Työväenmuseo Werstaalla Tampereella avataan tiistaina kaksi uutta näyttelyä. Likainen menneisyytemme kertoo lian ja puhtauden historiasta. Valokuvanäyttely Metsäkansa kertoo 1900-luvun alun syrjäseutujen elämästä Itä-Suomessa.
Likainen menneisyytemme käsittelee puhtauskäsityksen ja ihmisten elinolojen muuttumista Suomessa 1800-luvulta nykypäiviin.
Näyttelyn esineistö ja kuvat valottavat muun muassa saippuan ja peseytymistapojen muutosta ja hiusten sekä hampaiden hoidon kehitystä.
Näyttelyssä voi tutustua myös pyykinpesun historiaan lipeäpadassa keittämisestä ja avannossa huuhtelusta pyykkilautaan ja pulsaattorikoneeseen.
Likainen menneisyytemme -näyttelyn oheisohjelmaan kuuluu yleisöluentoja sekä koko perheen tapahtuma ”Vähän siistiä!” Seminaarissa lauantaina 25. syyskuuta Werstaan auditoriossa Minna Harjula puhuu tehdaskaupungin puhtaudesta ja terveydestä, Petri S. Juuti kaivojen ja käymälöiden historiasta ja Rauno Lahtinen 1900-luvun alkupuolen mainoskuvien välittämästä puhtauden ja kauneuden käsityksistä.
”Vähän siistiä!” -tapahtumassa sunnuntaina 24. lokakuuta voi valmistaa itse saippuaa sekä kokeilla vanhan ajan pyykinpesumenetelmiä.
Näyttely Likainen menneisyytemme on Satakunnan museon tuottama, ja se on esillä Werstaalla 13. helmikuuta 2011 asti.
Saloseutujen väkeä
Metsäkansa on valokuvanäyttely Itä-Suomen saloseutujen vähäväkisten elämästä 1900-luvun alkupuoliskolla. Metsäteknikko Ivar Ekström (1891–1971) aloitti syrjäseutujen elämän kuvaamisen sata vuotta sitten tultuaan metsäyhtiö A. Ahlströmin palvelukseen ja jatkoi kuvaamista eläkkeelle jäämiseensä saakka 1950.
Ekström kokosi vuosina 1910–1930 ottamistaan kuvista kokoelman Metsäkansa, jossa on yli 300 kuvaa sekä Ekströmin kuviin kirjoittamat tekstit. Werstaalla on esillä kokoelman kuvista 58 vedosta.
Metsäkansa-näyttelyn valokuvat esittävät Savon, Kainuun ja Pohjois-Karjalan torpparien ja mäkitupalaisten elämää. Kuvissa on metsäkansan arkisia askareita savutuvassa, pelloilla, metsissä, savotalla ja vesillä.
Valokuvaajana Ivar Ekström oli itseoppinut. Hän kuvasi työnsä ohessa metsäkansan lisäksi myös Varkauden teollista kehitystä.
Metsäkansa-näyttely on Varkauden museon tuottama ja se on esillä Werstaalla ensi vuoden tammikuuhun asti.