Paljon kuvia ja vähän sanoja tarjoilee Claire Ahon valokuviin perustuva Helsinki 1968 kirja. Vähäisessä tekstillisessä osuudessa Aho johdattaa katsojan niihin taustoihin, joista kuvat ovat syntyneet. Helsinki 1968 -teoksen kuvat ovat olleet esillä Kieler Woche -tapahtumassa Kielissä 1968, Neljä pohjoismaista pääkaupunkia -valokuvanäyttelyssä.
Johdatuksesta kuvien aikaiseen maailmaan vastaa Kjell Westö, jonka teksti maalailee eteen sekä mennyttä maailmaa että sitä haikeutta millä sinne voi tänä päivänä kurkistaa. Aikamatkalla yli neljänkymmenen vuoden taa näkee aikapäiviä sitten aikuisiksi kasvaneet lapset. Kuvien vanhukset ovat siirtynyt manan majoille ja varmasti jo osa aikuisistakin.
Pohtiessaan ajankulua Westö käy myös läpi vuoden 1968 tapahtumia maailmalla, joihin lukeutuvat muun muassa My Lain verilöyly, Martin Luther Kingin murha ja Pariisin opiskelijamellakat. Samana vuonna Beatles perusti Apple levy-yhtiö, Sirhan Sirhan ampui Robert F. Kennedyn ja eversti Saddam Hussein nimitettiin Irakin vallankumousneuvoston varapuhemieheksi.
Loppuvuodesta Richard Nixon voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit ja kuusi päivää myöhemmin Yhdysvallat pudotti kolme miljoonaa tonnia pommeja Laosiin. Joulun alla Apollo 8 kiersi ensimmäisenä avaruusaluksena kuun ympäri.
Miten tuo kaikki näkyy Helsingin katukuvassa?
Claire Ahon Helsinki-kuvissa vanhempi väki näyttää kuitenkin siltä, että meneillään oleva ei vaikuttaisi heihin millään tavalla, kirjoittaa Westö.
Ahon kuvat ovat rauhallisia, elämänkirjoa kuvaavia teoksia. Niiden tunnelma on verkkaisen rauhallinen, mutta kuitenkin hyvin todellinen. Kuvissa esiintyvät lapset, nuoret, aikuiset ja vanhukset näyttävät olevan nykyhetkessä läsnä, vaikka samalla ovatkin kaukana ulkopuolisen maailman tapahtumista. Yhtä kaikki Ahon kuvat on seesteisiä, ajassaan kiinni olevia ja hyvin kerronnallisia.
Claire Aho, Kjell Westö: Helsinki 1968. WSOY 2010.