Kiinnijäävät saavat isot korvausvaatimukset
– Saaristomerellä on tuhottu useita noin 300 parin yhdyskuntia, kertoo Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja, Mikael Nordström.
Yhden yhdyskunnan hävittämisestä voidaan siis tuomita helposti yli 70 000 euron korvauksiin. Saaristomeren suurimmassa koloniassa oli viime vuonna 1 500 pesää.
– Monissa tapauksissa myös rikosvälineet on tuomittu valtiolle. Käsittääkseni tämä tarkoittaa myös venettä, sanoo ylitarkastaja Timo Asanti Suomen ympäristökeskuksesta.
Varsinais-Suomessa on tuhottu noin 1 500 merimetson pesää yhdeksässä yhdyskunnassa. Asanti arvioi, että koko maan luku ylittää reilusti 2 000.
– Määrä on suurempi kuin koskaan aikaisemmin, ylitarkastaja sanoo.
– Teot tapahtuivat kesäkuun alussa, kun poikasten kuoriutuminen oli meneillään. Pesissä oli munia ja vasta kuoriutuneita poikasia.
– Jotkut pesän sisällöt oli heitetty mereen, toiset kalliolle. Vastakuoriutuneita poikasia oli brutaalisti hakattu kepillä tai vastaavalla, Nordström kertoo.
– Ehkä pesien sisältöjä oli myös kerätty ämpäreihin ja heitetty sitten menemään. Siinähän on ollut kova työkin.
Suurin osa tihutöistä paljastui lintuharrastajien käydessä tarkastamassa lintujen pesimätulosta.
Rikos on rikos
– Se mikä on laitonta, on laitonta. Lakia pitää noudattaa, Nordström alleviivaa.
Suomen ympäristökeskus jätti kesäkuussa rikosilmoituksen Inkoon saaristossa tapahtuneesta noin 200 pesän tuhoamisesta. Myös Varsinais-Suomen tapaukset menevät tutkintaan. Rikosilmoitukset tekee ilmeisesti Lounais-Suomen ympäristökeskus.
Ornitologi ei usko toiminnan olevan järjestäytynyttä, vaan tuhotöiden takana on yksittäisiä henkilöitä.
Nordströmin mukaan tekijöiden tulisi nähdä myös tekonsa seuraukset. Tuhoamisen jälkeen yhdyskunnat saattavat hajota useiksi pienemmiksi. Kallioluodolla pesinyt yhdyskunta tai osia siitä voi muuttaa metsää kasvavalle saarelle. Linnut tappavat puut ulosteillaan.
Nordström on pahoillaan merimetsokeskustelun kärjistymisestä. Debattia on käyty etenkin Turussa ilmestyvässä Åbo Underrättelser -sanomalehdessä suunnilleen siitä saakka, kun ensimmäiset yhdyskunnat ilmestyivät Saaristomerelle. Tänä kesänä lähes joka lehdessä on ollut vähintään yksi mielipidekirjoitus aiheesta.
– Toivon, että ihmiset näkisivät merimetson osana meriekosysteemiä.
Asenteelliset kirjoitukset kannustavat tuhotöihin. Nordström toivoisi, että laittomuudet tuomittaisiin yleisesti.
– Olisin toivonut, että niin olisivat tehneet esimerkiksi ammattikalastajien järjestöt.
Valvonta tehostumassa
Asanti pitää mahdollisena, että ympäristöviranomaiset saavat ensi kevääksi yhdyskunnille ainakin yhden valvontakameran nykyisen lisäksi. Aurinkopaneelista sähkön ottava kamera lisävarusteineen maksaa noin 5 000 euroa.
Ylitarkastaja kertoo olleensa yhteydessä Valtakunnansyyttäjänvirastoon, jotta merimetsoihin kohdistuneiden luonnonsuojelurikosten tutkintaan saadaan lisää tehokkuutta. Ylitarkastajan mukaan tutkinnan keskittäminen Turkuun olisi järkevä ratkaisu.