Äänekosken Keitelejazzin taiteellinen johtaja Pentti Ronkanen totesi 26.7. KU:ssa, että jazzin suosio tuntuu olevan hupenemaan päin.
– Vaikka hankimme hyviä esiintyjiä, niin väkeä tulee entistä vähemmän, Ronkanen valitteli.
Pori Jazz houkutteli suurimmat yleisönsä 1960–70 -lukujen rokkareilla Toto, John Fogerty ja Jeff Beck. Keitelejazz tasapainotti talouttaan Yardbirdsin, Procol Harumin ja Eppu Normaalin avulla.
Ronkasen mukaan Keitelejazzin järjestävä Äänekosken Jazz-yhdistys on festivaalin 26-vuotisen taipaleen ajan joutunut tasapainoilemaan kaupallisesti vetävämmän musiikin ja laadukkaan jazzin välillä.
Vastaavanlainen tilanne ei ole tuntematon Ruotsissakaan. Vuonna 1986 järjestettiin ensimmäinen Hultsfred-festivaali. Sen jälkeen sadat tuhannet musiikinystävät tulivat vuosittain pyhiinvaellukselle Smoolannin musiikin festivaaleille 23 vuoden ajan.
Tänä vuonna 25. Hultsfred-festivaali olisi pidetty 7.–9. heinäkuuta. Järjestäjien oli kuitenkin pakko heittää pyyhe kehään, koska odotettu 20 000:n lipun ennakkomyynti jäi alle 5 000:n.
AB Hultsfred -festivaali on haettu konkurssiin samaan tapaan kuin keväällä Kaustisen kansanmusiikkifestivaalit. Tämän kesän Hultsfred-festivaaleille ennakkoon lippunsa lunastaneet saanevat odottaa kenties kauan, ennen kuin saavat maksamistaan lipuista rahansa takaisin.
Saattaa olla, että 40 vuoden takaiseen Ruisrockin tai alkuaikojen Pori Jazzin kulta-aikaan ei enää Suomessakaan ole paluuta. Musiikkifestivaaleilla näyttää olevan meneillään raju olemassaolon taistelu.