Siitepölyallergisia kiusaavan pujon kukintakausi alkaa heinäkuun puolivälissä. Allergia- ja Astmaliitto muistuttaa, että pujojen repiminen pihan läheisyydestä kannattaa.
– Pujon siitepöly leviää heikosti ja siksi sen repiminen kodin tai koulun läheisyydestä vähentää siitepölymäärää ja helpottaa allergiaoireita, kertoo tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutista.
Pujoallergisen oireita ovat muun muassa nuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus. Hoitona käytetään antihistamiinia, silmätippoja ja kortisonia sisältävää nenäsuihketta.
Ristiallergisena reaktiona oireita voi tulla myös persiljasta, kamomillasta, porkkanasta ja hunajasta. Mitään näistä ei pidä välttää turhaan, jos oireet eivät ole pahoja.
– Jos olet pujolle allerginen, vältä liikkumista pujokasvustojen lähellä erityisesti aamuvarhaisella, koska silloin siitepölyä vapautuu kukista eniten, Jantunen ohjeistaa.
Repiminen niittämistä tehokkaampaa
Pujo on monivuotinen kasvi, mutta se kasvattaa joka vuosi uudet versot. Repimällä päästään eroon 60-70 % pujoista. Repiminen on niittämistä tehokkaampi tapa torjua pujoa. Monet allergia- ja astmayhdistykset järjestävät juuri tästä syystä pujotalkoita.
Jos pujo niitetään, se kannattaa tehdä vasta juuri ennen kukintakautta, jotta pujo ei ehdi kasvattaa uusia kukkaversoja syksyn aikana. Liian aikainen niittäminen voi johtaa usean latvan kehittymiseen ja silloin siitepölymäärät voivat olla jopa suuremmat kuin ilman niittämistä.
Pujosta on harmia koko maassa, vaikkakin siitepölymäärät ovat pohjoisessa pienempiä kuin Etelä-Suomessa. Pujo on joutomaiden kasvi.
– Pujo tulee vapaalle paikalle nopeasti, elää siinä joitakin vuosia ja häviää sitten, kun muu kasvillisuus alkaa vahvistua, kertoo Jantunen.
Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti on Allergia- ja Astmaliiton Joutsenossa sijaitseva tutkimuskeskus. Instituutti teki vuosina 2006-2007 tutkimuksen, jossa selvitettiin pujon allergiahaittaa taajama-alueilla.
Parhaillaan instituutissa tutkitaan muun muassa siitepölyllä höystetyn hunajan vaikutusta siitepölyallergian siedättäjänä.