KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Makea valkoviini pihvin kyytipojaksi

Kuva: Jarmo Lintunen

Sommelier Jussi Ansaharju usuttaa ihmisiä kokeilemaan ennakkoluulottomasti erilaisten viinien käyttöä uusissa yhteyksissä. Ei ole esimerkiksi sellaista lakia, joka pakottaisi juomaan tuhtia punaviiniä häränfileen kanssa tai kuivaa valkoviiniä kuhan kera. Pippuripihviin sopii hänen mielestään myös makea valkoviini, vaikka ajatus on ensi tuntumalta outo.

PERTTI JOKINEN
3.5.2009 9.15
ILMOITUS
ILMOITUS

Viinimestari haluaa rikkoa totuttuja rajoja:

Jussi Ansaharju on helsinkiläisen huippuravintolan G. W. Sundmansin sommelier eli viinimestari. Ravintola-alalla hän on työskennellyt kohta kolme vuosikymmentä ja tietää niin paljon viineistä, että on oppinut nöyräksi. Kaikkea ei nimittäin voi tietää.

Ja kun ei voi, on parasta luottaa spontaaneihin elämyksiin ja intuitioihin. Itseensä siis.

Tämä sopii hänen mielestään ohjenuoraksi muillekin kuin ammattilaisille. Rohkeasti vain uusien makujen ja epäsovinnaisten yhdistelmien kimppuun.

Snobismia…

Viiniasiantuntemus saattaa tuntua maallikosta silkalta snobismilta ja salatieteeltä. Ammattimaistajien suosimista adjektiiveistä voisi rakentaa verrattomia proosarunoja tai sanapyramideja: Sammaleinen, nahkainen, hienostunut, kehittynyt, lempeä, vetovoimainen, salaperäinen ja petrolinen ovat tässä kategoriassa niitä tavanomaisimpia. Navetantuoksua ja märän villakoiran hajua on viineissä kuulemma myös, kun nenä on tarpeeksi tarkka ja sanavarasto laaja.

Mitäs tämä tämmöinen on jos ei puhdasta salatiedettä? Ansaharju koettaa selittää asiaa kuin toivottomalle oppilaalle:

– Itse asiassa nuo kaikki ovat hyviä sanoja kuvaamaan tiettyjä ominaisuuksia viineissä. Tietenkin oikeiden sanojen löytäminen on ainakin ensi alkuun äärimmäisen vaikeaa, mutta juonesta pääsee kiinni heti kun joku toinen sanoo, että tämä tuoksuu vaikkapa ruoholle. Sen jälkeen sen huomaa itsekin. Meikäläistä auttaa se, että etukäteen tiedämme suunnilleen, millaisia aromeita tietyistä viineistä on syytä etsiä.

…vai salatiedettä?

Spontaanisuus on hänen mielestään asialle eduksi; sitä perua kai näiden huippumaistelijoiden hämmästyttävät adjektiivit ovatkin. Ja konkreettisuus. ”Sammaleinen” ja ”nahkainen” eivät tarkoita viiniaromeinakaan mitään muuta kuin sammaleista ja nahkaista eli jokaiselle suomalaiselle hyvin tuttuja tuoksuja.

Entäs sitten tämä petrolisuus ja märän koiran haju?

– Ihan sama juttu, sanoo Ansaharju.

– Saksalaisessa korkeatasoisessa rieslingissä on aivan selvä petrolin aromi. Ja italialaisessa nebbiolo-rypäleestä valmistetussa iäkkäässä Barolossa saattaa joskus tuoksua märkä koira. Tuoksut ovat tietenkin mietoja, mutta ne kuuluvat aivan olennaisesti näihin viineihin. Ei tämä siis sen kummempaa salatiedettä ole.

Se on tietenkin totta, että ihmiset ovat erilaisia näitä aromeja aistimaan. Jotkut, tosin melko harvat, ovat enemmän tai vähemmän haju- ja makusokeita, jotka eivät erota märkää koiraa petrolista tai edes sinihomejuustosta. Yhtä harvat ovat sitten ns. superneniä, joille vihikoirakin voisi olla kateellinen.

– Loput kuten minäkin olemme sitten siitä keskiväliltä. Kokemuksen karttuessa pystymme kyllä aistimaan aromeja aika hyvin.

Kuin Chanell tai Versace

Ansaharjun valtakunnassa G. W. Sundmansilla on tarjolla noin 550 erilaista viiniä alkaen arkisista ruokaviineistä ja päätyen viinimaailman ehdottomaan mestariteokseen Ch. Petrukseen. Pullo Petruksen vuosikertaa 1989 maksaa noin 3 000 euroa, joten kannattaa tarkistaa lottorivi, ennen kuin tilaa pöydän Sundmansilta.

Mikä se tuollainen hinta viinistä on? Ruokajuomasta sentään vain?

No, Petruksessa maksaa paljon muukin kuin laatu. Se on paitsi alan ehdoton legenda myös kuin pörssiosake, jota sijoittajat ostavat ja myyvät hyvän tuoton toivossa. Ja yleensä saavatkin.

Ja, kuten Ansaharju selittää, heti kun mennään Alkossa yli 100 euron hintaluokan viineihin, ei hintaa voi enää suhteuttaa suoraan tuotantokustannuksiin eikä oikeastaan mihinkään muuhunkaan ns. järjellä ymmärrettävään ulottuvuuteen:

– Niissä maksaa nimi ja imago huomattavan paljon. Ei yksikään sampanjatila myy esimerkiksi luksustuotteitaan alle sadan euron hinnalla. Imagoon kuuluu, että tilojen huipputuote on kallis. Se on sama juttu kuin Chanellin hajuvesissä tai Versacen puvuissa. Ne ovat tietenkin laatutavaraa, mutta kyllä niissä nimikin aika tavalla maksaa.

Persoonallisuus erottaa

Jos maksaa nimi, niin kyllä nimi useimmiten korreloi ainakin tiettyyn pisteeseen asti laadun kanssa.

Toisin sanoen rahalla saa.

Mikä on viinimestari Ansaharjun mielestä suurin ero hyvän ja huonon (kalliin ja halvan?) viinin välillä?

– Tuollaiset halvimmat viiden euron viinit ovat hyvin neutraaleja, vähän vetisiä, joskus jopa tunkkaisia. Mitä parempi viini on, sitä enemmän siihen tulee monimuotoisuutta, vivahteita, intensiivisyyttä ja persoonallisuutta. Tämä ominaisuus saattaa tuntua ensi alkuun pelottavaltakin, jos maku on uppo-outo.

Ei ole sattumaa, että jostakin viinistä tulee hyvää ja toisesta huonoa. Ansaharju kertoo, että laatuviineissä rypäleet valitaan manuaalisesti, rypäle rypäleeltä, vain parhaat kelpuuttaen. Joissakin tarhoissa ja viineissä leikataan satokauden aikana köynnöksistä osa tertuista pois, jotta jäljelle jääviin tulisi enemmän intensiivisyyttä.

On selvää, että kun rypäleitä tulee vähemmän ja niitä hoidetaan kuin orkideoita, niin hinta nousee.

Ilmeisesti ammattimaistajalle ei näin ollen voi sattua sellaista hirmuista virhettä, että sekoittaa viiden euron ja viidenkymmenen euron viinin toisiinsa?

– Ei voi, Ansaharju vakuuttaa.

– Viiden euron viinit kyllä erottaa kalliista. Mutta niin saattaa käydä, että 15 ja 50 euron viinit menevät jo sekaisin.

Vain viikonloppuisin

Jussi Ansaharjun elämän viinit täyttävät aika tarkalleen. Mutta vain työelämän. Arkeen eivät viinit hänen perheessään kuulu. Viikonloppuisin isäntä sentään penkoo kaapistaan ruokaan sopivan pullon.

Mahtaa olla miehellä muhkea viinikaappi ja kranttu maku. Ei sentään. Kotona kaapissa on muutama kymmen pulloa, mökillä vähän vähemmän. Sampanjoita, makeita viinejä mutta ennen muuta saksalaisia riesling-rypäleestä tehtyjä valkoviinejä, joita Ansaharju kutsuu intohimokseen. On tietenkin punaviinejäkin. Mestarin suosikkirypäleet ovat pinot noir ja nebbiolo.

– Mutta kaikkijuomainen olen. Haen viinistä ennen muuta tasapainoisuutta, monimuotoisuutta ja persoonallisuutta. Sillä ei sitten ole niinkään väliä, onko viini punaista tai valkoista, kuivaa tai makeaa tai mistä maasta se on.

No, sen verran sillä on sentään väliä, että Ansaharju tunnustaa aina olleensa klassisten eurooppalaisten viinien ystävä. Italia, Ranska ja Saksa ovat suurimmat intohimon kohteet. Hän kyllä tietää, että moni viiniharrastusta aloitteleva innostuu kovasti uuden maailman viineistä. Ympyrä sulkeutuu yleensä ennemmin tai myöhemmin, kun on tehty lenkki Etelä-Amerikan, Australian, Uuden Seelannin, Etelä-Afrikan ja Kalifornian kautta takaisin tuttujen eurooppalaisten viinintuottajien tarhoihin.

– Näin tuppaa käymään vähän kaikille.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Lotta Tuominen.

Mikkelin kaupunki häätää vuokralaisia vastaanottokeskuksen tieltä: ”Kaksi heikossa asemassa olevaa ryhmää on siis asetettu vastakkain”

Runsas 30 lasta perheineen evakuoitiin tänään torstaina gazasta Roomaan Italiaan.Kyseessä on suurin lääketieteellinen evakuointi vuoden 2024 tammikuun jälkeen.

HUS antaisi Gazan lapsille sairaalahoitoa Suomessa: ”Ministerin toimettomuudelle ei ole perusteita”

Nälän riuduttamat Gazan asukkaat jonottavat ruokaa avustuspisteellä.

Vasemmiston Kivelän esitys toteutuu: Ylimääräinen suuren valiokunnan kokous Gazan tilanteesta

Helsisngin Hakaniemessä sijaitsevan Opetushallituksen olemassaolo on keskustelun alla.

Onko Opetushallituksen lakkauttamisesitysharhautus? ”Perussuomalaiset yrittävät peittää omat rumat koulutusleikkauksensa”

Uusimmat

Lotta Tuominen.

Mikkelin kaupunki häätää vuokralaisia vastaanottokeskuksen tieltä: ”Kaksi heikossa asemassa olevaa ryhmää on siis asetettu vastakkain”

Runsas 30 lasta perheineen evakuoitiin tänään torstaina gazasta Roomaan Italiaan.Kyseessä on suurin lääketieteellinen evakuointi vuoden 2024 tammikuun jälkeen.

HUS antaisi Gazan lapsille sairaalahoitoa Suomessa: ”Ministerin toimettomuudelle ei ole perusteita”

Nälän riuduttamat Gazan asukkaat jonottavat ruokaa avustuspisteellä.

Vasemmiston Kivelän esitys toteutuu: Ylimääräinen suuren valiokunnan kokous Gazan tilanteesta

Nepalin Lhotse-vuoren juurella Imja-jäätikkö on sulanut ja muodostanut järven. Vielä 30 vuotta sitten paikalla oli vain jäätä. Attabad-järvi Pakistanin Gilgit-Baltistaniin syntyi vuonna 2010, kun mutavyöry patosi Hunza-joen ja hukutti kyliä veteen.

Vuoristoturisti vaarantaa ympäristön ja itsensä: Pakistanin Hunzan laaksossa äkkitulva piiritti luksushotellin

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

”Hallitus elää omassa todellisuudessa huudellessaan, että menkää työttömät kokoaikatöihin”

 
02

Minja Koskela teki kirjallisen kysymyksen – Ministeri käski kysymään Yhdysvaltain puolustusministeriöltä

 
03

Peruuttamatonta vahinkoa ekosysteemille – Onko Orpon hallitus tekemässä Suomesta kaivostoiminnan banaanivaltion?

 
04

Näin kerrostalotyömaalla vedätetään – ”Ihan sama mikä hallitus on vallassa, harmaan talouden toimet eivät etene”

 
05

Israel aiheutti Gazan nälänhädän tahallaan – taustalla kalorien tarkkuudella tehdyt laskelmat ruoan vähimmäistarpeesta

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Onko Opetushallituksen lakkauttamisesitysharhautus? ”Perussuomalaiset yrittävät peittää omat rumat koulutusleikkauksensa”

14.08.2025

Vasemmistoliitosta jyrkkä ei ministerin toimille: ”Grahn-Laasonen on tekemässä vielä suurempaa tuhoa”

14.08.2025

”Ministerin harkintakyky petti”

14.08.2025

Kiinan hiukkaspäästöjen väheneminen kiihdytti lämpenemistä – ”Ei muuta kokonaiskuvaa ilmastonmuutoksen vakavuudesta”

14.08.2025

Valtiottomien bhutanilaisten tulevaisuus on hämärän peitossa

14.08.2025

Vasemmistoliitto valitsee uuden johdon marraskuussa: Ensimmäinen nimi ilmoittautui varapuheenjohtajakisaan

13.08.2025

Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen on yhä kaukana

13.08.2025

Peruuttamatonta vahinkoa ekosysteemille – Onko Orpon hallitus tekemässä Suomesta kaivostoiminnan banaanivaltion?

13.08.2025

Finnwatch vaatii Suomea lopettamaan Israelin siirtokuntatuotteiden tuonnin – ”Keskeinen este rauhalle”

13.08.2025

Huumeriippuvaiset naiset ja lapset jäävät ilman hoitoa kabulilaisella vieroitusklinikalla

13.08.2025

Minja Koskela syyttää: Köyhien kyykyttäminen on hallitukselle ideologinen itseisarvo

13.08.2025

Venäläispommit tuhoavat romanien koteja Ukrainassa – Byrokratia, syrjintä ja pelko estävät jälleenrakennuksen

13.08.2025

Hoivasta on maksettava joka tapauksessa, mutta kenelle – tarvitsemme laadukkaampaa julkista keskustelua

13.08.2025

”Hallitus elää omassa todellisuudessa huudellessaan, että menkää työttömät kokoaikatöihin”

12.08.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään