KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Argentiinan uudistaja kuoli

Nestor Kirchner, Cristina Fernández de Kirchner ja Bolivian Evo Morales UNASUR:in kokouksessa Buenos Airesissa lokakuun alussa.

Nestor Kirchner, Cristina Fernández de Kirchner ja Bolivian Evo Morales UNASUR:in kokouksessa Buenos Airesissa lokakuun alussa. Kuva: Lehtikuva/ JUAN MABROMATA

Nestor Kirchner, Argentiinan nykyisen presidentin Cristina Fernández de Kirchnerin puoliso kuoli äkillisesti keskiviikkona sydänkohtaukseen. Kirchner oli kuollessaan 60-vuotias.

Raisa Musakka
28.10.2010 10.13

Nestor Kirchner oli vaimoineen lähellä Calafaten kaupunkia kotiseudullaan Etelä-Argentiinassa, kun hän alkoi tuntea rintakipua. Ex-valtiopäämiehelle oli jo aiemmin tänä vuonna tehty kaksi sydänvaivoihin liittyvää leikkausta.

Kirchner menehtyi keskiviikkoaamuna paikallista aikaa sairaalaan, jossa hänen vaimonsa, presidentti Cristina Fernández de Kirchner oli puolisonsa rinnalla loppuun saakka. Kirchnereillä on kaksi lasta Máximo ja Florencia. Máximo on tällä hetkellä äitinsä tukena, tytär Florencia oli tapahtumapäivänä Yhdysvalloissa, jossa opiskelee elokuva-alaa.

Kirchner toi
muutoksen maahan

ILMOITUS
ILMOITUS

Nestor Kirchner toimi Argentiinan presidenttinä vuosina 2003–2007. Hänen ansionaan oli maan nostaminen sen pahimmasta talouskriisistä, riippuvuussuhteen katkaiseminen Kansainväliseen valuuttarahastoon IMF:aan ja Latinalaisen Amerikan itsenäisen integraatioprosessin tukeminen.

Huhtikuussa Kirchner valittiin UNASUR:n (Etelä-Amerikan valtioiden unioni) ensimmäiseksi pääsihteeriksi. Liikkeellä oli myös virallisesti vahvistamattomia huhuja Kirchnerin asettumisesta uudelleen presidenttiehdokkaaksi Argentiinan seuraavissa vaaleissa.

Kirchnerit aloittivat Argentiinassa uudistusprosessin korruptoituneiden uusliberaalisten hallitusten jälkeen. Vuonna 2001 Argentiina meni käytännössä konkurssiin. Maa oli korviaan myöten veloissa IMF:lle, lähes kaikki valtionomaisuus oli yksityistetty mukaan lukien valtion öljy-yhtiöt.

Kansalaisille asetettiin rajoitus, jonka mukaan he saivat nostaa vain 250 pesoa kuussa (noin 45 euroa) pankkitileiltään, mikä lisäsi yleistä paniikkia. Maailman suurin naudanlihantuottaja ei kyennyt ruokkimaan kansalaisiaan, vaan jopa viisi prosenttia sairaaloiden hoitamista alaikäisistä kärsi aliravitsemuksesta.

Uusliberalistiset, näennäisesti demokraattiset presidentit olivat jättäneet talouspolitiikan edelleen Domingo Cavallolle, joka toimi maan keskuspankin johtajana myös verisen sotilasdiktatuurin aikana.

Kirchnerin valtaantulon jälkeen politiikan suunta viimein muuttui.

Nuoruusvuodet
peronistiliikkeissä

Kirchner opiskeli ja vietti nuoruusvuotensa La Platan yliopistokaupungissa Buenos Airesin provinssissa, jossa hän toimi aktiivisesti Juventud Peronista -järjestössä (Peronistinuoret). Joidenkin lähteiden mukaan hän olisi nuoruudessaan toiminut myös peronistisessa Montoneros-kaupunkisissiliikkeessä. Peronistinuorten myötä hän tutustui tulevaan vaimoonsa, nuoreen asianajajaan Cristina Fernandeziin.

Vuoden 1976 sotilasvallankaappauksen jälkeen useita Kirchnerin tovereita kidnapattiin ja tapettiin. Nuoripari jätti liian vaaralliseksi käyneen Buenos Airesin ja muutti eteläiseen Patagoniaan lähelle Kirchnerin synnyinseutuja, jossa molemmat harjoittivat lakimiehen ammattiaan.

Diktatuurin kaatumisen jälkeen syntyi Partido Justicialista-puolue (PJ), jossa Kirchner alkoi toimia ja haastaa vallassa ollutta korruptoitunutta presidenttiä Carlos Menemiä. Vuonna 1986 Kirchner oli PJ:n ehdokkaana Río Gallegosin kaupunginjohtajaksi voittaen vaalit. Myöhemmin hänestä tuli Santa Cruzin kaupungin kuvernööri.

Kirchner vastusti Menemin uusliberalistisia uudistuksia ja toi muun muassa vuonna 1990 julki vastustuksensa Menemin armahtaessa viimeisen sotilasjuntan johtajat.

Shokkikuuri
romahdutti elintason

Menemin jälkeen Argentiinan presidentiksi nousi opposition Alianza-puolueen Fernando de la Rúa. Vuoden 2000 lopulla maa oli kuitenkin talousromahduksen partaalla. De la Rúan hallitus otti lisää lainaa entisiä velkoja maksaakseen.

Vuoden 2001 lopussa työttömyys oli noin 20 prosenttia ja mellakat johtivat De la Rúan eroon. Häntä seurasi väliaikaishallituksia, kuusi presidenttiä kahdessa viikossa ja Eduardo Duhalden (PJ) nimitys väliaikaiseksi presidentiksi tammikuussa 2002 vuoden 2003 vaaleihin asti.

Duhalde lakkautti vuodesta 1991 lähtien keinotekoisesti voimassa olleet kiinteät valuuttakurssit (peson vaihdettavuus yhden suhteella yhteen Yhdysvaltain dollariin), jolloin peson arvo romahti ja keskiluokka menetti säästönsä talouden ajautuessa yhä syvempään kriisiin.

Argentiina oli ennen Euroopan vaurausluokkaa ja erosi muista maanosansa maista laajalla keskiluokallaan. Raju uusliberalistinen shokkipolitiikka käänsi tilanteen päälaelleen, köyhät näkivät nälkää, maalla oli 178 miljardia Yhdysvaltain dollaria velkaa, valtion varat olivat loppu ja omaisuus yksityistetty.

Talousromahduksen
jälkeisen maan johtoon

Vuoden 2003 vaaleihin lähti melko tuntematon Nestor Kirchner korostaen vasemmistolaisia teemoja. Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva kävi tukemassa häntä ensimmäisen kierroksen jälkeen. Kirchner päätyi talousromahduksen jälkeisen maan johtoon.

Kirchner vastusti IMF:n vaatimuksia kaupan vapauttamiseksi ollen linjassa muiden Latinalaisen Amerikan johtajien, kuten Hugo Chávezin ja Lulan kanssa, jotka ovat pyrkineet hakemaan vaihtoehtoja ns. Washingtonin konsensuksen tilalle, jota he pitävät epäonnistuneena talouskehityksen mallina alueelle.

Kirchneristä eivät pitäneet perinteiset eliittipiirit, jotka syyttivät presidenttiä populismista. Hänellä oli myös erittäin huonot välit katoliseen kirkkoon hänen erotettuaan sotilaspiispa Antonio Baseotton tämän sanottua, että aborttia kannattanut terveysministeri Ginés González García pitäisi ”heittää mereen”. Köytettynä mereen heittäminen helikopterista oli sotilashallituksen käyttämä keino ihmisten kadottamiseksi.

Buenos Aires
täyttyi surusta

Buenos Airesissa presidentinlinnan, Casa Rosadan, edessä sijaitseva Plaza de Mayo -aukio täyttyi tuhansista ihmisistä keskiviikkona. Argentiinassa suoritettiin samaan aikaan väestönlaskentaa, jonka takia ihmisten toivottiin pysyvän kodeissaan laskennan loppuun saakka.

Tämän jälkeen ihmismassat saapuivat ilmaisemaan osanottonsa ja tukensa presidentti Cristina Fernándezille. Banderollien teksteissä luki muun muassa ”Voimia Cristina, Nestor elää sydämissämme!”.

Argentiinaan julistettiin kolmen päivän suruaika. Myös ainakin Venezuela ja Brasilia julistivat suruajan. Maanosan valtiopäämiehet ovat jo varmistaneet osallistumisensa entisen kollegansa muistotilaisuuteen, mukaan lukien Paraguayn presidentti Fernando Lugo, joka on toipumassa vaikeasta syövästä

Juventud Peronistan edustaja kommentoi:

”Olemme kaikki todella järkyttyneitä. Ainoa mitä tiedän on se, että tänään meidän täytyy näyttää tukemme Cristinalle enemmän kuin koskaan. Täyttäkäämme siis kadut ja näyttäkäämme läsnäolomme!”

Toinen peronistinuori kommentoi Plaza de Mayo-aukiolta:

”Aukio on täynnä surua. Mutta yhtä täynnä se on vakaumusta.”

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
04

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään