on tulostavoitteita: Kela voi tehdä psykoterapian tukemisesta päätöksiä yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Tukeen voi saada jatkoa yhteensä kolmen vuoden ajalle. Kolmen vuoden ajan kestävästä terapiasta korvataan enintään 200 käyntiä.

Köyhyyden poistaminen vähentää mielenterveyshäiriöitä

Blogiin on kirjoitettu vuoden aikana esimerkiksi Kelasta ja sosiaalitoimesta, kodittomuudesta, köyhyydestä, yksinäisyydestä, luottotietojen puutteesta, seksuaalisesta väkivallasta, etuoikeuksista, häpeästä, poissaolosta, ahdistuksesta ja masennuksesta.

Ne kaikki kytkeytyvät talouteen. Esimerkiksi alkoholilainsäädännön liberalisoiminen ei ole vain kansanterveyskysymys. Lainsäädäntö määrittää myös panimoteollisuuden voitontekomahdollisuuksia. Keskustelussa ovat vastakkain rahakkaan tuotantokoneiston ja alkoholiriippuvaisen, usein köyhän ja moniongelmaisen ihmisen paras. Tukien leikkaaminen ja mielenterveysongelmien takia kärsineet turvaverkot johtavat helposti asunnottomuuteen.

Radikaalia mielenterveyttä -kollektiivin näkökulmasta mieleltään terveillä on lukematon määrä etuoikeuksia, joita he eivät tunnista. Esimerkiksi kunnossa olevat luottotiedot. Lähes 375 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä.

Moni etuoikeus kytkeytyy turvattuun taloudelliseen asemaan, joka on helpompi säilyttää, kun mieli on terve. Esimerkiksi pahasti masentuneella voi olla haluttu opiskelupaikka, mutta se ei tuo hänelle taloudellista turvaa.

Radikaalia mielenterveyttä -kollektiivin resepti mielenterveysongelmien vähentämiseen on köyhyyden vähentäminen ja tietoisuus taloudellisten rakenteiden vaikutuksesta ihmisten mielenterveyteen. Ahti puhuu kapitalistisesta ihmiskuvasta, joka vaikuttaa kaikkialla.

Nimimerkki Bella Ciao kirjoittaa blogissa yksilökeskeisestä positiiviseen ajatteluun kääntymisestä näin:

”Se on valheellista vahingollista ja vaarallista, sillä se antaa tilaa oikeistolaiselle politiikalle, joka edistää eriarvoistumista ja vastuuttaa ihmisiä ongelmista, jotka todellisuudessa johtuvat rakenteellisesta epätasa-arvoisuudesta.”

Kyvykkäät ihmiset pelkäävät
joutumista marginaaliin

Ahti, Sonja ja Inki korostavat, että heillä menee suhteellisen hyvin. On turvaverkostoja, ystäviä, vertaistukea, opiskelupaikkoja ja töitä. He ovat jaksaneet hakea apua itselleen. Silti he ovat kaukana täysin toimintakykyisestä ihmisestä, joka on oletus yhteiskunnassa.

Kun ihanne on täydellisen toimintakykyinen ihminen ja kaikki rakenteet perustuvat tälle ihmiskuvalle, muusta tulee paheksuntaa.

– Marginaali-identiteetti on pakko olla olemassa, jotta valtavirtainen identiteetti voisi olla olemassa. Monet terveet ja kyvykkäät ihmiset pelkäävät marginaaliin joutumista. Siksi he eivät halua lähteä käsittämään ja ymmärtämään vammaisuutta, sairautta tai mielenterveysongelmia. Ja sitä, ettei pääse sängystä ylös, koska silloin he joutuisivat muuttamaan maailmankuvaansa, Ahti sanoo.

Kaikki leikkaukset tukiin ja peruspalveluihin vaikuttavat mielenterveyskuntoutujiin. Leikkaukset syventävät yhteiskunnallista ahdistusta, jota ei voi välttää, jos ymmärtää syy-seuraussuhteita leikkausten ja oman elämän välillä. Ahti, Sonja ja Inki korostavat, että yhteiskunta, joka on hyvä toimintakyvyltään heikentyneelle, olisi parempi kaikille.

Rahattomana ei tunne itseään tervetulleeksi kaupallisiin tiloihin eikä kuluttajaheimon jäseneksi. Mielenterveysongelmat aiheuttavat myös velkakierteitä, joista sairaslomalaisen tai eläkeläisen tuloilla on vaikeaa päästä irti. Inki ei voi käyttää kirjastoa, koska hänellä on kaksisataa euroa masennusjakson aikana tulleita sakkoja.

– Eikä pelkästään se, että on itse tulilinjalla, vaan pitää ajatella kaikkien muidenkin puolesta, Inki sanoo.

Radikaalia mielenterveyttä -blogi

Blogin kirjoittaminen alkoi Facebook-ryhmästä. Blogi täytti kesäkuussa vuoden.

Sitä kirjoittaa eritaustaisista, pääosin nuorista koostuva parinkymmenen ihmisen kollektiivi. Nimimerkillä kirjoittavia tekijöitä yhdistävät eri mielenterveysongelmat.

Blogin taustalla on feminismi ja halu purkaa erilaisia sorron muotoja sekä kiinnittää huomio niihin.

On ihmisiä, jotka eivät ymmärrä, että heidän tuntemansa ihminen saattaa maata kolme viikkoa kotonaan.

Eräs blogikollektiivin tavoitteista on huomion kiinnittäminen ableismiin, joka tarkoittaa syrjintää vajaakykyisyyden perusteella.

Alun perin blogin piti olla pieni sivuhanke ja vertaistukialusta, mutta suosio yllätti tekijät.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Uusimmat

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään