Hallitussyntymän aikaan sattumalta kuoli ”Masinin veljesten ryhmän” jäsen Milan Paumer, 79. Hänen siviilihautajaisistaan tuli mielenosoituksellinen valtiollinen juhla, jossa paikalla olivat pääministeri Petr Necas ja muut oikeistojohtajat eli ulkoministeri Karel Schwarzenberg, sisäministeri Radek John, parlamentin puhemiehet ja maan koko oikeistokerma.
Masinin veljesten tapaus lienee Tšekin uuden historian kiistellyin yksityiskohta. Kansalaisten mielipiteet jakautuvat jyrkästi kahtia.
Veljekset Ctirad ja Josef ovat fasisminvastaisen vastarinnan sankarin, natsien teloittaman kenraali Masinin pojat. 1950-luvun alussa kylmän sodan kuumimpina vuosina parikymppiset pojat muutamine kavereineen päättivät ryhtyä Tšekkoslovakiassa väkivaltaiseen taisteluun kommunismia vastaan.
He luottivat ajatukseen, että uuden sodan syttyessä länsi tulee apuun. Aseita ja rahaa he alkoivat hankkia murhaamalla kaksi poliisia ja kassanhoitajan. Sotaa käytiin sytyttämällä tuleen heinälatoja ja muuta vastaavaa.
Murhien tutkinta
pantiin jäihin
Lopulta 1953 ryhmä lähti pakoon Tšekkoslovakiasta pyrkien silloisen DDR:n läpi Länsi-Berliinin. Matkan aikana he ampuivat vielä kuusi poliisia.
Vain veljekset ja Paumer selvisivät Berliinin amerikkalaisvyöhykkeelle. Myöhemmin he siirtyivät Yhdysvaltain armeijan riveissä Korean sotaan.
Nykyisin Yhdysvalloissa eläviä miehiä ei ole tuomittu. Vuoden 1989 samettikumouksen jälkeen murhien tutkinta pantiin Tšekissäkin jäihin.
Masinit selittävät tekonsa kommunismin vastaiseksi taisteluksi, ja Tšekin oikeistolaisimmat poliitikot pitävät heitä sankareina. Pari vuotta sitten silloinen pääministeri Mirek Topolanek palkitsi heidät urheudesta. Presidentti Vaclav Klaus on kuitenkin hylännyt kaikki ehdotukset korkeimmista valtiollisista kunniamerkeistä.
Kurkunleikkaajien
sankaruus
Nyt Paumerin hautajaisissa myös hallituspuolueiden riveistä kuului vastalauseita: jos joku leikkaa kurkun auki tainnutetulta, aseistautumattomalta ja sidotulta poliisilta, sellainen ei ole sankaruutta. Vain kohtuutonta julmuutta, jota minkään sodankaan lait ei hyväksy.
Kuitenkin pääministeri Necas puolusteli Masinin veljesten toimintaa. Hänen mielestään ”orjuutusta vastaan voi taistella kaikin keinoin”.
Avoimeen aseelliseen väkivaltaan turvautuneiden taistelijoiden nostaminen sankareiksi ja esikuvaksi saattaa tuoda myös ongelmia.
Entä jos nyt joku keskieurooppalainen parikymppisten ryhmä tulkitsee pankkien orjuuttavan ihmisiä, pitää Masinien tapaan oikeana julistaa niille sodan ja tarttuu aseisiin, kysytään kommenteissa. Olisivatko myös he sankareita?
Kommunistipuolue
halutaan taas kieltää
Tšekin oikeistovyörytyksen yksi kärki kohdistuu kommunistipuoluetta KSCM:aa vastaan. Yli 11 prosentin ääniosuudellaan ja 26 edustajallaan (200:sta) se on jatkuvasti piikki oikeiston lihassa.
Vihreiden listoilta senaattiin valittu Jaromir Stetina on jo vuosien ajan keskittynyt Tšekin kommunistipuolueen kieltämiseen. Nyt hän näkee mahdollisuuksien parantuneen, kun enemmistöhallitus voisi nostaa syytteen kommunistipuoluetta vastaan ”perustuslain vastaisena voimana”.
Aikaisemmin mikään tällainen yritys ei ole onnistunut.
Ilmapiiriä luonnehti osuvasti parlamentin luottamuslausekeskustelussa demarien entinen kulttuuriministeri Vitezslav Jandak, kun hallituspuolueiden edustajat loistivat poissaolollaan eikä kukaan vastannut opposition kysymyksiin eikä huomautuksiin.
”Parlamentaarisessa demokratiassa oppositio on tärkeä, mutta me täällä emme valitettavasti enää ole parlamentaarisessa demokratiassa. Täällä leikitään jo toista leikkiä”, syytti Jandak.