Nuorten työsuhdeongelmat pysyvät samoina vuodesta toiseen
SAK:n Kesäduunari-infoon tulee yhteydenottoja saman verran kuin viime vuonna, vaikka kesätyöläisiä on taantuman takia palkattu yrityksiin huomattavasti vähemmän.
– SAK:n kesätyöpuhelin on lähtenyt käyntiin samansuuntaisesti kuin aikaisempinakin kesinä. Puheluiden määrät ovat aika samoissa, ja näyttää edelleen, että tänäkin vuonna tälle on tarvetta, SAK:n lakimies Suvi Vilches kertoo.
Yhteydenottoja on tänäkin vuonna tullut eniten palvelualoilta.
– Palvelualoilta tulevat puhelut koskevat yleensä pieniä työpaikkoja, joilla ei ole luottamusmiehiä. Sen sijaan rakennusalalla ja teollisuudessa on luottamusmiehet työpaikoilla. Näillä aloilla on usein myös paljon vanhempia työntekijöitä, joilta kesätyöläinen yleensä kysyy ensimmäisenä.
Tänä vuonna kesätyöt painottuvat entistä voimakkaammin palvelualoihin, koska rakennusala ja teollisuus ovat palkanneet huomattavasti edellisvuotta vähemmän kesätyöläisiä.
Ratkaisut usein
yksinkertaisia
SAK:n Kesäduunari-infoon ilmoitetut ongelmatilanteet ratkeavat usein helposti. Joskus pelkkä ongelman puheeksi ottaminen riittää.
– Me annamme käytännön neuvoja. Useimmat ongelmat ratkeavat aika yksinkertaisilla käytännön neuvoilla. Ensimmäiseksi kehotamme keskustelemaan työnantajan kanssa, jotta työnantajan kanssa päästään sopuun, Vilches sanoo.
Nuorten työsuhdeongelmat ovat vuodesta toiseen samoja.
– Kysymykset koskevat usein palkka-asioita ja erilaisia lisiä. Toisaalta myös työajasta kysytään paljon, ja myös lepotauoista.
Kesto-ongelma liittyy niin sanottuun ”nollasopimukseen”. Sillä tarkoitetaan tuntityösopimusta, jossa ei ole kunnolla määritelty viikoittaista työtuntimäärää.
Sopimuksessa saattaa esimerkiksi lukea, että työnantaja tarjoaa 0–37,5 työtuntia viikossa. Tällaisessa tilanteessa työnantaja vakuuttelee kesätyöntekijälle, että kyseessä on vain muodollisuus, ja työtunteja annetaan kyllä riittävästi.
Mutta jos esimerkiksi sateisen kesän takia kahvilan tulos piiputtaa punaisella, kesätyöntekijä saa huomata, ettei työvuorolistassa enää olekaan työtunteja.
– Nuori ei välttämättä ole sopimusta allekirjoittaessaan katsonut tarkasti kohtaa, jossa määritellään viikoittainen työaika. Se saattaa pahimmassa tapauksessa tarkoittaa, ettei töitä jollain viikolla ole ollenkaan. Tämä ei mielestäni ole taantumajuttu, vaan tiettyjen työnantajien tapa toimia, Vilches toteaa.
SAK:n Kesäduunari-info palvelee kaikkia kesätyöntekijöitä liiton jäsenyydestä tai alasta riippumatta elokuun puoleenväliin saakka. Maksuton neuvontapuhelin päivystää numerossa 0800 179 279 maanantaista perjantaihin klo 9–15. Puhelimessa saa neuvontaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Neuvoa ja apua löytyy myös netistä osoitteesta www.sak.fi.
Kesätyöläisen muistilista
Tee työsopimus. Työsopimus kannattaa tehdä aina kirjallisesti, vaikka laki ei sitä edellytä.
Kysy neuvoa. Jokaisella työntekijällä on oikeus saada perehdytystä työhönsä. Pidä huoli, että saat opastusta työhön.
Suojele itseäsi. Kysy työnantajalta, kuuluuko työhön suojavarustuksia. Jos kuuluu, ota ne käyttöösi. Muista, että sinulla on oikeus kieltäytyä vaarallisesta työstä.
Tarkista palkkasi. Palkanmaksun yhteydessä työntekijälle on annettava palkkaselvitys (eli palkkakuitti tai niin sanottu tilinauha), josta näkyvät peruspalkka, maksetut korvaukset sekä palkasta perityt maksut.
Huolehdi lomakorvauksista. Lomakorvausta kertyy, jos työssäolopäiviä on kuukaudessa vähintään 14. Alle vuoden kestäneissä työsuhteissa lomaa kertyy silloin 2 päivää kuukaudessa.
Pyydä työtodistus. Sinulla on lakisääteinen oikeus saada työsuhteesi päätyttyä työtodistus.
Tutustu työpaikkasi työsuojeluvaltuutettuun ja luottamusmieheen. Työntekijöiden edustajina työpaikoilla toimivat työntekijöiden keskuudestaan valitsemat työsuojeluvaltuutettu ja luottamusmies. Pienissä yrityksissä ei välttämättä ole luottamusmiestä.
Liity ammattiliittoon. Jäsenyydestä on monta etua myös kesätyöntekijälle.
Hanki tietoa. Lisätietoja nuorten työntekijöiden oikeuksista ja velvollisuuksista löytyy muun muassa Palvelualojen ammattiliiton Pamin nettisivuilta www.pam.fi sekä työ- ja elinkeinotoimistojen Kesäksi töihin -sivuilta osoitteesta www.mol.fi. (UP)
Lähde: SAK:n nettisivut