Yhdysvaltain ensi tiistain välivaalien kampanja on jälleen kerran paitsi historian kallein, myös historian likaisin.
Ainakin yhtenä syynä tähän pidetään korkeimman oikeuden tammikuista päätöstä, jonka perusteella yhtiöt ja eturyhmät saavat syytää anonyymisti rajoittamattoman määrän rahaa kampanjoihin. Monasti ne pitävät tehokkaampana mustamaalata vastustajaa kuin kehua suosikkiaan.
Kaikesta on amerikkalaisessa politiikassa tutkittua tietoa, niin myös negatiivisesta kampanjoinnista. Wesleyan Media Project arvioi viime viikolla, ettei negatiivinen kampanjointi sinänsä ole lisääntynyt verrattuna vuoteen 2008. Sen sävy on kuitenkin muuttunut entistäkin ilkeämmäksi.
Wesleyanin tutkimuksen mukaan vuonna 2008 oli lokakuun puoliväliin mennessä kaikista julkaistuista hyökkäävistä mainoksista 14 prosenttia sellaisia, joissa käytiin kiinni pelkästään vastaehdokkaan henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Nyt näitä on ollut samaan ajankohtaan mennessä 20 prosenttia.
Erityisen aktiivisia negatiivisessa mainonnassa ovat olleet äärikonservatiivit, mutta se ei ole mitenkään heidän yksinoikeutensa. Eräät pahimmista ylilyönneistä ovat heidän vastustajiensa käsialaa.
Valikoituja paloja
Täydellistä aborttikieltoa vaativa ryhmä on Coloradon osavaltiossa rahoittanut tv-mainoksen, jossa presidentti Barack Obama esitetään kuolonenkelinä. ”Ja helvetti tulee hänen myötään”, kertoo mainos.
Samassa osavaltiossa on nähtävissä tienvarsimainos, jossa Obama on puettu neljään eri asuun: gangsteriksi, homoseksuaaliksi, terroristiksi ja meksikolaiseksi siirtolaiseksi.
Kaliforniassa esitetään tv-mainosta, jossa Ozin velhosta tuttu paha noita käy pienen tytön kimppuun. Osoittautuu, että noita on edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi (demokraatti). Onneksi Pelosin vastaehdokas sanfranciscolaisessa vaalipiirissä, republikaanien John Dennis, pelastaa tytön viime hetkellä. Toisessa mainoksessa Pelosi esitetään 101 dalmatialaisen ilkeänä Cruella de Vil -hahmona.
Nevadassa on pyöritetty mainosta, jossa yritetään saada latinot jättämään äänestämättä. Teekutsuliikkeen republikaaniehdokas Sharron Angle on kiistänyt yhteytensä mainokseen, mutta latinoiden tiedetään kannattavan valtaosaltaan demokraatteja.
New Yorkin kuvernööriksi pyrkivä äärikonservatiivinen Carl Paladino on tullut tunnetuksi erityisesti homoseksuaaleja runttaavista lausunnoistaan. Lisäksi hän on erikoistunut ”humoristisiin” sähköposteihin. Yhdessä esitetään afrikkalaista heimotanssia tekstillä ”Obaman virkaanastujaisten harjoitukset”.
Vesibuddha ja talebani
Illinoisin kuvernööri, demokraattien Pat Quinn kertoo mainoksessaan, että hänen vastaehdokkaansa, republikaanien Bill Brady on ”koiranpentujen tappaja”. Tämä siksi, että Brady on kannattanut lakia koirien eutanasiasta. Mainoksessa on tietysti surullisen näköisiä koiranpentuja.
Floridassa demokraattien Alan Grayson haluaa kertoa, että hänen republikaanisella vastaehdokkaallaan Dan Websterillä on ahdasmielisiä näkemyksiä naisten oikeuksista ja uskonnosta. ”Talebani Dan Webster”, kuuluu mainoksen slogan.
Delawaren masturbaatiokriittinen senaattoriehdokas, Teekutsuliikkeen Christine O’Donnell on joutunut puolustuskannalle, kun julkisuudessa esitettään vanha nauhoitus, jossa hän kertoi nuorempana puuhailleensa noituuden parissa. O’Donnell aloitti tv-kampanjansa mainoksella, jossa hän sanoo ”En ole noita. Minä olen sinä.”
Kentuckyssä entinen opiskelutoveri väittää, että Teekutsuliikkeen ehdokas Rand Paul oli opiskeluaikanaan kristinuskoa pilkkaavan NoZe-salaseuran jäsen. Opiskelutoverin mukaan Paul kavereineen kidnappasi hänet, pakotti hänet polttamaan pilveä ja pakotti palvomaan ”Vesibuddhaa”. Demokraattien vastaehdokas Jack Conway ajoi mainoksen, jossa Paulin syytettiin kuuluneen salaseuraan, pilkanneen kristinuskoa ja kutsuneen Raamattua väärennökseksi.
Netti-Miller ja Nukke-Greene
Alaskassa paljastui tällä viikolla, että republikaanien ehdokkuuden saavuttanut Teekutsuliikkeen Joe Miller oli valehdellut kiistäessään väitteet tietokoneiden peukaloinnista. Asiakirjat todistivat Millerin tunnustaneen esimiehelleen, että hän oli vuonna 2008 käyttänyt työtovereidensa tietokoneita vastatessaan poliittiseen gallupiin. Lisäksi hän oli jälkiään peittäessään tuhonnut työtovereidensa salasanoja ja talletettuja nettisivuja.
Etelä-Carolinassa epäillään juonittelun olevan takana, kun ennestään täysin tuntematon 33-vuotias työtön Alvin Greene yllättäen voitti demokraattien esivaalin senaattoriehdokkuudesta. Greene on esimerkiksi ehdottanut osavaltion talouden elvyttämistä sillä, että aletaan valmistaa häntä esittäviä nukkeja.