KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Irakin Fallujassa vauvat syntyvät epämuodostuneina

Amerikkalaissotilaita tarkastuspisteellä Irakissa helmikuussa 2007.

Amerikkalaissotilaita tarkastuspisteellä Irakissa helmikuussa 2007. Kuva: Lehtikuva/ AHMAD AL-RUBAYE

Joukko lääkäreitä pyytää YK:ta suorittamaan puolueettoman tutkimuksen, johtuuko Fallujassa vammaisina syntyvien poikkeuksellinen määrä Irakin sodassa käytetyistä aseista.

Arto Huovinen
27.10.2010 13.35
ILMOITUS
ILMOITUS

Julkaistu 20.11. 2009. Juttu on osa Kansan Uutisten Irak-arkistopakettia, joka julkaistaan WikiLeaks-paljastuksen johdosta.

Irakilaisessa Fallujan kaupungissa esiintyy jopa 15 kertaa normaalia enemmän synnynnäisiä epämuodostumia sekä varhaislapsuuden syöpiä.

Falluja oli vuonna 2004 yksi harvoista suurista taistelupaikoista Yhdysvaltain joukkojen ja Irakin kapinallisten välillä. Yhdysvallat käytti siellä kiistanalaisia aseita kuten köyhdytettyä uraania ja valkoista fosforia.

Vuosien varrella on tullut satunnaista tietoa Fallujan ongelmista, mutta kaupungin ylikuormitettu terveydenhoito on vasta viime kuukausina pystynyt systemaattisemmin tilastoimaan tilannetta. Brittilehti Guardian julkaisi viime perjantaina paikalla käyneen toimittajansa selvityksen.

Kaksi päätä, silmä
keskellä otsaa

Fallujan kaupunginsairaalan johtaja Ayman Qais kertoi Guardianille, että ennen vuotta 2003 hän näki lääkärinä vain satunnaisesti epämuodostumia. Viime vuonna tällaisia vauvoja syntyi kerran parissa viikossa, mutta nyt jo kaksi päivässä. Qaisin mukaan useimmiten vammat ovat päässä tai selkäytimessä, mutta monilla myös alaraajoissa. Lisäksi alle kaksivuotiaiden aivokasvaimet ovat lisääntyneet merkittävästi. Monesti samalla lapsella voi olla useita kasvaimia.

Irakilaisista ja brittiläisistä lääkäreistä sekä viranomaisista koostuva ryhmä lähetti lokakuussa YK:n yleiskokoukselle avoimen kirjeen, jossa se pyysi YK:ta perustamaan puolueettoman komitean Fallujan terveysongelmien tutkimiseksi ja sodan jäljiltä jääneiden myrkyllisten aineiden puhdistamiseksi.

Ryhmän mukaan esimerkiksi syyskuussa Fallujan kaupunginsairaalassa syntyi 170 vauvaa, joista 24 prosenttia kuoli ensimmäisen seitsemän päivän aikana. Kuolleista 75 prosenttia luokiteltiin epämuodostuneiksi.

Kaikkein huolestuttavinta ryhmän mielestä on se, että henkiin jääneistäkin huomattavalle osalle kehittyy vakavia sairauksia myöhemmin. Samoin keskosina syntyvien määrä on kasvanut paljon.

Ryhmän mukaan epämuodostumat ovat usein groteskeja: kaksi päätä tai ei päätä lainkaan, yksi silmä keskellä otsaa, puuttuvia raajoja, suomujen peittämä iho.

Lasten kasvaimia myös
Basrassa ja Najafissa

Sairaalan lastenosaston johtaja Bassam Allah on pyytänyt kansainvälisiä asiantuntijoita tekemään maaperätutkimuksia Fallujassa ja selvittämään, miksi kaupungissa syntyy niin paljon lapsia, joiden sairaudet viittaavat äidin ennen raskautta tai sen aikana tapahtuneeseen altistumiseen.

Fallujan lääkärit eivät halua tutkimatta lyödä käsityksiään lukkoon. He luettelevat sekä sotaan liittyviä että liittymättömiä mahdollisia syitä: ilmansaasteet, säteily, kemikaalit, lääkkeiden käyttö raskauden aikana, äidin aliravitsemus tai hänen psykologinen tilansa.

Guardianin artikkelista virinneessä keskustelussa eräs professori huomauttaa, että monet ongelmista sopisivat äidin riittämättömään foolihapon saantiin.

Ilman tarkempia tutkimuksia Fallujaa ei voi verrata suoraan muuhun Irakiin.

Tiedossa joka tapauksessa on, että myös Basrassa ja Najafissa on esiintynyt poikkeuksellisen paljon pikkulasten kasvaimia. Nekin olivat taistelualueita.

Valkoinen fosfori ja
köyhdytetty uraani

Fallujan taistelut alkoivat maaliskuussa 2004, vajaa vuosi sen jälkeen kun Yhdysvallat oli kaatanut Saddam Husseinin hallinnon. Alkusyynä oli neljän Blackwater-turvayhtiön miehen surmaaminen kaupungissa.

Yhdysvallat joutui perääntymään ensimmäisellä yrityksellä, mutta marraskuussa 2004 se ryhtyi uudelleen piirittämään kaupunkia suuremmalla joukolla. Falluja oli kiivaan tykistötulen ja ilmapommitusten kohteena. Huomattava osa kaupungin 300 000 asukkaasta ei ollut pystynyt pakenemaan.

Fallujan taistelujen aikana useat ulkomaiset toimittajat syyttivät Yhdysvaltoja kiellettyjen aseiden käytöstä ja sotarikoksiin rinnastettavista toimista.

Kansainvälisten sopimusten mukaan hirvittäviä palovammoja aiheuttavan valkoisen fosforin käyttö on sallittua taistelukentän valaisemiseen ja maalien osoittamiseen. Yhdysvallat kiisti aluksi väitteet, joiden mukaan sitä oli Fallujassa käytetty siviilialueella, mutta joutui myöhemmin myöntämään valkoista fosforia käytetyn taisteluvälineenä. Kapinalliset piileksivät Fallujassa siviilien keskellä.

Pahimmaksi vuosienkin päästä ilmenevien vaikutusten aiheuttajaksi epäillään kuitenkin köyhdytettyä uraania, jota käytetään ammuksissa niiden läpäisykyvyn tehostamiseksi. Köyhdytetty uraani höyrystyy räjähdyksessä ja hajoaa sitten radioaktiiviseksi ja kemiallisesti myrkylliseksi pölyksi.

Köyhdytetty uraani on hyvin kiistanalainen ase, jota ei ole suoraan kielletty missään sopimuksessa. Sitä on mm. epäilty ”Persianlahden syndrooman” eli vuoden 1991 Kuwaitin sodan amerikkalaisten ja brittiläisten veteraanien sairastelun syyksi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Aida Moreno, Huamachucon Naisten talon perustaja, kävelee säkkikankaalle ommellun koruommeltyön editse. Teos kuvaa yhteisön soppakeittiötä sotilasdiktatuurin vuosina 1973-90.

Chilen sosiaaliaktivistit vaativat miesten ja naisten todellista tasa-arvoa – ”Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava”

Liberia on viimeisiä Länsi-Afrikan maita, joissa yhä kasvaa mahtavia metsiä. Liberiassa yhteisöt omistavat noin 70 prosenttia maasta, ja kolmannes väestöstä asustaa metsäalueilla. Kun valtio ja Arabiemiraattien konsulttiyritys Blue Carbon sopivat metsien käytöstä, asukkaita ei kuunneltu.

Arabiemiraatit hankkimassa päästöoikeuksia Liberian sademetsistä

Entinen kalastajakylä Albertjärven Ugandan puoleisella rannalla lähellä Kongon demokraattisen tasavallan rajaa. Asukkaat kertovat, että öljyhankkeet ovat muuttaneet heidän elämäänsä.

Ugandan öljyhankkeet jakavat kansaa

Afganistanilainen oopiumiviljelmä Wikipediassa julkaistussa arkistokuvassa. Oopiumiunikon siemenkodasta saatavaa maitiaisnestettä käytetään heroiinin raaka-aineena.

Oopiumin viljely romahti Afganistanissa

Uusimmat

Aija Andersson menehtyi sunnuntaina.

Runoilija Aija Andersson on kuollut

JHL:n neuvotteluista vastanneet sopimusasiantuntijat ovat tyytyväisiä sopimuksen lopputulokseen.

Henkilökohtaisille avustajille uusi työehtosopimus voimaan

Tuomas Liusin uusimmassa dekkarissa kannattaa muistaa, että sanalla lahti on useampia merkityksiä suomen kielessä, eikä sioillakaan aina tarkoiteta eläimiä.

Härskin hauskaa menoa Tuomas Liusin liioittelevassa ekojännärissä Sikojen lahti

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Kuuleeko hallitus? ”Noin 100 000 ihmistä tekee vastentahtoista osa-aikatyötä, koska kokopäiväistä työtä ei ole tarjolla”

 
02

Suomen Yrittäjistä väläytellään jo sunnuntailisistä luopumista – ”Kun mikään ei riitä”, vastaa vasemmiston Andersson

 
03

Kansanedustaja kysyy Purralta: Miksi 60 miljoonaa on pieni summa, kun se annetaan rikkaille, mutta vammaisten kohdalla puolet pienempi summa on pakko säästää?

 
04

Hyvinvointialueiden alijäämä jopa 1,2 miljardia: Keskeinen syy keikkalääkärit

 
05

Tutkimuslaitos varottaa hallitusta Suomen talouden suhdannekuopasta: ”Elvytykseksi saattaisi riittää se, että vähäksi aikaa lakattaisiin kaivamasta kuoppaa syvemmäksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen sosiaaliaktivistit vaativat miesten ja naisten todellista tasa-arvoa – ”Sukupuolten eriarvoisuus on Chilessä yhä avoin haava”

01.10.2023

Arabiemiraatit hankkimassa päästöoikeuksia Liberian sademetsistä

01.10.2023

Muutama kilometri erottaa äänestysaktiivisuuden ääripäät – ”Koulutuksen ja tulotason osalta moni helsinkiläinen naapurusto vastaa Lapin syrjäseutuja”

01.10.2023

Ugandan öljyhankkeet jakavat kansaa

30.09.2023

Ilkka Remeksen trilleri viihdyttää pitkästä aikaa

30.09.2023

Oopiumin viljely romahti Afganistanissa

30.09.2023

Nopea väestönkasvu on Egyptin siunaus ja kirous

30.09.2023

Poliittinen kulttuuri on nostalgian läpitunkemaa, ja se hyödyttää oikeistoa, sanoo tutkija Timo Miettinen

30.09.2023

Hyvinvointialueiden alijäämä jopa 1,2 miljardia: Keskeinen syy keikkalääkärit

29.09.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään