Raportin kirjoittaja, filosofian maisteri Sunna Kovanen esittelee hyvinvointipalveluihin saksalaisia ratkaisuja, niin kutsuttuja hoivayhteisiä. Hoivayhteisten toiminta perustuu asiakkaiden ja työntekijöiden yhteistyöhön sekä koko yhteisön vastuunkantoon toiminnan rahoituksesta ja työn organisoinnista.
– Saksaa voi pitää yhtenä esimerkkinä siitä, mihin Suomen sote-uudistuksella ja ’byrokratian purkutalkoilla’ pyritään, Kovanen kertoo.
Minimaalisen työttömyystuen markkinat
Hän kertoo, että Saksaan on luotu joustavat matalapalkkatyön ja minimaalisen työttömyystuen markkinat, ja julkisen sairausvakuutusjärjestelmän rinnalla on runsaasti yksityistä palvelutuotantoa.
– Lisäksi erityisesti Berliinissä kukoistaa ruohonjuuritason kokeilukulttuuri.
Kovanen halusi tutustua Suomen näkökulmasta poikkeuksellisiin, poliittisesti kantaaottaviin hoivapalvelutuotannon malleihin.
– Halusin selvittää, miten aloitteet pärjäävät ikään kuin sote-uudistuksen jälkeisissä oloissa. Ovatko kollektiivitoimijat oivaltaneet jotain, mistä Suomessa voisi ottaa opiksi, ja miltä osin pohjoismainen hyvinvointivaltiojärjestelmä on edelleen välttämätön?
Radikaaleja malleja
Raportti esittelee yllättäviä ja radikaalejakin malleja hoivapalveluiden yhteistuotantoon, solidaariseen rahoitukseen sekä käyttäjien osallistamiseen. Hoivapalvelu- ja sairausvakuutuskollektiivien jäsenten haastattelut kertovat, miten oikeudenmukaisen palvelutuotannon ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen voi yhdistää, ja millaista julkista palvelutuotantoa aloitteiden rinnalle edelleen tarvitaan.
Raportissa kuitenkin muistutetaan, että julkista sektoria tarvitaan huolehtimaan kokonaisuudesta ja kantamaan vastuuta heikoimmassa asemassa olevista, sellaisista, jotka eivät pysty osallistumaan omien palveluidensa valintaan ja tuotantoon.
– Toisaalta avoin keskustelu tuotannosta ja rahoituksesta omatoimisten ja kiinnostuneiden käyttäjien kanssa sekä vastuun jakaminen toiminta- ja maksukyvyn mukaan voi pienissä ryhmissä lisätä omistajuutta ja vastuuntuntoa yhteisistä palveluista, Sunna Kovanen toteaa.