Uusi Vasemmistoliitto leijuu kuin perhonen ja pistää kuin ampiainen
Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi lauantaina valittu helsinkiläinen Paavo Arhinmäki aloitti kovin tavoittein. Linjapuheessaan hän määritteli Uuden Vasemmistoliiton, jonka on määrä kääntää tappiokierre vaalivoitoksi vuonna 2011. Sen tuloksena puolueen pitäisi saada 20 kansanedustajaa. Nyt heitä on 17.
Paavo Arhinmäki voitti puoluevaltuuston kokouksessa suomussalmelaisen Merja Kyllösen äänin 34–20. Yksi äänesti tyhjää.
Uudeksi ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Arhinmäen tilalle valittiin Risto Kalliorinne Oulusta. Hän oli ainoa ehdokas.
Tuore puheenjohtaja Paavo Arhinmäki piti puheenjohtajaäänestyksen tulosta valtavana luottamuksen osoituksena kummallekin ehdokkaalle. Hänen mielestään lyhyt kampanja osoitti, että rakentumassa on Uusi Vasemmistoliitto.
Muutoksen tekeminen on koko kenttäväen asia, hän painotti. Ratkaisevana Arhinmäki piti ensi vuoden puoluekokouksen onnistumista.
Kannatusta
kaikkialta
Uutta kannatusta Vasemmistoliitolle Paavo Arhinmäki aikoo kerätä kaikista puolueista sekä ennen muuta nukkuvilta. On oltava niin teräviä, että heidät saadaan hereille, hän lupasi.
Esimerkiksi perussuomalaisten kannattajille Arhinmäki lupasi Vasemmistoliiton olevan rakentavampi kanava protestille. Keskustan Vasemmistoliitto haastaa olemalla koko Suomen puolue, johon voi myös luottaa.
Paavo Arhinmäen Uusi Vasemmistoliitto on hänen linjapuheensa mukaan aidosti duunarien puolue, mutta myös pienyrittäjien puolue.
Duunareilla hän tarkoitti perinteisten tehdastyöläisten lisäksi akateemisia pätkätyöntekijöitä, palvelualojen vuokratyöntekijöitä, hoiva- ja hoitoaloilla työskenteleviä sekä toimihenkilöprekariaattia.
– Meidän pitää esittää uusi vaihtoehto nykyiselle sosiaaliturvajärjestelmälle. Sellainen perustulomalli, joka huomioi työelämän muutoksen, mutta joka tukee ihmisiä myös ansiosidonnaisella turvalla.
Pienyrittäjistä Arhinmäki totesi, ettei kukaan tunnu juuri puolustavan heitä, jotka tekevät pitkiä päiviä epävarmuudessa ja pienillä tuloilla.
Kansalaisliikkeiden
tukea tarvitaan
Uudelta Vasemmistoliitolta Arhinmäki vaati myös järjestelmäkriittisyyttä.
– Meidän pitää uskaltaa ja pystyä haastamaan se sääntelemätön globaalikapitalismi, joka on ajanut Suomen ja koko Euroopan lamaan. Uuden Vasemmistoliiton pitää olla eurooppalainen ja kansainvälinen, yhdessä muiden sisarpuolueidemme kanssa.
Uudella Vasemmistoliitolla on Arhinmäen mukaan myös mahdollisuus olla se puolue, joka aidosti näkee ekologisuuden ja kapitalismin ristiriidan.
– Ympäristöstä ja ilmastosta ei voi huolehtia vain luottaen markkinoihin.
– Näihin teemoihin Uusi Vasemmistoliitto tarvitsee kannattajiensa asiantuntemuksen ja kansalaisjärjestöjen sekä kansalaisliikkeiden tuen. Uuden Vasemmistoliiton pitää olla kansalaisyhteiskunnan megafoni, Paavo Arhinmäki määritteli.
Tuoreen puheenjohtajan mukaan Uuden Vasemmistoliiton pitää uudistaa politiikan sisältöjä, toimintatapoja ja modernisoida organisaatio.
– Muhammad Alin sanoin: Meidän pitää leijua kuin perhonen, pistää kuin ampiainen.
Eduskuntaryhmään
sukupolvenvaihdos
Uusi varapuheenjohtaja Risto Kalliorinne asetti seuraavaksi tavoitteeksi uuden sukupolven läpimurron myös eduskuntaryhmään.
– Tällä hetkellä erityisesti 30–50-vuotiaiden kansalaisten keskuudessa Vasemmistoliiton kannatus on surkealla tasolla. Tässä työikäisten ja perheellisten joukossa myös Vasemmistoliiton tulisi näyttäytyä potentiaalisena vaihtoehtona. Nykyinen aktiivinen toiminta ja poliittiset kannanotot kohdistuvat pääasiassa valveutuneisiin ja aktiivisiin nuoriin sekä eläkeläisjärjestöihin, jättäen lähes täysin katveeseen työikäisen väestön. Kun myös ammattiyhdistysliikkeen kyky tavoittaa jäsenistöään on heikentynyt, on vaarana että oikeiston hegemonia kasvaa työikäisten keskuudessa ylivertaiseksi ja luo pohjan pitkäaikaiselle oikeistovallalle yhteiskunnassamme, pohti Kalliorinne.
Seuraavan kahden vuoden keskeiseksi toiminnan tavoitteeksi Risto Kalliorinne asettikin sen, että myös puolueen eduskuntaryhmään saadaan tuoretta voimaa.
– Ikääntyneen kansanedustajajoukon voimin on liian vaikeaa saada uutta kannatusta nuorempien sukupolvien keskuudesta, mikä kuitenkin on puolueen tulevaisuuden kannalta keskeinen kohtalonkysymys.
Vasemmistoliiton puheenjohtajisto on nyt kokonaisuudessaan 1970-luvulla syntyneiden käsissä. Paavo Arhinmäki on syntynyt vuonna 1976, Risto Kalliorinne 1971 ja toinen varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen 1979.
”Eurooppa
kivi kengässä”
Kokouksen avannut puoluevaltuuston puheenjohtaja Katja Syvärinen sanoi Eurooppa-politiikan ja kansainvälisiin kysymyksiin suhtautumisen hiertäneen Vasemmistoliiton omassa kengässä lähes koko sen olemassaolon ajan.
– Puolue on valinnut aina johtohenkilöikseen Eurooppa-yhteistyöhön kohtuullisen myönteisesti suhtautuvia henkilöitä. Toisaalta puolueessamme on runsaasti aktiiveja, jotka joko toivovat EU:sta eroamista tai vähintään vaativat subsidiariteettiperiaatteen mahdollisimman laajaa toteuttamista.
Syvärinen kehotti uutta puheenjohtajaa ottamaan tämän totena ja etsimään suurimman yhteisen nimittäjän punavihreän Eurooppa-linjan luomiseksi.
Julistautuminen kriittiseksi ei auta, ellei kriittisyydessä ole oikeita asioita takana, hän sanoi.
– Eikä kannata puhua demokratiavajeesta, ellei demokratian toteuttamiseen sitoudu itse. Ellei ole valmis kunnioittamaan kansanäänestysten ja jäsenäänestysten tuloksia, niitä ei kannata pyytää. Jos haluaa toimia lähipiirinsä äänitorvena, ei muilta kannata kysyä, Syvärinen sanoi
Korhoselle
kiitoksia
Eronnut puheenjohtaja Martti Korhonen ei ollut paikalla kokouksessa. Katja Syvärinen korosti, että hänen eropäätöksensä oli henkilökohtainen ja historiallinen. Aiemmin ei Suomessa vaalitulokseen ole reagoitu näin ripeästi.
Puoluevaltuuston nimissä Korhoselle lähetettiin kiitossähke, jossa hänen todettiin tehneen suuren urakan paremman Vasemmistoliiton, Suomen ja koko maailman puolesta Vasemmistoliiton puheenjohtajana vuosina 2006–2009.
Sähkeessä Korhoselle toivotettiin parasta onnea, menestystä ja hyviä moottoripyöräkelejä.
Paavo Arhinmäki luonnehti Martti Korhosen olleen joukkoja kokoava liima. Hänkin kiitti tätä tehdystä työstä.