KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Hyvinvointivaltio on poliittisen kamppailun tulos, muistuttaa Tampereella avautuva Vapauden museo

Maksuton peruskoulu teki Suomesta koulutuksen mahtimaan. Kuvassa Siilitien ala-asteen ekaluokkalaisia Helsingissä elokuussa 1985.

Maksuton peruskoulu teki Suomesta koulutuksen mahtimaan. Kuvassa Siilitien ala-asteen ekaluokkalaisia Helsingissä elokuussa 1985. Kuva: työväen arkisto

Tiina Heikkilä
26.11.2017 11.24

Kaksivuotinen projekti

Kahdeksan tunnin työpäivän säätämisestä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta 27. marraskuuta 2017. Vapauden museo avaa seuraavana päivä Tampereen Työväenmuseo Werstaalla.

Vapauden museossa pääasiassa eivät ole historialliset henkilöt, vaan vapaudet ja niiden merkitys ihmiselle.

Vapauden museon on tarkoitus toimia Tampereella kaksi vuotta. Museo sijaitsee Tekstiiliteollisuusmuseon tiloissa.

Ilman vapaa-aikaa ei olisi syntynyt työväenkulttuuria.

Vapauden museon taustalla on neuvottelukunta, joka koordinoi vasemmistopuolueiden ja ammattiliittojen toimintaa itsenäisyyden ja sisällissodan merkkivuosina.

Museo on koottu Werstaan, Työväen Arkiston ja Kansan Arkiston kokoelmista.

Tampereella tämän kuun lopussa avattava uusi museo kertoo hyvinvointivaltion poliittista historiaa, jossa tärkeitä etappeja ovat suurmiesten sijaan kahdeksan tunnin työpäivä, kouluruokailu ja terveyskeskus. Edes Urho Kekkosta ei mainita kertaakaan.

Näyttelypäällikkö Ulla Jaskari Werstaalta pohtii, millaiset laatat museon kylpyhuoneeseen laitetaan. Muitakin sisustusratkaisuja on työn alla. Näytteille on tulossa muun muassa äitiyspakkaus.

Vapaudet ilmenevät näyttelyyn rakennetuissa tiloissa ja esineissä. Kylpyhuone symboloi sodanjälkeistä asumisen paranemista, mikä toi vapautta nimenomaan työväenluokalle. Yksityisyys lisääntyi, kun oman kylpyhuoneen oven sai kiinni ja kylpyhuoneeseen tuli lämmin vesi.

– Eikä mennyt kaikki aika johonkin vedenkantoon. Tuli aikaa lisää, mahdollisuus kehittää itseään ja esimerkiksi opiskella, museota käsikirjoittanut tutkija Leena Ahonen sanoo.

Hyvinvointivaltion kehittyminen on tuonut vapauksia: oikeus viedä lapsi päivähoitoon, oikeus saada koulutusta, oikeus vapaapäivään. Sitä Vapauden museo haluaa korostaa.

Poliittinen vääntö
unohtuu ajan myötä

Werstaan museonjohtaja Kalle Kallio sanoo, että näitä vapauksia pidetään nykyään itsestäänselvinä. Ne ovat päätyneet kansakunnan kaapin päälle osaksi yhteistä menneisyyttä, ja niiden poliittisuus on häipynyt. Peruskoulu on yksi jaetuimmista ylpeydenaiheistamme, vaikka uudistus ei ollut itsestäänselvä.

– Ajatellaan, että peruskoulu-uudistus alkoi Lapista ja valui alas 1970-luvulla. Ei se niin mennyt, vaan siinä oli iso poliittinen vääntö, jolla uudistus saatiin aikaiseksi, Kallio sanoo.

Vapauden museo haluaa korostaa harvemmin kerrottua arkisten, totuttujen asioiden historiaa, joiden perimmäinen tarkoitus on ollut lisätä yksilöjen vapautta. Niiden, kuten vaikkapa terveyskeskusten poliittinen historia on vielä niin tuoretta, ettei sitä ole kirjoitettu.

– Esimerkiksi ammatillista koulutusta on tutkittu todella vähän, vaikka sillä on ollut valtava merkitys. Terveyskeskusten rakentaminen on toinen tällainen kohta: miten tällainen järjestelmä rakennettiin ja mihin sillä pyrittiin, sitä ei ole juuri tutkittu, Kallio sanoo.

Seksuaalisen tasa-arvon toteutuminen Suomessa on edennyt hitaasti. Neljä hääparia juhli Vapautuspäivillä 13.8.1994.

Seksuaalisen tasa-arvon toteutuminen Suomessa on edennyt hitaasti. Neljä hääparia juhli Vapautuspäivillä 13.8.1994. Kuva: työväenmuseo

Kahdeksan tunnin työpäivä
vapautti harrastamaan

Myös sopimusyhteiskunta työaikalakeineen on päässyt osaksi vääjäämättä etenevää, neutraalia historiaa, mutta sitä edelsivät kansainväliset poliittiset kamppailut. Työpäivä lyheni kahdeksaan tuntiin vuonna 1917, ja vuonna 1965 työviikosta tuli viisipäiväinen. Teollistumisen alkuaikoina työpäivät olivat yleisesti 12:n tai jopa 16 tunnin pituisia. Kahdeksan tunnin työpäivä mahdollisti uudenlaisen yksilönvapauden.

– Työaikalait mahdollistivat myös työväenliikkeen harrastustoiminnan. Näin syntyivät esimerkiksi matkailupalvelut. Jos ihmiset olisivat olleet 12 tai 14 tuntia päivässä töissä, heillä ei olisi ollut mahdollisuutta matkustaa, käydä konserteissa tai festareilla, Leena Ahonen sanoo.

Moni vasemmistopuolueiden ajama uudistus toteutui vauraamman väen ankarasta vastustuksesta huolimatta. Vapauden museo herättää kävijää kysymään, mitä ovat tämän päivän vapaudet, ja miten ne peilautuvat vaikkapa 1920–1930-lukujen maailmaan, sanovat Ahonen ja Jaskari.

Museokävijä kävelee läpi vapauden porteista, ja voi kysyä itseltään, mitkä asiat ovat olleet vapauden rajoitteita ja mitkä vapauden mahdollistajia.

Katseet suunnataan
myös tulevaisuuteen

Näyttely sisältää myös vihjeitä tulevaisuudesta: tarkoitus on herättää ajatusprosesseja siitä, mitä nyt tapahtuu vapauksien näkökulmasta ja mitä seuraavaksi. Museossa on vuorovaikutteisia osioita, joissa on esitetty jokin väite, josta kävijä pääsee äänestämään. Äänestämään pääsee esimerkiksi alkoholipolitiikasta ja toisen asteen koulutuksen rahoituksesta.

Ilman vapaa-aikaa ei olisi syntynyt työväenkulttuuria tai nuorisokulttuuria.

– Työväentalot ovat olleet merkittävä vapauden symboli. Kun työväentaloja rakennettiin, tuli vapaa-ajanvietosta omaehtoista, eikä oltu enää riippuvaisia wrightiläisen työväenliikkeen ja työnantajien suopeudesta. Omalla paikalla oli merkitystä omanarvontunnolle, sanoo Jaskari.

Iso muutos oli, kun työväenliike pääsi irtautumaan pelkästä taloudelliseen hyvinvointiin tähtäävästä toiminnasta.

– Kun pystyi luottamaan siihen, että saa eläkettä ja lapsilla on koulutusmahdollisuudet riippumatta omasta palkkapussista ja työttömänäkin pärjää, niin kyllähän se räjäyttää sen tunteen, että voi vaikuttaa yhteiskunnassa. Jos voi luottaa omaan ja perheen pärjäämiseen, voi suunnata resurssejaan muuhunkin kuin aineelliseen selviämiseen, Ahonen sanoo.

Varhainen työväenliike yhtenäisti ihmisiä ja opetti heitä toimimaan poliittisena voimana, mutta 1960–1970-luvuilla alettiin nähdä, että on erilaisia ryhmiä ja vähemmistöryhmiä, joilla on erilaiset tarpeet. Vammaiset ja seksuaalivähemmistöt nousivat esiin.

1900-luvun lopulla Suomessa herättiin pohtimaan myös eläinten oikeuksia. Kuvassa eläinoikeusaktivisteja mielenosoituksessa Helsingissä marraskuusa 2011.

1900-luvun lopulla Suomessa herättiin pohtimaan myös eläinten oikeuksia. Kuvassa eläinoikeusaktivisteja mielenosoituksessa Helsingissä marraskuusa 2011. Kuva: Kansan Arkisto

Tulonjaon tasaaminen verotuksella
alkoi sodan jälkeen

Elintason kasvu 1950- ja 1960-luvulla oli tärkeä edellytys työväenliikkeen tavoitteleman vapauden toteutumisessa, mutta tärkeitä olivat myös samaan aikaan tehdyt veropoliittiset päätökset, jotka johtivat vaurauden jakamiseen tasaisemmin. Vasemmisto pääsi vuonna 1948 hallitusvastuuseen, josta sai alkunsa hyvinvointivaltion rakentaminen. Progressiivisen verotuksen ja sosiaalipolitiikan kehittäminen alkoi.

Samalla luotiin massoille vapautta, mutta hyvinvointivaltion rakentaminen ei näyttäydy historiankirjoituksessa vapauskamppailuna, werstaslaiset sanovat. Esimerkiksi sisällissota muistetaan hyvin vapauskamppailuna. Se oli dramaattinen tapahtuma, josta on paljon kuvamateriaalia, ja jolle ihmiset luovat yhä merkityksiä.

Harvempi muistaa enää, miten SKDL vuonna 1958 esti valtion kassakriisillä perustellun lapsilisien maksamisen perumisen. Ehdotus torjuttiin mielenosoituksilla ja maratonpuheilla eduskunnassa, ja esitys lakkauttamisesta siirtyi seuraavien vaalien yli eikä lopulta toteutunut koskaan. Oli hyvinvointivaltion historiassa merkittävä päätös, että lapsilisien maksamista ei tuolloin lopetettu väliaikaisesti.

Hyvinvointivaltiota rakentaneet päätökset olivat harmaita kabinettipäätöksiä, jotka usein unohtuvat. Harmaat päätökset on myös vaikea esittää näyttävänä kuvana, eikä niitä voi välttämättä henkilöidä kehenkään. Kun päätöksestä tulee arkinen, eikä sitä kyseenalaisteta, päätöksen poliittisuus unohtuu.

– Historia näkyy jälkikäteen suoraviivaisena ja loogisena kehityksenä, ja kamppailut ja muut tarjolla olleet vaihtoehdot unohtuvat, Ahonen sanoo.

Kaksivuotinen projekti

Kahdeksan tunnin työpäivän säätämisestä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta 27. marraskuuta 2017. Vapauden museo avaa seuraavana päivä Tampereen Työväenmuseo Werstaalla.

Vapauden museossa pääasiassa eivät ole historialliset henkilöt, vaan vapaudet ja niiden merkitys ihmiselle.

Vapauden museon on tarkoitus toimia Tampereella kaksi vuotta. Museo sijaitsee Tekstiiliteollisuusmuseon tiloissa.

Ilman vapaa-aikaa ei olisi syntynyt työväenkulttuuria.

Vapauden museon taustalla on neuvottelukunta, joka koordinoi vasemmistopuolueiden ja ammattiliittojen toimintaa itsenäisyyden ja sisällissodan merkkivuosina.

Museo on koottu Werstaan, Työväen Arkiston ja Kansan Arkiston kokoelmista.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Porsaita suomalaisella sikatilalla kesällä 2021.

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

Anna Mäkipää.

Vasemmistoliiton kärhämä jatkuu Turussa: Kolmea puolueosastoa uhkaa erottaminen

Laura Meriluoto.

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) ja pääministeri Petteri Orpo (kok) mediatapaamisessa Helsingissä 22. huhtikuuta 2025.

KU:n toimitus pohti puolueiden uusimpia gallup-lukuja: ”Kuinka paljon toimintakykyä hallitus enää tarvitsee?”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
04

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
05

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Keskusta ja demarit eivät ottaneet vihreitä ja vasemmistoliittoa mukaan välikysymykseensä – Vasemmistoliiton Pekonen: ”En tiedä syytä”

20.05.2025

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

20.05.2025

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa toimintaa Gazan pakkosiirtojen estämiseksi: ”Tappamisen on loputtava”

19.05.2025

Hallitus päätti, että rahaa on: Kuinka merkittävä ideologinen muutos kehysriihessä tehtiin? – Näin vastaavat toimittaja, kansanedustaja ja tutkija

19.05.2025

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

18.05.2025

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

18.05.2025

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

18.05.2025

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

18.05.2025

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela arvioi Purraa:”Ei näemmä kehtaa enää edes puolustaa hallituksen politiikkaa”

17.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään