KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Vantaalla ruoka-apu siirtyi yhteiseen pöytään

Eläkeläiset Tuula-Maria, Tiia ja Kauko tapaavat viikottain yhteisessä pöydässä.

Eläkeläiset Tuula-Maria, Tiia ja Kauko tapaavat viikottain yhteisessä pöydässä. Kuva: jarno mela

Ruoka on parempaa, kun sitä syö seurassa. Näin sanovat vantaalaiset eläkeläiset, jotka kerääntyvät viikoittain syömään yhteiseen pöytään.

Tuula Kärki
10.2.2018 8.30

Yhteinen pöytä leviää

”Haluamme vähitellen eroon leipäjonoista ja kohti yhteisöllisempää tapaa jakaa ruoka-apu. Näin ihminen tulee kokonaisvaltaisemmin kohdatuksi”, Yhteisestä pöydästä tiedotettiin joulun alla.

Vantaalla Yhteinen pöytä on luonut verkoston ja mallin yhteisölliselle ruokailulle ja hävikkiruuan keskitetymmälle jakelulle. Yhteinen pöytä tavoittaa viikoittain noin 5 000 vantaalaista ja hyödyntää yli miljoona kiloa hävikkiruokaa vuodessa.

Yhteistä pöytää hallinnoivat Vantaan kaupunki ja Vantaan seurakunnat. Vantaan kaupungin satsaus on hävikkiterminaali, joka avautui heinäkuussa 2015. Sinne kerätään keskitetysti hävikkiruoka, joka sitten jaetaan aterioita tarjoaville yhteisöille. Verkostoon kuuluu noin 20 ruoka-apua jakavaa yhdistystä, seitsemän luterilaista seurakuntaa, neljä kaupungin asukastilaa, pari nuorisotilaa ja pari muuta kirkkokuntaa.

Monelle yksinäiselle tämä on viikon kohokohta.

Yhteisen pöydän verkoston toiminta ja yhteisöruokailujen järjestäminen perustuu vapaaehtoisten ja työllistettyjen työpanokseen.

Idea on saatu Berliinistä, jossa toimii Berliner Tafel -konseptista.

Yhteinen pöytä ja Sitra aloittavat joulukuussa puolitoistavuotisen projektin toimintamallin levittämiseksi ja soveltamiseksi ympäri Suomea. Yhteisen pöydän mallia hyödynnetään jo esimerkiksi Helsingissä ja Järvenpäässä.

Projekti kuuluu Sitran julkaisemaan kiertotalouden tiekarttaan, jonka tavoitteena on johtaa Suomi kiertotalouden globaaliksi edelläkävijäksi. Sen yksi keskeinen tavoite on vähentää ruokahävikkiä, jota Suomessa syntyy noin 400 miljoonaa kiloa vuodessa, eli jopa noin 15 prosenttia kaikesta tuotetusta ruoasta.

Yhteinen pöytä on palkittu sekä Kestävän kehityksen Sitoumus2050 -päätunnustuksella että Vuoden keittiötekona 2017. Vantaa on lisäksi valittu Suomen ympäristökeskuksen yhdeksi kiertotalouden kärkikunnaksi.

Vantaalainen Antti Pollari, 1 vuotta ja 9 kuukautta, on oppinut juomaan lasista vettä yhteisessä pöydässä. Enää ei tarvita nokkamukia.

Hän käy äitinsä Aija Loponen-Pollarin kanssa syömässä usein keskiviikkoisin muskarin jälkeen Hämeenkylän seurakunnan hävikkiruokalounaalla eli Yhteisessä pöydässä.

Hämeenkylän seurakunta on yksi 35 vantaalaisesta yhteisöstä, jotka tarjoavat kauppojen lahjoittamasta ruuasta valmistettuja maksuttomia aterioita. Hävikkiruoka kootaan kaupungin perustamaan logistiikkaterminaaliin, josta sitä kuljettaa eteenpäin kaksi kylmäautoa ja pakettiauto.

ILMOITUS
ILMOITUS

Yhteisen pöydän tarkoitus on hyödyntää hävikkiruokaa ja korvata leipäjonot. Se pyrkii rakentamaan yhteisöllisyyttä ja torjumaan yksinäisyyttä.

Hävikkiruuan uusi elämä

Ennen yhdeksää tammikuisena keskiviikkoaamuna saapuu kylmäauto tuomaan hävikkiruokaa Hämeenkylän kirkolla. Vapaaehtoiset kantavat sitä sisään laatikkokaupalla. On ruisleipää, kahvileipää, naudanlihaa, tomaatteja, salaattia, ruokakermaa, juureksia, herkkusieniä…

– Joskus ruokaa tulee paljon, joskus vähemmän. Nyt tuli aika hyvin, emäntä Pirkko Dimitrijeff sanoo.

Vielä enemmän tuli viime viikolla. Silloin saatiin jopa savulohta, jota ei ole hävikin joukossa ennen nähty. Sitä pakattiin pieniin annoksiin ruokailijoille ruokakasseihin.

Tämän aamun tuotteista päivän lounas ei kuitenkaan ehtisi valmistua, ja siksi se tehdään aiemmin saaduista raaka-aineista, joita on nostettu jo alkuviikosta pakastimesta sulamaan.

Lounaan valmistelu on alkanut jo puoli kahdeksalta aamulla. Paikalle kertyy kymmenkunta vapaaehtoista ja seurakunnan puolesta hommaa pyörittävä Dimitrijeff.

Tarjolle on suunniteltu aika tarkasti perinteisen ruokaympyrän mukainen ateria: kanakastike tai sen vaihtoehtona soijarouhekastike, riisiä, uunijuureksia ja salaatti. Niiden päälle on kahvit pipareiden kera. Broileria tämän keskiviikon ateriaan on varattu 16 kiloa ja riisiä kuusi kiloa.

Kotiin lähtiessä saa mukaansa vielä kassiin jaettavaksi jääneitä tuotteita.

Energiaa auttamisesta

Keittiössä ruokaa laittavat viisi naista ovat elämänsä aikana valmistaneet niin paljon ruokaa, että homma sujuu kuin ajatus, vaikka vain yksi on ruuanlaiton ammattilainen. Hän on kokki Irja Stupar, joka vastaa aterioiden käytännön toteutuksesta.

– Olemme hyvin hitsautuneet. Prosessi elää koko ajan ja yritämme kehittää siitä entistä sujuvamman ja helpomman, Dimitrijeff sanoo.

Vaikka ruuat suunnitellaan pariksi viikoksi eteenpäin, aina tulee yllätyksiä.

– Kerran saimme vain sata litraa jugurttia. Kaivoimme sitten pakkasesta vihannekset ja aloimme leipoa. Kaikille ruokailijoille saimme kasaan kasviskeiton ja tuoreet sämpylät, hän kertoo.

Helppoutta suositaan. Silti tarjolla on kaksi pääruokaa, ja tarjonnassa pyritään ottamaan huomioon myös ne, joiden ruokavalio on maidoton ja gluteeniton.

– Välillä teemme jälkiruokaakin ja leivomme kahvileipää, vapaaehtoinen Tuula Soppela sanoo.

Eläkkeelle jäänyt perhepäivähoitaja Raija Ahonen kävi aiemmin tuttaviensa kanssa ruokailemassa Yhteisessä pöydässä.

– Sitten joku pyysi mukaan toimintaan. Meillä on hyvä porukka ja aikuisseura tuo vaihtelua lapsenlasten kanssa olemiseen, hän sanoo.

– Pitää olla tekemistä, ja tämä on mieluista tekemistä. Tykkään laittaa ruokaa.

Keskiviikon rupeama ei edes väsytä.

– No ei! Ennemminkin tämä antaa energiaa, Ahonen sanoo.

Kaikki saavat tulla

Hämeenkylän ateria on Vantaan suurin Yhteisen pöydän ateria. Viime vuonna ruokailijoita oli keskimäärin 166, joulupöydässä peräti 250.

90-luvulla laman aikaan seurakunta tarjosi työttömille ruokaa, ja ennen hävikkiruokaprojektia tarjolla oli soppalounasta kerran kuussa. Yhteisen pöydän myötä ruokailusta on tullut jokaviikkoinen.

Vantaalla on päästy leipäjonoista. Pastori Jaakko Karan mukaan muutos on ollut suuri.

– Vuosituhannen vaihteessa jaettiin EU-näkkileipää ja makaronipusseja. Nyt tilalla on lämmin ateria, hän sanoo.

Tärkeimpänä hän pitää kuitenkin ihmisten kohtaamista.

– Itsekin pääsen kuulemaan, mitä ihmisille kuuluu. Minut pyydettiin juuri kastepapiksi, kun olin täältä tuttu.

Ruokahävikin torjuntakin saa kiitosta.

– Se ei mene kaatopaikalle vaan laitetaan ajoissa jakoon. Siitä tulee isot säästöt.

Ruokailijoilta ei kysytä, mihin he uskovat.

– Kaikki saavat tulla. Toisuskoisia on käynyt paljon, pastori sanoo.

Yhteinen pöytä ei ole suunnattu erityisesti vähävaraisille.

– Meillä käy hyvin heterogeeninen ruokailijakunta, kirkon työntekijöitä, me itse, lähiseudun eläkeläisiä ja äitejä lapsineen, yksinäisiä, metsien miehiä, turvapaikanhakijoita, huumeiden käyttäjiä, keitä vaan, Dimitrijeff luettelee.

Seurakunta tarjoaa ruuan lisäksi palvelujaan. Diakoneja on paikalla ja papin kanssa voi vetäytyä keskustelemaan mistä tahansa mielen päällä olevasta asiasta.

– Tässä on tärkeintä yhteisöllisyys, se että erilaiset ihmiset syövät yhdessä ja voivat vaikka tutustuakin, diakoni Anne Puumala sanoo.

– Monelle yksinäiselle tämä on viikon kohokohta.

Se on tärkeää toimintaa myös vapaaehtoisille.

– Monet kaipaavat mielekästä tekemistä, kun ovat vaikkapa jääneet eläkkeelle. Tämä on sitä, diakoni Saru Enrold sanoo.

– Nyt meillä onkin mukana iso vapaaehtoisten porukka. Ilman heitä tämä ei toimisi.

Mukana on myös Hämeenkylän peruskoulun kahdeksasluokkalaisia, neljä kerrallaan.

Hillotalkoita ja sinapintekoa

Nyt saatiin seuraavan viikon aterialle karjalanpaistilihat. Ne menevät pakastimeen. Käytössä on kaksi pakastinta, yksi jääkaappi ja tilava ruokakaappi kuivamuonalle. Niiden sisältö on listattu tarkkaan paperille, jottei mitään jää käyttämättä.

– Naudanlihakastike ja keitetyt perunat, Dimitrijeff kertoo seuraavani viikon suunnitelmista.

Kokki noudattaa tarkkoja ohjeita harvoin. Sitä enemmän käytössä on luovuus.

– Välillä olemme raapineet päitämme. Kerran saatiin kuivattuja mustasilmäpapuja, joita meistä kukaan ei ollut aiemmin käyttänyt. Tehtiin sitten niistä keitto, jossa oli kaikenlaista muutakin. Hyväksi kehuivat! Pitää olla ennakkoluuloton ja luottaa siihen, että kyllä näistä jotain tulee.

– Jokainen saa ehdottaa, miten hommaa voisi kehittää. Kokeilemme kaikkea eikä se niin tarkkaa ole, miten tehdään. Ei saa olla ryppyotsainen.

Ihmiset syövät mielellään perunaa, mutta sitä on hävikkiruuassa harvoin.

– Yksi rouva sitten osti meille syksyllä 30 kiloa perunoita, Dimitrijeff sanoo.

Jotkut haluavat tukea ruokailua laittamalla rahaa vapaaehtoiseen kolehtiin. Niillä rahoilla sitten täydennetään hävikkiruokatarjontaa: ostetaan esimerkiksi kahvimaitoa tai mausteita.

Yhteisöllisyyttä pyritään kehittämään muutenkin. Joulun alla oli sinappitalkoot, joinakin syksyinä on tehty omenahilloa.

– Nyt jo keräämme sokeria ensi syksyn talkoisiin, Dimitrijeff sanoo.

Valmiiseen pöytään

Antti Pollari ja Aija Loponen-Pollari tulevat yleensä Yhteiseen pöytään seurakunnan muskarista. Siellä Loponen-Pollari kuuli ruokailumahdollisuudesta.

– Tänne on helppo tulla. Muskari päättyy juuri ennen kuin tämä alkaa, hän kertoo.

Äiti syö, lapsi maistelee. Hänelle on eväitä mukana.

– Kotiäidille tässä varmaankin on parasta se, että pääsee istumaan valmiiseen pöytään ja samalla voi tavata ihmisiä, hän jatkaa.

– Lapsikin oppii paljon ja näkee monenlaisia ihmisiä.

Ruoka on hyvää ja uusia tuttujakin on tullut.

– Luulen, että monelle tärkeää ei ole vain ruoka vaan nimenomaan se, että tapaa muitakin.

Kaksivuotiaan Aaro Peltomaan äiti Anne Sihvonen kiittää sitä, että ruokaa ei heitetä hukkaan.

– Niille, joilla on taloudellisesti vaikeaa, tämä on tosi hyvä mahdollisuus, hän sanoo.

– On tästä apua meillekin, mutta tärkeintä on se, että arjessa on tällainen breikki. Se helpottaa päivää.

Maistuu paremmalle seurassa

Eläkeläisseurue Tiia, Tuula-Maria, Tuula, Hilkka ja Kauko käyvät lähes joka keskiviikko.

– Ollaan jo tuttavia, kun jutellaan täällä, he kertovat.

Ruoka on tärkeää. Se on myös hyvää.

– Se maistuu paljon paremmalta, kun syömme porukassa, Tiia sanoo.

Seurue toteaa yhteisen lounaan olevan hyvä vaihtoehto leipäjonoille.

– Tällä tavalla ruuan jakaminen pitäisi hoitaa muuallakin. Täällä ollaan hyvällä mielellä, he sanovat ja toteavat, että myös heille lounas on osaltaan taloudellinen apu.

– Ja mieluummin syömme tämän ruuan kuin annamme heittää sen roskiin.

Yhteinen pöytä leviää

”Haluamme vähitellen eroon leipäjonoista ja kohti yhteisöllisempää tapaa jakaa ruoka-apu. Näin ihminen tulee kokonaisvaltaisemmin kohdatuksi”, Yhteisestä pöydästä tiedotettiin joulun alla.

Vantaalla Yhteinen pöytä on luonut verkoston ja mallin yhteisölliselle ruokailulle ja hävikkiruuan keskitetymmälle jakelulle. Yhteinen pöytä tavoittaa viikoittain noin 5 000 vantaalaista ja hyödyntää yli miljoona kiloa hävikkiruokaa vuodessa.

Yhteistä pöytää hallinnoivat Vantaan kaupunki ja Vantaan seurakunnat. Vantaan kaupungin satsaus on hävikkiterminaali, joka avautui heinäkuussa 2015. Sinne kerätään keskitetysti hävikkiruoka, joka sitten jaetaan aterioita tarjoaville yhteisöille. Verkostoon kuuluu noin 20 ruoka-apua jakavaa yhdistystä, seitsemän luterilaista seurakuntaa, neljä kaupungin asukastilaa, pari nuorisotilaa ja pari muuta kirkkokuntaa.

Monelle yksinäiselle tämä on viikon kohokohta.

Yhteisen pöydän verkoston toiminta ja yhteisöruokailujen järjestäminen perustuu vapaaehtoisten ja työllistettyjen työpanokseen.

Idea on saatu Berliinistä, jossa toimii Berliner Tafel -konseptista.

Yhteinen pöytä ja Sitra aloittavat joulukuussa puolitoistavuotisen projektin toimintamallin levittämiseksi ja soveltamiseksi ympäri Suomea. Yhteisen pöydän mallia hyödynnetään jo esimerkiksi Helsingissä ja Järvenpäässä.

Projekti kuuluu Sitran julkaisemaan kiertotalouden tiekarttaan, jonka tavoitteena on johtaa Suomi kiertotalouden globaaliksi edelläkävijäksi. Sen yksi keskeinen tavoite on vähentää ruokahävikkiä, jota Suomessa syntyy noin 400 miljoonaa kiloa vuodessa, eli jopa noin 15 prosenttia kaikesta tuotetusta ruoasta.

Yhteinen pöytä on palkittu sekä Kestävän kehityksen Sitoumus2050 -päätunnustuksella että Vuoden keittiötekona 2017. Vantaa on lisäksi valittu Suomen ympäristökeskuksen yhdeksi kiertotalouden kärkikunnaksi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään