Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa vetoaa Helsingin kaupunkiin ja Helsingin seudun liikenteeseen (HSL), jotta ruokakasveista tuotettuja biopolttoaineita kuten palmuöljypohjaista biodieseliä dieseliä ei hyväksyttäisi joukkoliikenteen polttoaineeksi.
Kepa edellyttää, että biopolttoaineiden köyhyys- ja ympäristövaikutukset tulee saada kuriin,ennen kuin niitä aletaan laajamittaisesti käyttää liikenteessä.
Kepan mukaan palmuöljyn kasvava tuotanto biopolttoaineeksi aiheuttaa ympäristöongelmien lisäksi pahoja sosiaalisia ongelmia. Se heikentää miljoonien ihmisten ruokaturvaa, sillä biopolttoaineiden tuotanto kilpailee ruuan tuotannon kanssa samoista resursseista, kuten viljelymaasta ja vedestä.
Ruuan hinta voi tulevan vuosikymmenen aikana nousta jopa 40 prosenttia. Nousupaineet johtuvat osin vaurastuvien kehitysmaiden kysynnän kasvusta, mutta toinen suuri tekijä on biopolttoaineiden tuotanto. Viljelykasvien käyttö polttoaineiden tuotantoon oli yksi syy ruuan hintatason huomattavaan nousuun muutama vuosi sitten.
Ruuan kallistuminen iskee kipeimmin kehitysmaiden kaupunkien köyhiin, jotka kuluttavat normaalistikin 50–70 prosenttia tuloistaan ostamaansa ruokaan.
Surkeat työolot plantaaseilla
Energiakasveja kuten palmuöljyä viljellään pääasiassa suurilla plantaaseilla, jotka keskittävät maanomistusta ja heikentävät pienten maaseutuyhteisöjen elinolosuhteita. Tuotannossa mukana olevat pienviljelijät saavat öljypalmujensa hedelmistä harvoin markkinahintaa.
Plantaasien olot täyttävät harvoin säällisen työn tunnusmerkit. Palmuöljyn tuottajat väittävät, että viljelmien perustaminen tuo köyhille alueille työtä ja varallisuutta.
Paikallisten kansalaisjärjestöjen mukaan plantaaseilla työskenteleville maksetaan usein alle minimipalkan ja myrkyllisiä aineita käsitellään ilman riittäviä suojavarusteita. Pääosa viljelmien työläisistä elääkin köyhyysrajan alapuolella ja lapsia työskentelee vanhempiensa rinnalla.
Tutkimushanke meneillään
Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL on mukana Optibio-nimisessä tutkimushankkeessa YTV:n, ympäristöteknologiayritys Proventian ja öljy-yhtiö Nesteen kanssa.
Kolmivuotisen hankkeen aikana busseissa kokeillaan Nesteen uutta biopolttoainetta. Kokeiludieselin pääasiallinen raaka-aine on malesialainen palmuöljy, jota Neste tuo Suomeen.
Aikaisemmin ovat ympäristöjärjestö Greenpeace ja joukko helsinkiläisiä kaupunginvaltuutettuja vaatineet Helsinkiä luopumaan dieselin käytöstä linja-autoissaan.