Työelämän muutosta, kansalaisyhteiskunnan vaiheita ja työväen asumista havainnollistavat muun muassa työväentalo ja 1930-luvun alun Pispala pienoismallina.
Juuri pienoismalli on varmasti yksi näyttelyn vetonauloista ja siinä erityisesti tukkitie Näsijärveltä Pispalan harjun yli Pyhäjärvelle. Tukkitien rakentaminen vei Untamo Salliselta 1 600 työtuntia.
Museonjohtaja Kalle Kallio selvittää, miksi Pispalan pienoismalli on juuri 30-luvulta:
– Tuolloin elettiin aikakautta, jolloin taloudellinen kasvu alkaa tuntua. Työläisten elinolot alkoivat parantua. On yhteisöllisyyttä, mutta ei vielä hyvinvoinnin aikaa.
Pienoismallin aikoihin kuuluisa työväen asuinalue kuului vielä Pohjois-Pirkkalaan. Vuosikymmenen lopulla se liitettiin Tampereeseen.
Puolen miljoonan näyttely
Meirän kaupunki on Suomen laajin työväenhistorian näyttely. Työväenmuseo on valmistellut sitä kolme viime vuotta. Se on maksanut puoli miljoonaa euroa. Näyttely on esillä aina vuoteen 2016 asti.
Näyttelyn rakentamisessa on Kallion mukaan pyritty elämänmakuiseen ja yhteisölliseen lähestymistapaan.
Yhteisöllisyys ilmenee niin työelämää kuvaavissa rakennusporukoissa ja pyykkäriryhmissä, Pispalassa ja tietysti työväentalossa, joka on näyttelyssä kansalaisyhteiskunnan historiasta konkreettisena esimerkkinä esille rakennettu.
Työväentalojen rakentaminen käynnistyi maassamme 1900-luvun alussa ja jo vuoteen 1916 mennessä niitä oli 900.
Werstaan tiloihin rakennetussa työväentalossa voi eläytyä 1900-luvun alun iltamien tunnelmaan. Siellä on nähtävillä työväenliikkeen monipuolinen toiminta koivukulissien koristamasta näyttämöstä politiikan lippumereen ja sisällissodan muistoihin.
Kansalaisliikkeet
Työväentalon puhujapöntöstä voi valita kuunneltavakseen vanhoja palopuheita nykypäivän poliitikkojen esittäminä. Vasemmistoliittolaisina ääninä ovat Marjatta Stenius-Kaukonen Hertta Kuusisena ja Paavo Arhinmäki Antti Matjoisena.
Näyttelyssä esitellään kaikkiaan 20 kansalaisliikkeen historiaa. Esimerkiksi eläinaktivistien alkutaival osoittautuu kiintoisaksi. 1900-luvun alussa he kampanjoivat hyvän ja syötävän hevosenlihan puolesta suojellakseen työhevosia liialta rääkiltä.
Uutta näyttelyä juhlitaan Werstaan vapputapahtumassa vappupäivänä kello 11–18. Museoon on koko päivän ilmainen sisäänpääsy. Päivän ohjelmassa on muun muassa päivänpoliittinen vappukeskustelu.