Vaikka maaliskuussa 2003 hyökkäyksen aloittanut Yhdysvallat nyt kotiuttaa taistelujoukkojaan Irakista, ei maan väkivallan kierteelle ole vielä loppua näköpiirissä, arvioi Britanniassa maanpaossa elävä irakilaistoimittaja Selwa Kazwini.
Kazwinin tavoin sadat irakilaistoimittajat elävät satojentuhansien muiden irakilaisten tavoin maanpaossa naapurimaissa kuten Jordaniassa ja Syyriassa sekä Euroopassa.
– Monen eri tahon, kuten turvaviranomaisten, shiialaisten ryhmien sekä sunnikapinallisten ja al-Qaida-ryhmien tähtäimessä ovat myös toimittajat, korostaa Kazwini.
Vaarallisinta sitten toisen maailmansodan
Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan sitten toisen maailmansodan ei journalistin työ ole ollut vaarallisempaa kuin nykyisessä Irakissa. Sitten vuoden 2003 ainakin 114 toimittajaa on murhattu, ja vielä useampia pidätetty, vangittu tai uhkailtu.
– Saddam Husseinin pitkän yksinvallan aikana tiedotusvälineet edustivat yksisilmäisesti valtaa. Vuodesta 2003 alkaen sana ensin hieman vapautui, mutta sodan jatkuessa sensuurin ote vahvistui liittoutumaa myöten, muistelee Kazwini.
– Politiikkojen ja viranomaisten korruptiosta kirjoittaminen voi koitua hengenvaaraksi toimittajalle. Koska sanat tai kuvat voivat tappaa tekijänsä, itsesensuuria esiintyy, kertoo Kazwini.
Kurdivalta vainoaa toimittajia kurdien itsehallintoalueella Pohjois-Irakissa. Useita toimittajia on pidätetty tai vangittu. Elokuussa kurdihallinnon turvajoukot ampuivat kohti kolmea, kyläläisten pitkästä juomavesipulasta kertonutta toimittajaa kohden.
Aiheesta enemmän perjantaina ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.