KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Ruotsin vaalitulos hämmensi lähes kaikki

Oikeistopopulistisen ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson juhlii puolueen nousua valtiopäiville. Puolueen läpimurto ei ollut gallupien perusteella enää yllätys, mutta yhtä kaikki se muutti poliittiset asetelmat.

Oikeistopopulistisen ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson juhlii puolueen nousua valtiopäiville. Puolueen läpimurto ei ollut gallupien perusteella enää yllätys, mutta yhtä kaikki se muutti poliittiset asetelmat. Kuva: Lehtikuva/ JONATHAN NACKSTRAND

Koska kumpikaan pääblokeista ei saanut enemmistöä valtiopäiville, on edessä joko yhteistyö yli blokkirajojen tai sitten porvarillinen vähemmistöhallitus, jolloin uusintavaalit luuraavat helposti nurkan takana.

Arto Huovinen
20.9.2010 14.33
ILMOITUS
ILMOITUS

Vain kolme puoluetta lisäsi kannatustaan Ruotsin sunnuntain valtiopäivävaaleissa, mutta niistäkin kahdella riemuun sekoittui hämmennystä.

Aidosti saattoi iloita oikeistopopulistinen ruotsidemokraatit, joka ylitti 5,7 prosentin kannatuksellaan kirkkaasti neljän prosentin äänikynnyksen ja nousi ensimmäistä kertaa parlamenttiin. Puolueen kannatus kasvoi 2,8 prosenttiyksikköä.

Pääministeri Fredrik Reinfeldtin maltillisella kokoomuksella on periaatteessa monta ilonaihetta. Puolueen kannatus kohosi lähes neljä prosenttiyksikköä, joten sen ylivertainen johtoasema porvaripuolueiden allianssissa vahvistui entisestään.

Samalla kokoomus kohosi lähes yhtä suureksi kuin perinteinen valtapuolue sosiaalidemokraatit. Eroa puolueiden välillä on enää 0,8 prosenttia.

Suurimpana syynä kokoomuksen menestykseen pidetään sitä, että Ruotsi selvisi maailman talouskriisistä moniin muihin maihin verrattuna varsin hyvin.

Kannatus kasvoi, paikat vähenivät

Mutta kokoomuksen iloa himmentää paradoksi: vaikka neljän porvaripuolueen liittoutuma lisäsi ääniosuuksissa etumatkaansa punavihreään rintamaan, se menetti paikoissa enemmistöasemansa valtiopäivillä.

Kokoomuksen, kansanpuolueen, keskustapuolueen ja kristillisdemokraattien allianssi lisäsi yhteistä kannatustaan 1,1 prosenttiyksiköllä, mutta menetti kuusi paikkaa. Näin se jäi 172 paikallaan kolmen paikan päähän yksinkertaisesta enemmistöstä 349-paikkaisessa parlamentissa.

Syynä on tietysti se, että ruotsidemokraatit tuli valtiopäiville 20 paikallaan. Vuoden 2006 vaaleissa heille annetut äänet menivät hukkaan.

Tämä osoittaa, miten suuri vaikutus äänikynnyksellä voi olla poliittiseen karttaan.

Ympäristöpuolueen valinnan paikka

Kolmas kannatustaan kasvattanut puolue oli ympäristöpuolue, joka lisäsi ääniosuuttaan tasan kahdella prosenttiyksiköllä.

Mutta samalla ympäristöpuolue oli osa tappion kärsinyttä punavihreää blokkia yhdessä sosiaalidemokraattien ja vasemmistopuolueen kanssa.

Kun vaali-iltana selvisi, ettei kumpikaan blokeista saa enemmistöä, tarjosi Reinfeldt odotetusti yhteistyöneuvotteluja ympäristöpuolueelle. Reinfeldt on kategorisesti sulkenut pois yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa.

Ensi lausunnoissaan ympäristöpuolue torjui kosiskelun. Periaatteessa ympäristöpuolueella olisi nyt pelin paikka, olisihan sillä tilaisuus vaatia melkoisen korkeaa hintaa porvariallianssin tukemisesta.

Käytännössä tilanne on hankalampi.

Ympäristöpuolueen toinen keulahenkilö Maria Wetterstrand sanoi vaali-iltana, että ”porvariallianssin politiikka on sen laatuista, ettei voi ajatellakaan ympäristöpuolueen tukevan sitä”. Svenska Dagbladetille Wetterstrand sanoi, että ”tämän vaalikampanjan jälkeen meidän olisi suunnattoman vaikea katsoa äänestäjiämme silmiin ja sanoa, että lähdemme hallituksen kelkkaan”.

Tällaisten lausuntojen jälkeen on vaikea kuvitella, että loikkaaminen leiristä toiseen voisi tapahtua repimättä puoluetta rajusti sisäisesti.

Lisäksi hallitusrintaman sisällä keskustapuolue ei halua ympäristöpuoluetta omaa asemaansa uhkaamaan, koska se on yrittänyt esiintyä hallituksen ympäristöäänenä.

Historiallinen katastrofi demareille

Sosiaalidemokraattinen puolue sai 30,8 prosenttia äänistä. Suomen demarit olisivat moisesta ääniosuudesta onnesta soikeina, mutta Ruotsin veljespuolueelle tulos on huonoin sitten vuoden 1914.

Jo viime vaalien 35 prosentin ääniosuutta pidettiin historiallisena katastrofina demareille. Mikä sana sitten riittäisikään kuvaamaan sunnuntain tulosta? Sosiaalidemokraatit olivat neljä vuotta oppositiossa ja onnistuivat sinä aikana hukkaamaan vielä yli neljä prosenttiyksikköä lisää kannatuksestaan.

Tuskin on liioiteltua sanoa, että viimeistään nyt murtui se Ruotsin historiallinen asetelma, jossa sosiaalidemokraattinen puolue on jotain enemmän kuin tavallinen puolue muiden joukossa.

Puolueen puheenjohtaja Mona Sahlin sanoi vaali-illan puheessaan, ettei hän aio astua sivuun. Tällaisia vaatimuksia kyllä varmasti nousee puolueen kentältä. Ehkä eniten niitä hillitsee se, ettei ketään itsestään selvää seuraajaehdokasta ole.

Mikä meni pieleen punavihreillä?

Sosiaalidemokraatit joutuvat myös pohtimaan, mikä meni pieleen. Puolueen ulkopuolelta on jo tarjottu suurimmaksi syyksi sitä, että Sahlin keväällä 2008 otti vasemmistopuolueen mukaan osaksi punavihreää blokkia. Äänestäjien sanotaan vierastaneen vasemmistopuolueen historiaa, tavoitteita ja puheenjohtajaa Lars Ohlya.

Tämä selitys varmasti kelpaa myös osalle demareista. Päätös kolmen puolueen blokista oli jo syntyessään kiistanalainen. Monet demarit olisivat rajoittaneet yhteistyön pelkästään ympäristöpuolueeseen, mutta sen ei laskettu riittävän enemmistön saamiseen valtiopäivillä.

Toiset voivat hakea selityksiä demareiden omasta politiikasta tai kysyä, onko puolue pystynyt riittävästi uudistumaan maailman muuttuessa.

Vasemmistopuolueelle vaalitappio, vaikka niukkakin, oli pettymys. Puolue sai 5,6 prosentin kannatuksen, missä oli pudotusta 0,3 prosenttiyksikköä.

Punavihreän blokin voittaessa puolue olisi ensimmäistä kertaa saanut suoraan oman siivunsa vallasta. Aina ennen sosiaalidemokraateille on riittänyt se, että vasemmistopuolue äänettömänä yhtiömiehenä tukee heitä, jos demareilla on ollut vähemmistöhallitus.

Ohly sanoi Ruotsin televisiolle (SVT), ettei hän aio tappion vuoksi erota, vaan jatkaa vuoden 2012 puoluekokoukseen asti.

Nuoret äänestivät punavihreitä

Ehkä pientä lohtua punavihreille tuo se, että jos ensi kertaa äänestävät olisivat saaneet päättää, punavihreät muodostaisivat hallituksen. Punavihreiden kannatus oli tässä ryhmässä 53 prosenttia SVT:n ovensuukyselyn mukaan.

Puolueittain se jakautui niin, että ympäristöpuolue sai 16 prosentin kannatuksen, vasemmistopuolue 9 prosenttia ja sosiaalidemokraatit 28 prosenttia.

Sosiaalidemokraattien lailla toinen suuri puolue kokoomus jäi ensikertalaisten joukossa 23 prosentin kannatuksellaan alle koko äänestäjäkunnasta kerättyjen lukujensa.

Myös koko ikäryhmässä 18–29-vuotiaat punavihreillä oli enemmistö 51 prosentin kannatuksella.

Ruotsidemokraatit miesten puolue

SVT:n ovensuukyselyn perusteella vaaleja on ehditty jo analysoida monin tavoin. Valtiopäiville nousseista ruotsidemokraateista kysely kertoo mm. sen, että se veti puoleensa parhaiten 18–29-vuotiaita, työttömiä sekä keskusammattiliitto LO:n jäseniä.

Ruotsidemokraattien kannatus on suurempi miesten kuin naisten keskuudessa. Tämä näkyy valtiopäiväryhmässäkin, johon tulee neljä naista ja 16 miestä.

Puolue on vienyt kannattajia sekä vasemmiston että oikeiston puolueilta. Enemmistö puolueen äänestäjistä katsoo itse olevansa keskiviivan oikealla puolella. Useimmat pitävät pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaa tärkeimpänä kysymyksenä.

Ehkä vastoin oletusta ruotsidemokraattien äänestäjät eivät ole viime hetkessä kantansa päättäneitä.

Alueellisesti ruotsidemokraatit keräävät edelleen eniten kannatusta syntysijoillaan etelässä, erityisesti Skoonessa. Esimerkiksi Malmössä puolueen kannatus oli 10,5 prosenttia. Vertailun vuoksi Tukholmassa puolue sai vain 2,6 prosenttia ja Göteborgissa 4,5 prosenttia äänistä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kuvattiin viime lokakuussa Leopard 2 -tankin vierellä.

Saksalaisten enemmistö hyväksyy Leopardien lähettämisen Ukrainaan

Afrikka kaipaa uusia ajatuksia ruuan tuotannosta.

Rahaa vai ruokaa? Afrikka miettii käyttöä viljelykelpoisille joutomaille

Moni Pakistanin vuoden 2022 tuhotulvissa kotinsa menettäneistä majoittuu edelleen tilapäisessä asumuksessa.

Pakistanin tuhotulvasta kärsineet toivovat luvatun avun tulevan nopeasti

Pablo González aiemmalla juttumatkalla Ukrainassa

Toimittaja juuttui Euroopan Guantánamoon Puolaan

Uusimmat

Translaki hyväksyttiin lopulta selvin numeroin.

Eduskunta hyväksyi translain äänin 113–69

SDP:n johto kertoi puolueen talouslinjauksen. Se on samanhenkinen kuin vasemmistoliiton tiistaina julkaisema.

SDP torjuu leikkaukset, luottaa sopeutuksessa tulevaisuusinvestointeihin ja veropohjan tiivistämiseen

Kokoomuksen Matias Marttinen pitää Suomen etuna, että vasemmistoliitto olisi oppositiossa ensi vaalikaudella.

”Suomen etu” – Kokoomuksesta toivotetaan vasemmistoliitto oppositioon

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Teollisuusliiton Lehtonen sovintoesityksen hylkäyksestä: ”Luvut eivät maistuneet keskinäisissä neuvotteluissa, miksi ne olisivat maistuneet nyt”

 
02

”Translaki ei tule vaikuttamaan Päivi Räsäsen arkeen mitenkään – monelle se on elämän tai kuoleman kysymys”

 
03

Puolustusministeri myöntänyt vientiluvan puolustusmateriaalille Turkkiin – Li Andersson: Asiaa ei ole käsitelty hallituksessa, vientilupaa ei tulisi myöntää

 
04

Kiky-sopimus täyttää seitsemän vuotta – keskituloinen duunari maksanut tuhat euroa työnantajalle kuuluneita maksuja

 
05

Kuluvalla viikolla on yksi selkeästi tärkein asia eduskunnassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Kansanedustajan mielestä kaupan palkalla on vaikea tulla toimeen: ”Entisenä myyjänä ymmärrän”

01.02.2023

Arviointineuvosto: Sopeuttamisessa tarkasteleva myös tuloja – nostaa esille listaamattomien yritysten osinkoverohuojennuksen

01.02.2023

Lakot alkoivat ja lisää tulee, koska työnantajat eivät ole valmiita sopimaan

01.02.2023

PAM antoi uuden lakkovaroituksen kaupan alalle – Myös laajempi viesti viesti työnantajille

31.01.2023

Loukkaavaa, luokatonta, kommentoivat vasemmistoliiton edustajat pelottelua translaista

31.01.2023

Sosiaaliturvauudistus etenee kohti yhtenäisempää perusturvaa

31.01.2023

Lakko alkaa ja Teollisuusliitto jätti jo kolmannen lakkovaroituksen

31.01.2023

Julma H räppää unohdettujen todellisuudesta: ”Ei kukaan kuuntele niitä, ei ketään kiinnosta”

31.01.2023

Kasvisruokamurrosta on edistettävä, esittävät Kivelä ja Lohikoski

31.01.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään