Hallitus kiristää turvapaikanhakijoiden kontrollia sekä uhkaa rangaistuksilla kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden auttajia. Käytännössä paperittomia ovat auttaneet muun muassa vapaaehtoista terveydenhuoltoa järjestäneet ammattilaiset, suojaa ja apua tarjonneet seurakuntalaiset ja muut kansalaiset.
– Epäinhimillisyys näkyy hallituksen tavassa populistisesti vastata Turun terrori-iskuun esittämällä erilaisia keinoja, joilla paperittomien ja turvapaikanhakijoiden asemaa heikennetään, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.
– Suomen poliittinen johto syyllistää tällä tavalla terrori-iskuun täysin syyttömiä ihmisiä. Paperittomien ihmisten majoittamisen kriminalisointi lienee sydämettömintä, mitä olen politiikassa kuullut pitkään aikaan. Ovatko seuraavaksi vuorossa kodittomien auttajat?
Ovatko seuraavaksi vuorossa kodittomien auttajat?
Tiukennuksia tehdään kansalliseen turvallisuuteen ja terrorismin pelkoon vedoten. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista henkilöistä aiotaan tehdä uhka-arvio ja ottaa tarvittaessa välittömästi säilöön.
Ennen budjettiriihtä hallituksessa vaadittiin jopa palautuskeskusten perustamista. Nyt säilöönottokeskusten roolia muutetaan tähän suuntaan. Siihen viittaa sisäministeriön kanta, jonka mukaan muutos saattaa edellyttää lainsäädännön muutosta ja säilöönottokapasiteetin nostoa.
Kokoomus puolustaa kiristyksiä
Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan Turun toissaviikkoisten epäiltyjen terrorististen tekojen jälkeen turvallisuusviranomaiset ovat käyneet läpi aikaisempia toimia ja suunniteltuja toimenpiteitä. Hän puhui jo ennen budjettiriihtä julkisuudessa paperittomia auttavien ihmisten kriminalisoinnista.
Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo (vas.) ihmettelee:
– Miten inhimillisinä pitämäni kokoomuksen ja keskustan edustajat ikimaailmassa voivat tukea näin kamalaa politiikkaa, joka on historiallisestikin katsottuna omaa luokkaansa. Ellei nyt vertaa suoraan 1930-lukuun.
Hän listaa kiristyksistä paperittomien hätämajoituksen kriminalisoinnin, paperittomien auttaminen sekä halun tehdä uhka-arvio kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista, säilöönoton sekä ”vapaaehtoista” paluun tehostamisen.
Siniset riemuitsevat ihmisoikeuksien kiristyksistä
Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kilpailee maahanmuuton vastaisuudessa Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa. Hän iloitsee avoimesti hallituksen maahanmuuttopolitiikan kiristämisestä.
Elon mukaan on tarkoitus muokata ulkomaalaislaki ja kansalaisuuslakia siten, että jatkossa voidaan kansallisen turvallisuuden perusteella peruuttaa oleskelulupa, asettaa maahantulokielto tai perua kansalaisuus ja lakkauttaa pakolaisstatus.
Maahanmuuton kiristystä hehkutti myös kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) hallituksen tiedotustilaisuudessa. Tämä oli hänelle tärkeämpää kuin talouden parantuminen tai pienituloisten asema.
Tiedustelulakeihin liittyvissä lausunnoissa on varoituksia kansallisen turvallisuuden -käsitteen epämääräisyydestä. Hallitus heikentääkin perussuomalaisten johdolla myös myönteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten asemaa. Tämä on suuri ongelma kotoutumisen kannalta.