Yli 20 afrikkalaista palmuplantaasin omistajaa odottaa oikeudenkäynti 5 000 paikallisen maanviljelijän ja 100 000 hehtaarin maa-alueen anastuksesta afro-kolumbialaisilta maatalousyhteisöiltä.
Plantaasit sijaitsevat Kolumbian lounaisosassa Chocón maakunnassa.
Anastettua maata hyödyntäneet plantaasien omistajat ehtivät investoida tiloihin sekä yhteiseen palmuöljyä tuottavaan jalostuslaitokseen kymmeniä miljoonia dollareita ennen kuin 13 vuotta vuotta sitten käynnistynyt dramaattinen tapahtumaketju alkoi purkaantua.
Juristi Carlos Merlano, yksi epäillyistä, on myöntänyt syyllisyytensä maiden anastukseen ja on valmis todistamaan muita epäiltyjä vastaan oman tuomionsa lieventämiseksi.
Merlano on tehnyt töitä Urapalma-yhtiölle, joka ryhtyi muuttamaan kahdeksan muun yhtiön kanssa hedelmällisiä viljelysmaita palmudieselin tuotantoa ruokkiviksi palmuplantaaseiksi sen jälkeen kun vanhat maanviljelijät oli ajettu pois tiloiltaan.
Satoja taloja tuhottiin
Oikeudenkäynti olisi jäänyt luultavasti pelkäksi maanomistusriidaksi, ellei se olisi sattunut keskelle kesäkuisia presidentinvaaleja.
Vaalit voitti entinen puolustusministeri Juan Manuel Santos selvin luvuin.
Syyttäjän mukaan armeijan tukemat äärioikeistolaiset puolisotilaalliset ryhmät apureineen anastivat maat 5 000 paikalliselta maanviljelijältä, jotka pakenivat kodeistaan uhan alla.
– Me tarvitsemme maanne. Myykää ja lähtekää. Jos te ette myy, leskenne tekee sen, kuului käsky.
Myös satoja taloja tuhottiin. Maakunnan paikallisjohtajat, jotka yrittävät organisoida vastarintaa surmattiin.
Operaatiota johti kaksi veljestä, Carlos ja Vicente Castãno, jotka omistamat Urapalma-yhtiön. He toimivat tuolloin myös erään puolisotilaallisen ryhmän johtajina.
Sissit ja armeija mukana
Syyttäjä ja viranomaiset ovat dokumentoineet 15 suurempaa maa-alueen anastusta, joita 13 liittyi puolisotilaallista toimintaa. Sissit ja maan armeija olivat mukana operaatiossa.
Niin sanotuista maakaupoista tehdyt asiakirjat ovat usein silkkoja väärennöksiä. Syyttäjän mukaan eräs noin 6 000 hehtaarin maakauppa tehtiin vuonna 2000 miehen kanssa, joka oli itse asiassa hukkunut jo vuonna 1995.
Uudet omistajat saivat lisäksi halpoja maatalousministeriön lainoja palmuöljyn tuotantoon tähtääville investoinneille.