Työ, leikki ja luominen -kirjoituskilpailussa etsitään kevään aikana uusia suomalaisia työläiskirjoittajia. Kilpailulla yritetään selvittää, minkälaisia ajatuksia työ, työläisyys, työttömyys tai vaikkapa pätkätyöt herättävät nykysuomalaisissa.
Vappuun asti käynnissä olevan kilpailun voittajat julkistetaan työväenkirjallisuuden päivänä 28.elokuuta Työväenmuseo Werstaalla Tampereella.
– Työväenkirjallisuus on ilmiönä miltei unohdettu. Tapahtuma etsii vastausta siihen, mitä se nykyään voisi olla, kertoo tapahtuman järjestelytoimikunnan jäsen, kirjallisuudentutkija Kati Launis.
Kirjoituskilpailun järjestävät Lauri Viita -seura, Väinö Linnan seura sekä F.E. Sillanpään seura edesmenneiden työn kuvaajien kunniaksi.
Kilpailuun toivotaan runoa ja proosaa
Kilpailutyöt voivat olla runon tai proosan muodossa. Kummassakin sarjassa jaetaan kolme palkintoa. Palkintosumma on yhteensä 4000 euroa.
Kilpailun ratkaisee palkintolautakunta, johon kuuluvat kirjailija Taija Tuominen, kirjailija ja toimittaja Niina Hakalahti ja kirjallisuudentutkija Antti Salminen.
Kirjoitusten pituus saa olla enintään 20 sivua. Kilpailutyöt voi palauttaa sekä postitse että sähköisesti. Aikaisemmin julkaistulla kirjoituksella ei saa osallistua.
Kirjoitukset on varustettava nimimerkillä. Postitse palautettaessa mukaan tulee liittää tekijän oikea nimi ja osoite suljetussa kirjekuoressa. Sähköisesti palautettaessa kirjoittajan oikea nimi ja osoite kirjoitetaan sähköpostin viestikenttään.
Menestyneet kirjoitukset julkaistaan kilpailun internetsivuilla.
Dekkareissakin on työväenkirjoja
Elokuussa järjestettävä työväenkirjallisuuden päivä keskittyy tarkastelemaan työväenkirjallisuuden asemaa nykypäivänä. Asiaa pohditaan useista eri näkökulmista.
Päivän aikana teemassa Minäkö työväenkirjailija? pohtivat omaa suhdettaan työläiskirjoittamiseen esimerkiksi Kari Hotakainen ja Mikko Rimminen. Tilaisuudessa puhutaan myös dekkareista työväenkirjallisuutena ja kuullaan Hannu Salaman haastattelu.
Paikalla on useita työväenkirjallisuuden historian asiantuntijoita kertomassa, miten työväenkirjallisuus on vuosien saatossa mielletty. Kirjailijoiden ja tutkijoiden puheenvuorot, paneelikeskustelut ja uutuuskirjaesittelyt jättävät tilaa myös yleisön ajatuksille.
Aiheesta muualla verkossa
Kirjoitukset kilpailuun voi lähettää osoitteisiin Työväenmuseo Werstas, Väinö Linnan aukio, 33210 Tampere tai netissäkirjoituskilpailu@tyovaenmuseo.fi