Vuoden 2009 lopun työttöminä olleista varsin suuri osa oli vailla työtä jo vuotta aiemmin. Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan viime vuoden lopun työttömistä yli 40 prosenttia oli töissä vuotta aiemmin, mutta lähes yhtä suuri osa oli työttömänä. Opiskelemassa työttömistä oli vuotta aiemmin alle kymmenen prosenttia.
Tiedot työttömyydestä perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työttömien työnhakijoiden rekisteriin.
Vuoden 2009 lopussa oli kaikkiaan 299 864 työtöntä työnhakijaa, joista miehiä oli 179 980 ja naisia 119 884. Vuoden aikana työttömien määrä kasvoi 66 000:lla eli 28 prosenttia. Miesten työttömyys kasvoi 35,5 prosenttia ja naisten 19,1 prosenttia.
Eniten työttömyys kasvoi nuorten, alle 30-vuotiaiden ikäryhmissä. Nuorten työttömien miesten määrä kasvoi lähes 50 prosenttia ja naisten noin kolmekymmentä prosenttia.
Nuorilla miehillä naisia suurempi työttömyysriski
Työllisen miehen riski joutua työttömäksi vuonna 2009 oli 6,4 ja naisen 4,1 prosenttia. Miesten riski oli 58 prosenttia korkeampi kuin naisten. Nuorten 18–24-vuotiaiden ikäluokassa miesten riski on yli kaksinkertainen naisiin verrattuna.
Suurin työttömyysriski oli rakentamisessa, 12,1 prosenttia, teollisuudessa 10,4 prosenttia ja kaivostoiminnassa 9,1 prosenttia. Pienin riski taas oli sähkö-, kaasu- ja vesihuollossa 1,7 prosenttia, rahoitustoiminnassa 2,4 prosenttia ja julkisessa hallinnossa ja maanpuolustuksessa 2,5 prosenttia.
Koulutusasteen mukaan tarkasteltuna suurin riski joutua työttömäksi (kahdeksan prosenttia) on vain perusasteen koulutuksen suorittaneilla. Korkea-asteen tutkinnon suorittaneista työllisistä työttömäksi joutui kolme prosenttia. Miesten riski joutua työttömäksi oli kaikissa koulutusasteissa suurempi kuin naisten.
Maakunnittain suurin riski joutua työttömäksi oli Päijät-Hämeessä, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Vähiten työttömäksi joutui vuoden 2008 työllisistä Ahvenanmaalla, Uudellamaalla, Itä-Uudellamaalla sekä Pohjanmaalla.